Tarihi okulumuzun öğrencileri tarafından üretilen ahşap oyuncaklar, okul öncesi eğitim, özel eğitim ve evde bire bir eğitimde çocukların psikomotor, bilişssel ve sosyal duygusal gelişimini ve bunun yanı sıra denge, konsantrasyon, görsel algı, dikkat, tanıma ve algılama, yaratıcılık gibi becerilerini destekleyici özelliğe sahip.
Taşmektep imzalı oyuncakların 16 ilçedeki 50 okula dağıtım töreninde konuşan Vali Karadeniz, “Taşmektep işin zorunu geçmiş bundan sonra kolay kısmı kalmış. İşi bu aşamaya getirmek en zordu. Tasarım, tasarladıklarını karşı tarafa kabul ettirmek ve onu üretecek atölye donanımını oluşturmak ve üretim alanına geçilmesidir. Öğretmenlerimizin yaz tatilinde gösterdiği bu fedakârlık takdire şayandır” dedi.
Kastamonu Taş Mektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından üretilen ahşap oyuncaklar dün İl ve İlçelerdeki okullarda bulunan Anaokullarına teslim edilmek üzere dağıtımı töreni yapıldı.
Tarihi okulumuzun öğrencileri tarafından üretilen oyuncaklar okul öncesi eğitim, özel eğitim ve evde birebir eğitimde çocukların psikomotor, bilişssel ve sosyal duygusal gelişimini ve bunun yanı sıra denge, konsantrasyon, görsel algı, dikkat, tanıma ve algılama, yaratıcılık gibi becerilerini destekleyici özelliğe sahip oyuncaklar anaokulu ve ilkokul öğrencilerin eğitiminde kullanılacak.
Her biri “Mini denge sörfü”, “denge futbol”, “ahşap tangram”, “neşeli küpler”, “gel bize katıl bize”, “ahşap denge”, solo test” ve “mikado” olmak üzere 8 farklı oyuncaktan oluşan 50 koli, 16 ilçemizdeki 50 okula verildi.
Ahşap oyuncak dağıtımı nedeniyle düzenlenen törene Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Metin Çelik, Garnizon Komutanı Per. Alb.Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, Baro Başkanı Av. Özgür Demir, İGM Başkanı Güray Parçal, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, MHP İl Başkanı Yüksel Aydın, Ağaç İşleri ve İmal Satıcıları Odası Başkanı Ergün Can başta olmak üzere protokol üyeleri ile okul öğrenci ve öğretmenleri katıldılar.
Programda Milli Eğitim Şube Müdür Ahmet Şirin de proje ile ilgili bilgilendirme sunumunu yaptı.
Konuşmalar sonrası ise Ahşap oyuncakların okullara dağıtımı gerçekleştirildi.
Cengiz Bahçacıoğlu
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk konuşmayı İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu yaptı. Bahçacıoğlu konuşmasında şunları söyledi:
“Kastamonu Taşmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde oyuncak projesi kapsamında üretilen oyuncakların dağıtımını bugün gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımızın “Mutlu Çocuklar Güçlü Türkiye amacıyla uygulamaya koyduğu 2023 Eğitim Vizyonu belgesindeki Mesleki eğitim, istihdam ve üretim ilişkisinin güçlendirilmesi, mesleki eğitime atfedilen değerin artırılması, eğitim ortamlarının ve insan kaynaklarının geliştirilmesi hedeflerini gerçekleştirmek için yeni arayışlarımızı, proje faaliyetlerimizi sürekli çalışarak geliştiriyoruz. Bu bağlamda geçen yıl düzenlenen ahşap fuarında Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimizle yaptığımız istişarede ortaya çıkan ahşap oyuncak üretimi fikrini sürekli olarak geliştirdik. İl İstihdam Kurulunda Valimizin konuyla ilgili talimatı olunca bizler de fikrimizi Sayın Valimizle paylaştık ve kendilerinin desteğini alarak Ahşap Oyuncak Uygulama Yönergesini çıkarttık veValimizin onayıyla projemizi hayata geçirdik.
Bu süreçte; Taşmektepte görev yapan yönetici ve öğretmenlerimizle de defaten değerlendirmeler yaptık. Üretim, maliyet ve pazarlamakonularında istişarelerde bulunduk. Hatta döner sermaye kapsamındaki %15′ lik vergi diliminin maliyetleri artırdığı ısrarla vurgulanınca konuyu Bakanlığımıza arz ettik. Bakanlığımız vergi diliminin %l ‘ e düşürülmesini sağladı.
