İnşaat Mühendisi hemşerimiz Mehmet Mesut Boyacıoğlu Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesi’ne üçü sayfa noksanlı el yazması olmak üzere tam 493 eski kitap bağışladı.
Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesi’nde gerçekleşen bağış töreninde konuşan
Mehmet Mesut Boyacıoğlu, Kastamonulu olduğunu ve Kastamonulu olmakla iftihar ettiğini belirtip şunları söyledi:
“Annem, rahmetli Mihrimah Boyacıoğlu’nun babasının babası, Bayrami Dergahı Şeyhi Ahmet Ziyaeddin Uluoğlu olup, bu zat İstiklal Savaşı yıllarında en önemli sivil savunma örgütü olan ve cephe gerisindeki takviye ve lojistiği sağlayan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kastamonu Şubesi Başkanlığını senelerce yürüten ve Atatürk’ün de takdirlerini kazanmış bir din ve dünya insanıydı.
21 Nisan 1946’da vefat eden Şeyh Ziya Efendi de Milli Mücadele’deki gayretleri dolayısıyla Beyaz Kordelalı İstiklal Madalyası ile talfit edilmişti.
Babamın babası Hacı İsmail Boyacıoğlu ve onun babası Hafız Sadık Efendi’den gelen Osmanlıca ve eski yazıya vukfu dolayısıyla babamdan kalan kitaplar, büromda eski yazı ve Osmanlıca bilmememden dolayı âtıl vaziyette bekler oldu. Atalarımın vasiyetinin Kastamonu’da tutulması ve umumi hizmete verebilmesi açısından Mustafa Eski, Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesine bağış yapabileceğimi söyledi. 490 adet eski harfli yazma eser ayrıca başı ve sonu noksan 3 adet yazma eser bağışlandı. İlimizdeki saygıdeğer ailelerin kitaplıklarında atıl bekleyen kitaplar varsa, bu yolu izlemelerini tavsiye ediyorum.”
Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Mehmet Öztürk de, törendeki konuşmasında şöyle dedi:
“Dinamik bir kütüphaneye sahibiz. Yazma ve basma eserler gerekli değeri görmüyordu ama Yazma Eserler Kütüphanesinin ilimizde yer alması yazma eserlere verilen değeri arttırdı. Kastamonu vilayeti olarak 7 bin 560 yazma eserimiz var. 10 bine yakın matbu eserlerimiz var. Eserlerimizin kütüphanemiz açısından ayrıcalık. Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan Sinop, Amasya, Bartın, Karabük, Safranbolu’daki yazma ve basma eserlerde kütüphanemize devir edildi. Kastamonu’da bölge niteliğini taşıyoruz. 1973 yılında Topkapı Sarayı Müzesinden Sinop Müzesine gelen hat sanatıyla ilgili lehvalar ve tablolarda kütüphanemizde. 28 adet lehva kütüphanemizin koleksiyonundadır. Kastamonu’dan 15’e yakın levha kütüphanemizdedir. Her geçen gün kütüphanemizin koleksiyonu zenginleşiyor.
Kütüphanemize eserlerini vererek duyarlılığını gösteren ve örnek teşkil eden Sayın Mesut Boyacıoğlu’nun bağışlamış olduğu yaklaşık 490 adet Osmanlıca eser kütüphanemizin zenginliğine zenginlik katmıştır. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığımız adına kendilerine şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyorum.Temennim bu duyarlılığın kurum,kuruluş ve halkımız tarafından devam ettirilmesidir.”
Öztürk, günün anısına Mehmet Mesut Boyacıoğlu’na plaket, Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da hediye verdi.
Törene Belediye Başkanvekili Eşref Can, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Vakıflar Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Erdal Arslan, KASTÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serhat Yıldırım, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski ve diğer ilgililer katıldı.
CENGİZ MUHZİROĞLU