Kastamonu’nun 20 ilçesi, her birinin köyleri, köylere bağlı yerleşimleri var, hakikaten yüzölçümü ve coğrafya olarak ülkemizin en zorlu bölgelerinden biri…
İlçelerimiz başta olmak üzere kırsalımızın öncelik bekleyen sorunu “ulaşım” altyapısından evvel “üretim” altyapısı.
Yeter ki “üretim” olsun…
Yol havadan da gelir, denizden de.
21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede “Yatırımlarda Devlet Teşvik Bölgelerinin Yeniden Değerlendirilmesi” kararı ile teşvik sisteminde “ilçe bazlı” yeni bir düzenlemeye gidildi, aynı il içindeki ilçelerin farklı teşvik desteklerinden yararlanmasının önü açılmış oldu böylece…
- Teşvik Bölgesi kapsamında bulunan Kastamonu’nu “Daday, Cide, İhsangazi, Hanönü, Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar ve Doğanyurt” ilçeleri “alt bölge” desteklerinden yararlanma şansı yakalayarak 5. Teşvik Bölge’sine geçmiş oldular bu sayede.
İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şakir İşeri geçtiğimiz hafta bir açıklama yaparak teşvik sisteminin ilçe bazlı olarak değerlendirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ancak sorumluluk sahalarındaki 7 ilçeden sadece Doğanyurt’un 5. Bölge teşvik sistemine dahil edildiğini; İnebolu, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Küre ve Ağlı’nın 4. Bölge’de kaldığını söyledi ve diğer 6 ilçenin de bu kapsam altına alınması gerektiğini ifade etti…
“Bu durum ilimizi temsil eden 3 milletvekilimize, valiliğimize, il genel meclisi üyelerimize, odamız sorumluluk sahasında bulunan 7 ilçenin kaymakamlık ve belediye başkanlıklarına, esnaf ve sanatkârlar odalarına bildirilmiştir” notuna da yer verdi açıklamasında.
(Merakımı mazur görün…
Medya organları yanı sıra külliyatlı adrese bizzat gönderilen açıklamadan sonra İnebolu TSO Başkanı’na geri dönen oldu mu?
Başkan dertli sahil şeridindeki ilçeler namına…
Dert ortağı bulabildi mi?)
Sahil ilçelerimiz eriyor…
İstihdam yaratacak sanayi yatırımları uygun “yer ve teşvik” olmadığı için ya bu ilçelere hiç uğramıyor ya da gelen “durmuyor”, sahil ilçelerindeki fabrikalarını OSB’si olan ilçelere taşıyan örnekler yeterince var, sahilde OSB olmadığı gibi sanayi yatırımının yapılabileceği alan da olabildiğince kısıtlı ve “pahalı”, sanayi tesisi izni olan arsaların dönümünün yarım milyon TL üzerinde değer gördüğü iddia ediliyor.
Sahil bandına merkezi yönetim tarafından verilen teşvik “yetersiz”…
Yerel yönetimin sanayi alanı yaratma çabası “yetersiz”.
Sahil ilçeleri eriyor…
Medet.
(İlçe bazlı yeni teşvik düzenlemesine ilişkin olarak İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası haricinde ilimizdeki diğer ticaret ve sanayi odalarından (Kastamonu, Tosya, Taşköprü) herhangi bir değerlendirme yapılmaması ayrı bir üzerine düşünme konusu…
İlçe bazlı teşvik sisteminin kapsamı dışında kalarak OSB’leri 6’ncı bölge desteklerinden yararlanma imkanını “ıskalayan” Kastamonu, Tosya, Taşköprü ticaret ve sanayi odaları niçin “sessiz” kalırlar anlamak mümkün değil.)
MUSTAFA AFACAN