Bu konudaki çalışmalarımıza devam ederken 20 Nisan 2019 tarihindeBakanımız ve Bakan Yardımcılarımızİlimize teşrif ettiklerinde Sayın Bakanımızın başkanlık ettiğitoplantıda sunduğumuz brifingteahşap oyuncak üretim fikrimiz hakkında bilgi arz ettik. Hatta Mesleki eğitimden sorumlu Bakan Yardımcımız Mahmut Özer okulumuzu veatölyelerimizi ziyaret etti. Projenin hayata geçmesi için makine alım konusunda da ciddi kaynak sağladılar. Projemizi tasarım üretim ve izleme ekipleriyle uygulamaya koyduk bu kapsamda tasarım ve üretim ekiplerimiz Bursa iline teknik ziyarette bulundular, tasarım ürünlerimizi Bakanlığımıza tanıtıma götürdük ve üretim sürecini başlatmış olduk.
150 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve benimde mezunu olmakla gurur duyduğum Taşmektebimizi ahşapta üretim üssü bir okul haine getireceğiz, zira Bakanımızın ilimizi ziyaretlerinde dile getirdiği “Kastamonu’yu mesleki eğitimin merkez üssü haline getireceğiz. Hedefine ulaşmak istiyoruz. Okulumuz bugün öğrenci masası, öğrenci sırası ve ahşap oyuncak üretimi işinde, alan öğretmenleri, öğrencileri diğer teknik personelle büyük bir gayretle üretim yapıyorlar, bizler bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Geçen yıl okulumuzun 235.000 TL cirosu varken bu yıl bugün itibariyle 901.000 TL ciroya ulaşmış bulunuyoruz. Yılsonu hedefimiz ise 1.500.000 TL’yi geçmek hem ciromuzu artıracağız hem de öğrencilerimizin nitelikli eğitim almasına katkı sağlamak için yaparak, yaşayarak öğrenebilecekleri eğitim ortamları oluşturacağız. Bugünkü programımızda ilimiz genelinde dezavantajlı konumdaki 50 okulumuza eğitim materyali desteği sağlayacağız. Önümüzdeki yıl tüm okullarımızla birlikte özel eğitime gereksinimi olan çocuklarımız için de burada materyal üretimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ülkemizdeki diğer okulların materyal ihtiyacını karşılayacak üretim gerçekleştirmek de vizyonumuzun bir parçasını oluşturmaktadır.
Bugün mesleki eğitimle ilgili hedeflerimizi öğrenci masası, öğrenci sırasıAhşap oyuncak üretimi ve dağıtımı ile hayata geçirmeye başlamış bulunmaktayız. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen bakanımıza, valimize, milletvekillerimize, belediye başkanımıza, il protokolümüze, sektör temsilcilerimize, proje ekibine, okulumuza, öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.”
Mehmet Yurt
Belediye Başkanvekili Mehmet Yurt, konuşmasında şunları dile getirdi:
“İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen Ahşap Oyuncak Dağıtım Töreninde yer almaktan dolayı duyduğum mutluluğu belirtmek istiyorum.
Her zaman söylediğimiz gibi çocuklarımız bizim geleceğimiz. Ve biz geleceğimize değer vermezsek, sahip çıkamazsak yapacağımız her proje, her çalışma boşa gider. Bunun için önceliğimiz her zaman çocuklarımızdır. Projelerimiz arasında da yer alıyordu. Oyuncak Kütüphanesi. İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde buna benzer güzel bir çalışma gerçekleştirmişler. Kastamonu Taşmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından üretilen Ahşap Oyuncakları çocuklarımızla buluşturuyoruz. Bu güzel ve anlamlı törende emeği geçen herkese, başta okulumuza ve İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze teşekkürlerimi sunuyorum. Çocuklarımıza verilen değer ve önem konusunda aynı noktada olduğumuzu görmek, bilmek ve bugünün gerçekleşmesi beni çok mutlu etti.Bugün burada olarak çocuklarımızın mutluluğuna şahit olan, destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Hep birlikte geleceğimiz olan çocuklarımızdan başlayarak çok daha yaşanabilir çok daha gelişmiş bir Kastamonu inşa edeceğiz. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum”.
