Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü’nün teknoloji geliştirme bölgelerine ilişkin açıklamasını okuyunca ilimiz namına bir kez daha içim kan ağladı…
Komşularımız Karabük ve Zonguldak illeri de bilim ile sanayinin iç içe çalışacağı teknoloji geliştirme merkezlerine kavuşacaklarken, ilimiz kaçırdığı trenin ardından bakıyor.
2002 yılında ülkemizde sadece 5 olan teknoloji geliştirme bölgelerimin sayısı Zonguldak ve Karabük illerin de dahil olmasıyla 68’e çıkıyor…
Kastamonu 68 içinde yok.
68 teknoloji geliştirme merkezinin 55’i aktif, 13’ü yapılaşıyor…
Kastamonu ne aktifler ne de yapılaşanlar içinde var.
Korkarım…
Yakın gelecekte teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak iller arasında da Kastamonu yok.
Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi 3 bin 334 metrekare alana kuruldu…
Kurucu heyette Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası ve Alatlı Ticaret ve Sanayi Odası yer alıyor.
10 yıl içinde 500 Ar-Ge personeli istihdam edilmesi hedefleniyor…
Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayesinde 10 yıl içinde 500 milyon TL’lik ithalatın önüne geçilecek, 100 milyon TL’lik ihracat gerçekleşecek.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ise 15 bin 23 metrekare alanda kuruldu…
Kurucu heyette Karabük Üniversitesi, Karabük Valiliği, Karabük Belediyesi, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı yer alıyor.
4’ü büyük, 8’i orta, 18’i küçük toplam 30 yerli girişimci faaliyet gösterecek…
150 Ar-Ge personeli istihdam edilecek, 5 yılsonunda 210 Ar-Ge projesi ve 100 tasarım projesinin hayata geçmesi umuluyor.
Kapı komşumuz Karabük ve eski komşumuz Zonguldak’ta teknolojinin yerele yerleşmesi namına tüm bu gelişmeler yaşanırken Kastamonu’da bu alanda neler oluyor peki?…
Koca bir hiç.
Oysa taa 2013 yılı sonunda üniversitemiz bünyesinde teknoloji geliştirme bölgesi kurulması için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı hibe desteği bile sağlamıştı…
Proje, yürütücüsü tarafından hayata geçirilemeyince rafa kalktı.
Demek ki komşularımızın daha bu günlerde kararı çıkan teknoloji geliştirme bölgesine ilimiz 4 yıl önce kavuşabilecekti aslında kağıt üzerinde imza olarak olsa bile…
Kaçtı tren ne var ki.
Kaçan tren elbet yakalanır yakalanmasına da…
O heves var mı peki Kastamonu’da?
İlgili kurum ve kuruluşlar versin bu sorunun cevabını…
Var mı?
- ••
Not:
Âtıl halde duran Mahalli İdareler Eğitim Merkezi’nin (MİEM) olimpiyatlara sporcu yetiştirmeye yönelik kamp merkezi olarak hayata döndürülmesi ile Kadıdağı’nda hayata geçirilecek emsalsiz kamp merkezi için Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki tüm bürokratik işlemlerin sona erdiğini işittim…
İş siyasilerimizin bastırıp yatırım programına aldırmasında bu iki projeyi.
Bürokrasi işini yaptı…
Sıra milletvekillerinde.
Bir zahmet…
Bakanlığa uğrarlarsa.