Yeni bir “lise” türü girdi maarif sistemimize, “fen teknoloji lisesi”, ülkemizin dört bir tarafında açılıyor, bakanlık çatısı altında “özel” sektör girişimiyle, öğrencilerine sunduğu avantajlar yaz yaz bitmiyor…
Kastamonu’da neden yok?
(Özel bir lisenin “tanıtım” metni…
“Fen ve Teknoloji Liseleri, öğrencilerine ilk yılı İngilizce hazırlık sınıfı dahil olmak üzere toplam 5 yıllık eğitim imkanı sunuyor. Müfredatı özenle hazırlanan Fen ve Teknoloji Lisesi’nin, ileri derece donanım ve yazılım, temel mühendislik, elektrik-elektronik, genetik dersleri sunduğu ayrıcalıklardan bazıları.”)
Büyükşehirlerde birbiri ardına açılıyor…
Özel okullar için yeni “kulvar”.
İstanbul, Ankara, İzmir yanı sıra Van’da da açıldı geçtiğimiz yıl, “Van Özel Fen Teknoloji Lisesi”…
“Okulumuz modern atölyelerle donatılmış ve 28 derslik ,13 atölye, sosyal dinlenme alanları ,akademik eğitim ve sportif faaliyetlerle teknik eğitimde Van’da lider olmaya iddialıyız. Elektrik-Elektronik teknolojisi ve Van’da ilk defa açılacak Biyomedikal bölümü ve uzman öğretmen kadromuz ile akademik eğitimde uluslar arası niteliklerde geleceğin mühendislerini yetiştirmeyi hedefliyoruz.”
Van’da var…
Kastamonu’da yok.
Van’ın Kastamonu’dan fazlası ne?…
Kastamonu’nun Van’dan eksiği ne?
Mesele “iklim” sanırım…
Kastamonu’da “eğitim-öğretim iklimi” yok.
(Kastamonu ile Van arasındaki “eğitim uçurumu” “fen teknoloji” lisesi ile sınırlı değil. 9 Eylül 2017 tarihinde “Özel Van Bilim ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” açıldı misal…
Van’da var da Kastamonu’da neden yok?
Van “doğu” vilayeti…
Kastamonu “batının doğusu”.)
Not: Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede Sakarya’da incelemelerde bulundu. Kaynarca ilçesinde kurulacak “Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”nin (DOMİOSB) ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacağını belirtti ve OSB sahasında 500 dönümlük bir alanda “Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi” (SAHA) oluşturulacağını kaydetti…
“Sakarya’nın aynı zamanda yatırımlar açısından da önemli bir kavşak noktası olduğuna dikkat çeken Büyükdede şöyle devam etti: “Kocaeli ve Gebze şu an dolmuş durumda. İstanbul bir yere kadar arsa verebiliyor. Sanayinin yerleşeceği alan belirlemek bugünkü en büyük problemimiz. Türkiye arazisinin doğru ve verimli kullanımı çok önemli. Bizim, kesinlikle her yerde sanayi yapacağız diye bir derdimiz yok ama sanayinin ihtiyaç duyduğu yeri de valilikler olarak belediyeler olarak elbirliği ile üretmeliyiz. Arazilerimizi keyfe keder değil optimum kullanmalıyız.”
“İstanbul, Kocaeli, Sakarya” sanayi namına gelişsin de…
“Kastamonu ne olacak?”
Bu soruyu sormadıkça…
Cevap alamayız.
MUSTAFA AFACAN