İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Tıp Fakültesi’ndeki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Seyit Aydın,daha önce Sağlık Bakanlığı ile uygulanması planlanan afiliasyon sisteminden, bilimsel çalışmaların döner sermayeden karşılanmasına son veren yönetmelik değişikliği nedeniyle vazgeçtiklerini açıkladı.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Seyit Aydın, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında sorular üzerine Tıp Fakültesi’ndeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
Rektör Seyit Aydın, daha önce Sağlık Bakanlığı ile uygulanması planlanan afiliasyon sisteminden vazgeçtiklerini açıkladı.
Hayal peşinde koşmadıklarını, geçmişte başkalarının hayal aşılaması nedeniyle gecikmelerin yaşandığını belirten Rektör Seyit Aydın, “Hakikati kendimiz üreteceğiz. Şu anda öğretim üyesi alımı yapıyoruz. Değişik branşlarda kadro sayımız 15’i geçti. Bu yöndeki çalışmalar da devam ediyor. Çok yakın zamanda ünlü bir ortopedi doktorunu da Kastamonu’ya getireceğiz” dedi.
Bu yıl Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bünyesinde 60 öğrenci aldıklarını da söyleyen Rektör Seyit Aydın, “Bunlar şu anda Ankara’da eğitim görüyorlar. İnşallah üçüncü sınıfta Kastamonu’ya gelecekler. 2018’e inşaatımız yetişiyor ama kadromuz yetişmiyor. Hacettepe 24 öğretim elemanı almıştı, 20’si terör üyeliğinden gitti. Birini de biz gönderdik. İyi bir kadro kurarak Tıp Fakültesi’nu oluşturmaya çalışıyoruz. 2019’da inşallah Kastamonu’da Tıp Fakültemiz faaliyete geçecek” dedi.
İnşaatlarla alakalı olarak ise Hacettepe’nin üç mahkemesinin olduğunu ve bunları çözüme kavuşturmak için iki üniversitenin zaman zaman hararetli anlar yaşadığını da söyleyen Rektör Aydın, “Binalarımızın şu anda ihale aşaması bitmek üzere. Hastane kısmını ise seneye tamamlaya çalışacağız ama bu kaynağa bağlı” dedi.
Daha önce Sağlık Bakanlığı üzerinden Devlet Hastanesi ile yapmayı planladıkları afiliasyon sisteminden vazgeçtiklerini söyleyen Rektör Seyit Aydın, bu konuda ise şunları söyledi:
“Afiliasyon diye bir sistem var. 6-7 yıldır Türkiye’de uygulanmakta olan bir sistem. Sağlık Bakanlığı ile Üniversite bu sistemle ortak hareket ediyordu. Biz de afiliasyon için çalışmaları son noktaya getirmiştik. Ancak Sağlık Bakanlığı bir yönetmelik çalışması gerçekleştirdi. Üniversitelerin ilmi araştırmaları önceden hastanenin döner sermayesinden aktarılıyordu. Yeni yönetmelikle birlikte bu kaldırıldı. Şu anda afiliasyon olan üniversiteler bunu mahkemeye verdi. Afiliasyona geçmek isteyen bizim gibi üniversiteler de çalışmalarını durdu. Çünkü bu şekilde bir uygulama üniversiteyi felç etmek demektir. Hiçbir araştırma yapılamaz anlamı taşıyor çünkü bu durum. Mahkeme neticesinde eski sisteme dönülürse biz de hemen afiliasyona geçeceğiz, ancak şu an kendi başımıza yapıyoruz hastaneyi.”
“MYO’LARDAKİ AZALMA
SINAVSIZ GEÇİŞİN İPTALİ NEDENİYLE”
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Seyit Aydın, meslek yüksekokullarındaki öğrenci sayılarında yaşanan azalmanın ise ilçelere bağlanmaması gerektiğini söyleyerek, bu konudaki soruları ise şöyle cevapladı:
“Meslek Yüksekokullarının öğrenci kaynağı meslek liseleridir. Önceden bu liselerden sınavsız geçişle öğrenci alımı yapılabiliyordu. Ancak bu durum üniversitelerin talebi ile kaldırıldı. Hal böyle olunca da tercihlerde ciddi bir azalma meydana geldi. Ancak Kastamonu Üniversitesi olarak diğer üniversitelere kıyasla biz yine iyi durumdayız. Bu durumdan şikayet edip sınavsız sistemi kaldıran rektörler şimdi bu kez de yeniden bu sistemin geri gelmesi için çalışma yürütmekte” dedi.