Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, Taşköprü sarımsağının aynı özelliklerini taşıyan ürünün başka bir yerde yetiştirilmesinin mümkün olmadığını belirtirken, “Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş. Başka bir yerde bizim toprağımızdaki verimi alması için mutlaka bir volkan patlaması lazım” dedi.
Taşköprü‘de şubat ve mart aylarında ekilen sarımsak, temmuz başlarında hasat ediliyor.Raf ömrü 10 ayı bulan Taşköprü sarımsağının satışı da nisan ayı sonunda tamamlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, ilçede her yıl ortalama 25 bin ton sarımsak üretildiğini söyledi.
İlçede yetiştirilen sarımsağın diğer sarımsaklardan tadı ve aromasıyla ayrıldığına işaret eden Başkan Çelik, “Taşköprü, dünyaca ünlü “Beyaz Altın”ın başkentidir. Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş. Başka bir yerde bizim toprağımızdaki verimi alması için mutlaka bir volkan patlaması lazım. Bu da mümkün değil.” dedi.
İlçede sarımsak üretiminde 4 bin kişilik bir ailenin çalıştığını dile getiren Çelik, sektörde çalışan sayısını gelecek yıllarda iki katına çıkarmayı planladıklarını belirtti.
Başkan Çelik, son aylarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sarımsak fiyatının hem Türkiye’de hem de dünyada arttığını vurgulayarak şunları kaydetti:”Kastamonu’da dahil, birçok yerde Taşköprü sarımsağının ismi kullanılarak mayıs ve haziran aylarında sarımsak satılıyor. Şu an Taşköprü’de sarımsak pazarımız kapalı. Bizim sarımsağımız şubat ayının ilk haftasında dikilir, temmuzun ilk haftası çıkartılır. Temmuz ayından önce sarımsağımız çıkmaz. Temmuzdan önce çıkan sarımsak kesinlikle Taşköprü sarımsağı değildir. Bunu bütün vatandaşların bilmesi gerekiyor.” Ve bunun dikkate alınmasını rica ediyorum.”
MEHMET TUĞCU