Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “2020 yılı tarımsal seferberlik ve üretim yılı olmalıdır. Tarımsal üretim seferberliği ilan edilmeli, bu seferberliğe yediden yetmiş yediye herkesin destek olması sağlanmalıdır” dedi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, tarımda alınması gereken tedbirlere dair önemli bir açıklama yaptı. Tarım ve sanayinin önemine değinen Yusuf Demir, “Olağanüstü dönemin ve yüzyılda bir görülen bir pandeminin (salgın) yaşandığı günümüzde, sağlığımızı korumanın tıbbi yöntemleri dışında yapılması gereken en önemli çalışma, her insanın temiz ve sağlıklı su ile gıdaya ulaşma imkanının sağlanmasıdır. Bir tarım ülkesi olan ülkemizin kalkınması ve bu süreç sonucunda oluşacak travmaları atlatabilmesi ancak tarım ve tarıma dayalı sanayi ile mümkündür. Bunun için de tek çözüm ‘üretmek, üretmek, üretmektir’” diye konuştu.
“Su ve gıda stratejik ürünler, tarım da stratejik bir sektör”
Su ve gıdanın stratejik ürünler, tarımın da stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, “Ülkemizin çeyrek asrı aşkın yaşadığı en önemli sorun tarımdan uzaklaşması ve üretimden kopmamızdır. Üretimden kopan toplumların tekrar üretime döndürülmesi oldukça zordur. Ülkemiz yaşanan bu süreci faydaya dönüştürerek tekrar üreten toplum olma yolunda önemli bir adım atmak zorundadır. Yaşanan süreç kimsenin kimseye faydasının olamayacağını, ülkelerin kendi derdine düştüğünü açıkça göstermiştir. Bugünden tezi yoktur, üretmezsek beslenemeyiz, üretemezsek tüketemeyiz, üretemezsek kıtlık ve açlık çekeriz ve bu felaket yaşadığımız günleri fazlası ile aratacak bir sonucu karşımıza çıkarabilir” şeklinde konuştu.
“Tarım seferberliği ilan edilmeli”
Bir tarım seferberliği ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Tarım Bakanlığımızca ‘tarımsal üretim seferberliği’ ilan edilmeli, bu seferberliğe yediden yetmiş yediye herkesin destek olması sağlanmalıdır. 2020 yılı tarımsal seferberlik ve üretim yılı olmalıdır. Ülkesel ve yerel yönetimlerimiz el ele vererek ekilecek bir karış toprağın bile ekilip dikilerek üretime döndürülmesi sağlanmalıdır. Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle krizi yönetecek ve tarımı yeniden ayağa kaldıracak bir tarım komisyonu kurulmalı, bu komisyon, sağlık bakanlığı pandemi komisyonu gibi tam yetkili ve etkin şekilde çalışmalara başlayarak günlük, haftalık, aylık ve mevsimlik yapılan ve yapılacak işleri organize ederek takip etmelidir. Bu amaçla Tarım Bakanlığının birinci önceliği, üretim için gübre, tohum, ilaç, yem, mazot, elektrik gibi temel girdilerin maliyetleri düşürülmesi, tarımsal girdilerin desteklenmesi, KDV indirimi dahil üreticiyi ve üretimi rahatlatıcı önlemlerin alınması olmalıdır” ifadelerini kulandı.