Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün işbirliğinde TARSİM Bölge Müdürlüğü tarafından Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Uygulamaları Eğitim Toplantısı dün düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Güray Koçak Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim toplantısına Orman Bölge Müdürü Hüseyin Dinçer, TÜİK Bölge Müdür Vekili Sevgi Altınbaş’ın yanı sıra kooperatif ve birlik başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Devlet destekli tarım sigortasından yararlananların sayısının 6 bin 681’e ulaştığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, 2015 yılında toplam 2 bin 436 poliçe düzenlendiğini kaydetti.
Her geçen süre içerisinde sayının artmasından memnun olduklarını belirten Osman Yaman, “Tarım zor bir zanaat, üzeri açık bir fabrika. Dolu, don, yağmur, sel, fırtına her zaman bize zarar verebilir. Eğer sigorta yaptırmamış isek ürünlerden yeterli verimi alamayabiliriz. Devlet destekli, yüzde 50 hibeli sigorta yaptırdığımız takdirde zarar görsek bile bu zararımızı TARSİM karşılıyor. 2015 yılında 1561 çiftçimiz borç erteleme konusunda müracaat etti ve borcu ertelendi. Bu durum da her yıl ilimizde zararların meydana geldiğini gösteriyor. Geçen yıl arıcılıkta 137, büyükbaş hayvanda 591, küçükbaş hayvanda 16, bitkisel üretimde bin 692 olmak üzere toplam 2 bin 436 TARSİM sigortası yapıldı. Kastamonu’da toplam poliçe sayısı 6681’e ulaştı. Bu rakamlar çok değil ama her geçen gün müracaat ve müşteri sayısı artıyor. Bu da bizi sevindiriyor” diye konuştu.
TARSİM’in çiftçi, özel sektör ve devletin bir araya gelip başarılı olduğu önemli bir proje olduğunu söyleyen TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya ise eğitim toplantısında yaptığı sunumda bitkisel ve hayvansal üretim sigortaları, tarım bakanlığının sistem kayıtlarının önemi, sigorta yaptırmak için gerekli süreç, sigorta yapmaya yetkili şirketler ve devlet prim destek oranları konularında ayrıntılı bilgiler verdi.
TARSİM’de üreticinin ödemesi gereken primin sigortacılık ilkeleri doğrultusunda belirlendiğini ve devletin bu belirlenen prime yüzde 50 katkı sağladığını belirten Murat Kaya, “Tarım ürünleri yoğun hasarlara maruz kalıyor ve bu hasarları çiftçinin çoğunun önlemesi mümkün değil. Bu hasarların önlenmesi için daha önce devlet bir takım destekler çıkarıyordu. Borç erteleme ve bazen hasar tespitinde birtakım ödemeler yapmak gibi. Ama bütün gelişmiş ülkelerde bu konu tarım sigortası ile hallediliyor. Biz buna risk arttırımı diyoruz. Sizin ödediğiniz primlerle bir havuz oluşturuluyor ve buradan hasarlar karşılanıyor. Ama bizdeki tarım sigortası biraz daha farklı. 2005 yılında bir karar verildi ve bu işin kanunu yazıldı. Dolayısıyla aslında devletin organize ettiği bir olay. 2006 yılında da poliçe kesilmeye başlandı. Bugün çiftçinin, özel sektörün ve devletin bir araya gelip başarılı olduğuı kuruluşlar arasında TARSİM yer alıyor. Birçok ülkeden tarım sigortası sistemini tanımak üzere ülkemize gelenler var. Bu sistemi siz nasıl başardınız diyenler var. Bu da önemli bir iş yaptığımızı ve dünyada da ses getirdiğini gösteriyor. Bu sistem, tamamiyle aslında profesyonelce bir sigorta sistemi olarak kuruldu. Tarım sigortası sistemi kar amacı gütmeyen ama yardım kuruluşu olmayan bir yapıya sahip. Üreticinin ödemesi gereken prim sigortacılık ilkeleri doğrultusunda belirleniyor ve devlet bu belirlenen prime yüzde 50 katkı sağlıyor. Hasar olsun, biz devreye gireriz demiyor. Sizin ödeyeceğiniz primin bizzat yarısını devlet ödüyor. Biz bu işin düzgün bir şekilde yürütülmesinden sorumluyuz” ifadelerini kullandı.