Metin Çelik
Kastamonu AK parti Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Metin Çelik de şöyle konuştu:
“ Kastamonu’da eğitim altyapısı anlamında iyi bir noktaya geldik hamd olsun. Son yıllarda güzel işler yaptık, güzel okullarımızı yaptık, Sınıf sayımızı artırdık .Özellikle merkez ilçede sınıflarımızda öğrenci sayımız fazlaydı burada yaptığımız fazla derslik ile bu sayının ben bu sene düştüğünü görüyorum. İlçelerde bir sorunumuz yok. İlçelerimizde ortalama 15-20 olarak öğrencilerimiz sınıflarda. Bu proje Milli Eğitimizin yeni hedeflere koştuğu örnek projelerden bir tanesi. Ahşap oyuncak projesi. Yeni yapılan okullarımıza bu okulumuzdan sıralar masalar yapıldı. Başka bir yerden alınmadı. Buradaki Hocalarımız ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Daha iyisini yapabiliriz. Birlikte beraber çalışırsak bu ülkeyi inşallah daha ileriye götürebiliriz. Liselere geçiş sınavlarında tercihler düz liselerden, Anadolu liselerinden yana oluyor. Aslında tam tersinin olması lazım. Öğrencilerimizi Teknik Liselere özendirmemiz lazım. Bütün öğrencilere Anadolu Liselerine giderse bu işleri kim yapacak, sanayide kim usta olacak, kim kalfa olacak, kim fabrikaları kuracak, kim fabrikalarda çalışacak? Bunun için Milli Eğitim Bakanlığımız da geleceğe yönelik yeni bir konsept belirliyor. Bilgilendirme ve yönlendirme anlamında bize de görev düşüyor. Öğrencilerimizi geleceğe, kendi becerisinin olduğu alanlara yönlendirmemiz gerekiyor”.
Yaşar Karadeniz
Vali Yaşar Karadeniz ise törendeki konuşmasında şunları söyledi:
“Taşmektep işin zorunu geçmiş bundan sonra kolay kısmı kalmış. İşi bu aşamaya getirmek en zordu. Tasarım, tasarladıklarını karşı tarafa kabul ettirmek ve onu üretecek atölye donanımını oluşturmak ve üretim alanına geçilmesidir. Öğretmenlerimizin yaz tatilinde gösterdiği bu fedakârlık takdire şayandır. Öğrencilik yıllarından beri bildiğim Meslek Lisesi’ne yakışır bir uygulamadır. Emeği geçenleri can-ı gönülden tebrik ediyorum. Bulunduğumuz mekan bir eğitim yuvasıdır. Ama bu mekan aynı zamanda ülkemizin üretiminin kalkınmasını sağlayacak olan ve üretim ordusunu yetiştiren bir mekandır. Buraları eskiden olduğu gibi önemli kılıp, önemli noktalara taşımalıyız. İlimizi yöneten birçok kişi Teknik Lise yahut Endüstri Meslek Lisesi mezunudur. Çünkü o dönemde sınavla girebilecek 3 okul vardı. Ankara’da Fen Lisesi, her ilde Anadolu Lisesi ve Meslek Liseleri vardı, bunun yanında da Askeri Okullar vardı. Meslek Liselerine o dönemde insanlar isteyerek gidiyorlardı. Geçtiğimiz hafta sonu benim okuduğum Meslek Lisesi’nden hocalarım ve sınıf arkadaşlarım buradalardı. Onlarla eski günleri yad ettik. Öğretmenlerimizin anlattığı o günkü hatıralar Meslek Liselerinin gelişmesi için anlatılacaktır. Çocuklarımızı okuturken; yetiştiği zaman devletine, milletine, vatanına hayırlı bir insan olsun, iyi bir yurttaş olsun ve eline bir meslek alsın diye. Meslek almanın en kestirme yolu buralardan geçiyor, bizim buraları üretimle buluşturmamız lazım. Bu projede gidilmesi gereken nokta, tasarım çalışmalarına ağırlık verilmesidir. Ben inanıyorum bizim Meslek Lisemiz, özel sektöre tasarım konusunda yol gösterecek, danışmanlık hizmeti verebilecek hatta tasarım ihtiyaçlarını giderebilecek noktada olabilecektir. Ahşap oyuncak konusundaki gibi aynı gayret gösterilsin. Bu yıl açılan okullarımızda da ahşapla ilgili giderlerimizi, okulumuzdan gidermeye çalıştık. Üretim anlamında katkı olacağını düşündük. İnanıyorum hem ahşap oyuncak konusunda hem de diğer ahşap ürünler konusunda okulumuz örnekler koyacaktır. Kastamonu ahşap konusunda Türkiye’nin başkenti konumundadır. Bu anlamda oldukça şanslı bir ildeyiz. Okulumuzda bu şanslı ilde bulunmanın avantajını kullanacaktır”
Cengiz MUHZİROĞLU