Uzundur uğramadığım için “Sen nerelerdesin abey?” diye beni karşılayan Topçuoğlu esnafları Hüseyin Ünal, Ali Kertiş, Adnan Beygirlioğlu, Sinan Yıldız’la çarşılarının son durumunu konuştuk.
Onlar anlattı, biz de not ettiğimiz istek ve önerilerini sizinle paylaştık…
Şehrimizin kadim pazaryeri Topcuoğlu’nun esnafı eski günlerini daha da fazla arar durumda. Semt pazarlarının çoğalması ve şehirde yeni cazibe merkezlerinin oluşmasıyla azalan işlerinin hastanenin Kuzeykent’e taşınmasından sonra bir kat daha düştüğünü söylüyorlar.
Eski günlerini arayan çarşı esnafı, semt pazarları ve marka ürün satan mağzalara karşı ayakta kalma savaşı verdiklerini vurgularken Belediye’den “elzem” dedikleri bir taleplerini de ısrarla dile getiriyor, “Çarşımızı ışıklandırın” diyor ve şunları söylüyorlar:
“Şehrin tarihi en eski çarşılarındanız. Bu tarihi çarşıda geçmişte güzel bir ticaret vardı. Köylüsüyle kentlisiyle çarşımız maşallah Mahmutpaşa gibi kalabalık olurdu. O eski günler, o kalabalık ve hareketli, bereketli günler çok gerilerde kaldı. Eğer deftere yazma olmasa buralara kimse uğramayacak noktaya doğru gidiyoruz. Resmi araçlar bile çarşının yakınından geçmiyor.
Nedenini soruyoruz, cevaplıyorlar:
“Şehir aşağı kaydı. Resmi daireler de aşağı gidiyor. Çarşıya yakın mahallerde yaşayan aileler de Kuzey Kent tarafına gitti. Ürünlerimizin kalitesini bilen eski müşterilerimiz alışveriş yaparak bizleri ayakta tutuyorlar. Cadde boyu açılan giyim mağzaları, AVM’ler ve kurulan semt pazarları bizim pazarımızı çok etkiliyor. Bu yüzden satışlarımız her geçen yıl düşüyor.”
“Bir önleminiz yok mu?” diye soruyoruz bu kez, çaresizlik cevabı geliyor:
“Nasıl bir önlemimiz olsun? Belki olur diye olmayacak bir şeyi söyleyelim: ‘AVM ler, giyim mağzaları, semt pazarları, haftanın bir günü kapatılıp tatil yapsınlar. Böyle bir uygulama küçük esnafın ayakta kalmasına ilaç gibi gelir. Bir ara AVM’ler de bir gün tatil yapılsın diye gündeme gelmişti. Ama tabi arkası gelmedi. Bu isteğinizin zor gibi…
Devlet Hastanesinin taşınmasının kendilerine etkisini anlatıyorlar sonra:
“Çok etkiledi. Devlet Hastanesine kazalardan gelip giden müşterilerimiz vardı. Tahlillerinin çıkmasını beklerken öğleye kadar çarşıya uğrayıp dükkanlardan birşeyler alırlardı. Şimdi hastane aşağı taşınınca kazalardan gelip giden insan da azaldı…”
Kendilerinin de Kuzeyent’e taşınmayı düşünüp düşünmediklerini soruyoruz.
“Biz burada yerleşik bir çarşıyız. Buraya alışmışız. Terk edemiyoruz” diyorlar ve bu kez soruyu onlar soruyor:
“Niye başka bir yere gidelim?”
Ve devam ediyorlar:
“Bizim buraların canlanmasına belediye destek versin. Çarşımız da her keseye uygun çoğu mağazalarda bulunmayan kaliteli pamuklu yediden yetmişe giyim eşyasını bizim çarşıda bulmak mümkün. Topcuoğlu kaliteli giyimin bulunduğu marka çarşı. Kastamonulu çarşılarına sahip çıkmalı yapacakları alışverişlerle destek olmalılar. İş olmadığında dükkanı erken kapatan çarşı durmuna düştük. Neden? Erken kapatmamızın tabii ki sebebi var. Çarşımız öncelikle bakım istiyor. Bakırcılar Çarşısını belediyenin yapacağını biliyoruz. Yapılırsa bizim için de iyi olur. Orası yapılırken, bizim çarşımızın da bu yaz ayı içinde bakımını yapmasını belediyemizden istiyoruz. Dükkanlarımızın üzerindeki sundurmalar kötü. Kısa günlerde havalar erken kararınca ışıklar olmadığı için çarşımız karanlığa gömülüyor. İnsan karanlıkta çarşıdan geçmeye korkuyor. Belediyemizden Topçuoğlu Çarşısının ışıklandırılmasını istiyoruz. Çarşımızı bilmeyenler için bir reklamının yapılması için yardım bekliyoruz.”
Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı ve Vali Vekili Yaşar Karadeniz’i çay içmek için çarşılarına beklediklerini de söyleyen Topçuoğlu esnafınınnın dertleri ve istekleri böyle.
Mutlu kalın
TURGUT YILMAZ