139 yıllık tarihe sahip İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetim kurulu Başkanı Şakir İşeri, teşvik sisteminin il bazında değil ilçe bazlı olarak değerlendirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını, ancak sorumluluk sahalarındaki 7 ilçeden sadece Doğanyurt’un 5. Bölge teşvik sistemine dahil olduğunu, diğer İnebolu, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Küre ve Ağlı’nın 4. Bölgede kaldığını söyledi.
Bölge şartları gereği bu 6 ilçenin de 5. Bölge teşvik sistemine dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Şakir İşeri, “Bölge olarak Türkiye’nin lider sanayi bölgesi olmak gibi bir gayemiz yok ancak rakiplerimiz olan diğer bölgelerle eşit şartlarda yarışmak istiyoruz” dedi.
Şakir İşeri’nin açıklaması şöyle:
“21 Ağustos 2020 Tarih ve 31220 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 2846 sayılı “Yatırımlarda Devlet Teşvik Bölgelerinin Yeniden Değerlendirilmesi” kararı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmiştir.
Bu karar ile İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak yıllardır dile getirdiğimiz “İl bazında değil ilçe bazlı teşvik sistemi” kararı hayata geçmiş bulunmaktadır.
Eski sisteme göre Kastamonu il ve ilçeleri 4. Bölgede yer almaktaydı. Organize Sanayi Bölgelerinde 5. Bölge destekleri uygulanmaktaydı.
Yapılan düzenleme ile İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın sorumluluk sahası olan (İnebolu, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Küre, Ağlı, Doğanyurt) (7) yedi ilçenin içinde sadece Doğanyurt 5. Bölge destek sistemine dahil edilmiştir.
Bilindiği üzere ne yazık ki diğer 6 ilçemiz geniş ve kapsamlı bir ulaşım-lojistik ağının içinde değil. Coğrafi yapısı olarak engebeli araziye sahip ve nüfusumuzun yaş ortalaması yüksek. Bu durum yıllardan beri şikâyet ettiğimiz göç ve işsizlik sorununun daha da artmasına sebep olmaktadır.
Bölgemize yatırım yapmak isteyen sanayiciye cazip gelmesi için diğer 6 ilçemizin de 5. Bölge destek sisteminden faydalandırılmasını istiyoruz.
Bu durum ilimizi temsil eden 3 milletvekilimize, valiliğimize, il genel meclisi üyelerimize, odamız sorumluluk sahasında bulunan 7 ilçenin kaymakamlık ve belediye başkanlıklarına, esnaf ve sanatkârlar odalarına bildirilmiştir.
Bölge olarak Türkiye’nin lider sanayi bölgesi olmak gibi bir gayemiz yok ancak rakiplerimiz olan diğer bölgelerle eşit şartlarda yarışmak istiyoruz.
Bizler İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu durumun düzeltilmesi için elimizi taşın altına koyduk. İnebolu, Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Küre, Ağlı ilçelerinin de en az 5. Bölge desteklerinden yararlanması için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz ve destek bekliyoruz.”
KASTAMONU’NUN TEŞVİK DURUMU
2012’den bu yana devrede olan yatırım teşvik haritası önemli değişikliklerle yenilendi, ancak teşviklerden daha çok yararlanabilmek, komşu illerin barajından kurtulabilmek adına 5. bölgeye alınma beklentisi içinde olan, bunun için çalışma başlatıldığı yönündeki açıklamalara umut bağlayan 4. bölgedeki Kastamonu’nun yeri değişmedi.
KUZKA ortağımız Çankırı ve Sinop’un 5. bölgede kalmayı sürdürdüğü yeni düzenlemede diğer komşumuz Karabük ise 8 yıllık süreçte gerçekleştirdiği gelişim ile 3. bölgeye kaydırıldı. Yeni düzenlemede, il merkezlerindeki OSB’ler ve ilçe bazlı teşvik ile belirlenen ilçelerdeki yatırımlar bir alt, bu ilçelerin OSB’lerindeki yatırımlar ise iki alt gruptan desteklenecek.
Alt bölge desteğinden yararlanabilecek ilçelerimiz olarak Daday, Cide, İhsangazi, Hanönü, Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar ve Doğanyurt belirlendi. Hiçbirinde OSB bulunmayan bu ilçelerimizdeki yatırımlar 5. Bölge imkanlarından yararlanacak. OSB’ye sahip bulunan Tosya, Taşköprü ve Seydiler ise ilçe bazlı teşvik için belirlenenler arasında yer almadığı için iki alt gruptan desteklenme imkanından yararlanamayacak.