Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz yıl 4 Haziran’da verdiği karar ile Kastamonu ve Çankırı’da “Teknoloji Geliştirme Merkezi” kurulması ilan edildi, her iki ilde de bir sevin bir sevinç, derhal ilgililer toplandı, basın karşısında imzalar gırla gitti…
Teknokent’i hayata geçirecek anonim şirket Çankırı’da kuruldu, Kastamonu’da 15 gün içinde kuruldu kuruldu, aksi halde geçmiş olsun.
Çankırı “arı”…
Kastamonu “ağustos böceği”.
Kronolojik sırayla gidelim…
“Sözde” ne işler yaptığımızı görelim.
16 Temmuz 2018…
Kastamonu Teknokent A.Ş. için 4 kurucu ortağı temsilen (vaktin) Kastamonu Belediye Başkanı, Rektör, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı toplandı. Revani servisinin yapıldığı yemek masasında “tatlı yediler, tatlı konuştular.”
9 Ağustos 2019…
Kastamonu Teknokent ile ilgili yaprak kımıldamadığını bu köşede yazdım.
Geçtiğimiz hafta…
KKV Danışma Kurulu Başkanı Remiz Gür, iş insanlarına yazdığı whatsapp mesajında, Kastamonu Teknokent A.Ş. kuruluşu için son tarihin 15 Kasım 2019 olduğunu kaydetti ve 10 Milyon TL sermayeli şirkete ortak olmak isteyenlerin ilgili akademisyenle görüşmesi gerektiğini kaydetti.
15 Kasım’a kaldı15 gün…
Yumurta kapıda.
Kastamonu ile aynı gün teknokent kuruluşu ilan edilen Çankırı ise…
30 Nisan 2019’da “Çankırı Karatekin Üniversitesi Teknokent Yönetici Anonim Şirketi” kuruldu ve “ÇAKÜTEKNOKENT” işletme ismi tescil edildi.
Çankırı işi gördü…
Kastamonu son 15 güne kaldı.
Kastamonu Teknokent’in hayata geçip geçmeyeceği bile şüpheliyken,
ÇAKÜTEKNOKENT’in rotası dahi hazır…
İlk etapta savunma sanayi, ikinci sırada sağlık sektörü.
16 Temmuz 2018’deki toplantıya katılan Kastamonu Üniversitesi, KATSO ve Ticaret Borsası temsilcilerine bu kadar gecikmenin sebebini sormak lazım…
Son 15 güne şirket kuruluşu kalır mı?
Kastamonu’nun sanayide Çankırı’nın ardında kalması kader değil…
“Tembellik”.
•••
Kastamonu Teknokent’in rotası ne olacak?
Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlügeçtiğimiz yıl Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Resmi Gazete’de kuruluş kararları yayımlanan Çankırı Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Kırklareli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve TeknoHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile birlikte Türkiye’deki teknopark sayısının 81’e yükseldiğine dikkati çekmişti…
Bakan Özlü açıklamasının devamında Kastamonu Teknokent haricindekiler hakkında değerlendirmede de bulunmuştu. Misal Çankırı Teknokent’in 125 bin 792 metrekare alana inşa edileceğini, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, kimya, yazılım, bilişim, elektronik ve haberleşme teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren 40 firmayla 100 araştırmacının yer almasının planlandığını aktarmıştı. Ayrıca, “5 sene, yılda 20-25 milyon lira katma değer sağlaması öngörülüyor. Bölgede belirlenen amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesiyle gelecek 10 yılda da yaklaşık 80 şirket ve 300 civarında nitelikli Ar-Ge personeli, yazılımcı ve araştırmacının faaliyet göstermesini bekliyoruz” demişti.
Kastamonu Teknokent hakkında öngörü yok…
Bakan’ın da yok, Kastamonu’nun da yok.
Kervan yolda düzülecek besbelli…
Yahut kervan tehir edilecek.
MUSTAFA AFACAN