- Kastamonu Teknokent AŞ Genel Müdürü Prof.Dr.Kasım Yenigün, “Kastamonu’yu ön planda tutmak istiyoruz. Kastamonu’nun birikimini, bilgisini ve tecrübesini ön plana taşımak istiyoruz” dedi.
Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü ve Kastamonu Teknokent Şirketi Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, dün Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ın düzenlediği basın toplantısında Teknokent ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Teknokent’in yapısı hakkında bilgiler veren Prof.Dr.Yenigün, asıl amaçlarının Kastamonu’nun bütün bileşenleriyle, Kastamonu’da etkin olan kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerini işin içerisine katmak olduğunu söyledi.
Teknokent’in Kastamonu’nun geleceğini oluşturduğunu ifade eden Kasım Yenigün, “Sadece üniversite bile arzu ederse yüzde yüzlük bir yapı ile böyle bir şirketi kurabilirdi. Ancak burada verilen bir takım kararlar ve atılan adımlar Kastamonu’nun geleceği ile ilgili. Yani aslında bu şirket, ciddi anlamda stratejik değer taşıyan bir şirket. Ve böyle bir çalışmada, şehrin yapılanmasında, stratejilerinin belirlenmesinde Kastamonu’nun dinamikleri mutlaka olmalıydı. Bu düşünceden hareketle Rektörümüzün de önümüzü açmasıyla çok kısa bir süre içerisinde bir çok görüşmeler yaptık. Teknokent’in ne olduğunu anlatmaya çalıştık” dedi.
Kastamonu Üniversitesi kampüsünün Gölköy kapısı civarında 10 dönümlük bir arazinin teknolojiyi geliştirme bölgesi olarak ilan edildiğini, bu alanın sadece ana yönetim binası ve kuluçka merkezi binasını içine alabilecek durumda olduğunu da söyleyen Prof.Dr.Kasım Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Teknokent’in yayılması lazım hatta Kastamonu merkezin dışında, ilçelerde veya olumlu gördüğümüz, ortak karar verdiğimiz bir takım yerlerde teknoloji geliştirme bölgeleri ilân ettirmek için alan genişletme çalışmalarına karar vereceğiz. Aslında bu yapıyı güçlü tutmamızın altında biraz da paydaşların bu konudaki öneri ve fikirlerini almak var. Yani Kastamonu’nun esas dinamiği olan ve ihtisaslaşma konusunda hocaların özellikle üzerinde durduğu ormancılık-odun dışı diğer ürünler, turizmle ile ilgili belli alanların da teknolojiyi geliştirme merkezi bölgesi olarak mutlaka ilân edilmesi oradaki teşviklerden yararlanması gerekiyor. Bu konuda üniversite inisiyatif alabilir, karar verebilir ama böyle bir kararda Kastamonu’nun tamamını ilgilendirdiği için üniversite tek başına karar alanı olmak durumunda değil. Hatta bir adım sonrasında Batı Karadeniz Bölgesi’ni ilgilendiren oluşumlara, girişimlere hedefleniyoruz. Bunlarda da doğrusunu isterseniz Kastamonu’yu ön planda tutmak istiyoruz. Kastamonu’nun birikimini, bilgisini ve tecrübesini ön plana taşımak istiyoruz. Bunun içinde bu dinamiklerle beraber hareket etmek istiyoruz. Bu çerçevede ana bina son derece önemliydi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızla görüştük. Rektörümüz çok ciddi temaslarda bulundu. Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü, (ki bu genel müdürlük Teknokentlerin bağlı olduğu genel müdürlük) ile görüşerek bütün imar çalışmalarımızı, binamızla ilgili bütün projelerimizi gösterip, bir yandan şirketi kurmaya çalışırken onları hazırladık, bütün maliyet analizlerimizi yaptık ve bugünlerde eli kulağında bu afiliasyon süreci gibi bir sürpriz daha bekliyoruz. Ruhsatımız çıktığı gibi hedefimiz 2020 yılı içerisinde, bakanlığımızın yine Kastamonu’ya artı bir para olarak göndereceği bir miktar ile bu binayı yapacağız ve bir aksaklık çıkmazsa 2021 yılı içerisinde yine bugünlere denk gelen bir toplantıda daha bu seferde Teknokent’in yeni binası için duyuru yapacağız.”