250 kişiye istihdam kapısı olacak Salkım Enerji Biyokütle Gazlaştırma Tesisi’nin temel atma töreninde konuşan Kaymakam İbrahim Çenet, “Burada atmış olduğumuz temel, sadece bir yatırımcının Taşköprü’ye kazandırılması değil, aynı zamanda profesyonel bir yatırımcının Taşköprü’ye, Kastamonu’ya kazandırılması bakımından da son derece önemli” dedi.
Kastamonu’nun sanayide de iddialı bir il olduğunu söyleyen ve dördüncü organize sanayi bölgesini bu yıl tamamlayarak bunu göstereceğini belirten Milletvekili Metin Çelik, geçen yılın toplamında 126 milyon dolar olan ihracat rakamının bu yıl pandemiye rağmen ilk yedi ayda 127 milyon dolara ulaşmış olmasına işaret etti.
Vali Avni Çakır da, “Ülkelerin tam olarak dışarıya bağımlı olmaktan kurtulabilmesi için yapılması gereken iki unsur vardır. Bunlardan bir tanesi üretim, diğeri de eğitimdir. Sürdürülebilir istihdam ve üretim için iyi bir eğitimin de şart olduğu bilinen bir gerçektir” diyerek yaşamsal bir konuya dikkat çekti.
Altyapı çalışmaları artık son aşamaya gelen Taşköprü Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösterecek ilk tesis olan Salkım Enerji Biyokütle Gazlaştırma Tesisi’nin temel atma töreni dün gerçekleştirildi.
Programa Vali Avni Çakır, Devlet eski Bakanı Murat Başesgioğlu, Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İdare Mahkemesi Başkanı Mahmut Taşçı, eski Milletvekilleri Hasan Altan ve Mehmet Serdaroğlu, Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Taşköprü önceki dönem Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Doğanyurt Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Salkım Orman Ürünleri sahibi Osman Şansal ve fabrika yetkilileri, Kronospan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gülamoğlu, Kronospan Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Uğur Gence ve çok sayıda davetli katıldı.
Koronavirüs tedbirleri gözetilerek gerçekleşen programda halkoyunları gösterileri sunuldu, ardından protokol konuşmaları yapıldı ve son olarak da toplu halde temel atma butonuna basıldı.
Programda yapılan konuşmalar şöyle:
TAŞKÖPRÜ BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÇATAL:
“Bugün Taşköprü’de istihdamın güçlenmesi amacıyla organize sanayimize ilk temeli atacağız. 2004 yılında dönemin milletvekilleri ile dönemin belediye başkanı bu organize sanayi için ilk imzaları attı. 2016 yılında da kamulaştırılması yapıldı. O günden bugüne, bu organize sanayide kimin emeği geçtiyse Taşköprü halkı adına hepsine teşekkür ediyorum. Bu vesile ile Salkım Orman Ürünleri Sahibi Osman Bey’e atacakları temelin hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra yatırım yapmak isteyen arkadaşları da Taşköprü Organize Sanayi Bölgemize davet ediyoruz.”
TAŞKÖPRÜ KAYMAKAMI İBRAHİM ÇENET:
“Sayın Valim, geçen sene tam da bu zamanlarda Taşköprü Kaymakamlığına başladığımda Sayın Vekilimiz Metin Çelik’i ziyaret ederek Taşköprü OSB’nin 2020 yılı içerisinde altını yılını yaşaması için gereken ödenekleri çıkartmak üzere ziyaret etmiştim. Sağ olsun sayın milletvekilimiz bizleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına götürerek, orada Sanayi Bölgeleri Genel Müdürümüzle istişare ederek 2020 yılı içerisinde 10 milyon 500 bin TL gibi bir ödeneğin bizlere çıkarılmasına büyük katkı sağlamışlardır. Ve bizler, altyapısının ilk adımları 2014 yılında atılan Taşköprü OSB’nin altyapısını hızla tamamladık. Elektrik ve doğalgaz ihalelerini yaptık. Bunların gerçekleşmesini sağladık. Taşköprü OSB, 28 sanayi parseliyle bugün burada ilk temelini atmanın mutluluğu ve heyecanını yaşıyor. Özellikle burada atmış olduğumuz temel, sadece bir yatırımcının Taşköprü’ye kazandırılması değil, aynı zamanda profesyonel bir yatırımcının Taşköprü’ye, Kastamonu’ya kazandırılması bakımından da son derece önemli. İnşallah bugün temelini atacağız 4 bin metrekare kapalı alan tesisi ile hemen çaprazında bulunan Salkım Orman Ürünleri’nin tesisi olan 16 bin metrekare kapalı alan tesisi ile burada 250-260 civarında bir istihdama da ev sahipliği yapacaktır.”
MİLLETVEKİLİ METİN ÇELİK:
“Benden önceki konuşmacılar, bu organize sanayi bölgesinin sürecini anlattılar. Gerçekten ciddi bir mücadelenin sonunda ortaya çıkan bir güzellikle, Kastamonu ve Taşköprü için önemli bir adımla karşı karşıyayız. Tabii son 15 yılda hepimizin malumu olduğu üzere Kastamonu Merkez Organize Sanayi Bölgesi, sonrasında Tosya Organize Sanayi Bölgesi yine Seydiler Organize Sanayi Bölgesi ve şimdi de Kastamonu’daki dördüncü organize sanayi bölgemizin ilk fabrikasının temel atma törenindeyiz. Kastamonu her alanda; turizm, tarım, hayvancılık, ormancılıkta olduğu gibi sanayide de iddialı bir ildir. Bunu dördüncü organize sanayi bölgemizi bu yıl tamamlayarak ve bugün olduğu gibi fabrikalarımızı Taşköprü’de de yükselterek bir an önce faaliyete geçmelerini sağlayarak göstermiş olacağız. Tabii bütün bunların sonunda ne olacak değerli hemşerilerim? Şu oluyor, geçen yıl Kastamonu’nun ihracat rakamı 126 milyon dolardı. Bu sene pandemiye rağmen ilk yedi ayda Kastamonu’nun ihracat rakamı 127 milyon dolara ulaştı. Yeterli mi? Değil. Ama yaptığımız yatırımların, yükselen fabrikaların hem Kastamonu’daki istihdama katkısı oluyor hem de bir taraftan Kastamonu’nun Türkiye ihracatına olan katkısı her geçen gün artıyor. Kastamonu’muzun ve Taşköprü’müzün neye ihtiyacı varsa her zaman emrindeyiz.”
VALİ AVNİ ÇAKIR:
“Ülkelerin tam olarak dışarıya bağımlı olmaktan kurtulabilmesi için yapılması gereken iki unsur vardır. Bunlardan bir tanesi üretim, diğeri de eğitimdir. Sürdürülebilir istihdam ve üretim için iyi bir eğitimin de şart olduğu bilinen bir gerçektir. Tesislerin her kademesinde; işçisinden, imalatçısına, mühendisine, pazarlamacısına kadar nitelikli personel ve iş gücüyle, eğitimli elemanla donatılması da ancak güçlü bir eğitim sistemiyle söz konusu olabilir. Değerli hazirun, ekonomik anlamda tam olarak dışa bağımlılıktan kurtulamamış ülkelerin ilerleyen süreçte bir takım sıkıntılar yaşaması kaçınılmazdır. Ülkemiz, son yıllarda gerçekleştirmiş olduğu yatırımlarla, dışa bağımlılıktan hızla kurtulma aşamasındadır. Başta savunma sanayimiz olmak üzere, hepimizin gurur duyduğu yatırımlar bu alanda hem ülke savunmamıza hem ekonomimize hem de bağımsız, güçlü, özgür bir Türkiye sağlamış olduğu katkılardır. Öte yandan bağımsızlığımızın devamı için gerekli olan üretim ve istihdam aşamasında da böylesi güzide tesislerin varlığı hepimizin yarınlara umutlu bir şekilde bakmasına sebep olmaktadır. Burada sağlanacak olan istihdam ve üretim, ihracat ülkemize ciddi anlamda döviz kazandıracaktır. Kastamonu, değerli konuşmacıların da söylediği gibi; tarihi ve doğal güzellikleri, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla gerçekten ülkemizin müstesna köşelerinden bir tanesi. Taşköprü’de yine Kastamonu’nun marka ilçelerinden birisi. Ahşap ürünlerinde de ülkede marka şehir olma yolunda da emin adımlar devam ediyor. Sektörünün duayen firmalarından Salkım A.Ş’nin bugün temelini atacağımız yatırımı da umarım, henüz “bebek” diye tabir ettiğimiz bir aşamada olan Taşköprü Organize Sanayimize, Taşköprü’deki ahşap sanayimize ciddi bir ivme kazandıracak ve Kastamonu ilimizin bu anlamda Türkiye’de bir merkez üssü konumunda olmasına da çok ciddi bir katkı sağlayacaktır. Değerli arkadaşlarım, sevgili hazirun bu alana girerken gördüğünüz gibi hali hazırda devam eden alt yapı çalışmalarımız söz konusu. Bu çalışmalarında çok kısa sürede nihayetlenmesiyle umarım Organize Sanayi Bölgemiz yatırımcılarına çok daha iyi şartlarda hizmet verecektir. Kaymakamımız bahsetti; halihazırda 28 parselimizin, 6 tanesinin tahsisi gerçekleşti. İnşallah Salkım A.Ş’nin yapmış olduğu bu yatırımla da diğer firmalar açısından burası bir referans kaynağı olacak. Bundan sonrada mevcut çalışmalarımız, yeni yatırımcıların bölgemize çekilmesi noktasında artarak devam edecek.”
(HABER MERKEZİ)