Tarçının kökeni, Güney ve Güneydoğu Asya olan defnegiller familyasına aittir. Günümüzde en büyük üreticisi ise Çin’dir.
Tarçın, tarçın ağaçlarının gövdeleri kesilerek üretilmektedir. Sonrasında iç kabukları ve odunsu kısımları çıkarılmaktadır. Kuruduğunda ise kıvrılan ve tarçın çubukları adı verilen rulolar oluşturulmaktadır. Bu çubuklar aynı zamanda tarçın tozu oluşturmak için öğütülebilmektedir.
Tarçının kokusu kuvvetli, keskin ve uzun sürelidir. Özellikle birçok tatlı tarifinin içerisinde lezzet verici olarak yer almaktadır. Lezzet amaçlı kullanımının yanı sıra sağlık üzerindeki faydaları nedeniyle fonksiyonel besin olarak da adlandırılmaktadır. Birçok fonksiyonel besin, lezzetsiz olduğundan tercih edilmezken tarçın ise lezzetiyle ilgi çekmektedir. Bilim insanları da tarçının sağlık üzerinde birçok etkiye sahip olduğunu çalışmalar ile desteklemektedir.
Tarçının Faydaları Nelerdir?
- Güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Güçlü antioksidanlar arasında yer alan flavonoidler ve polifenoller tarçında bol miktarda yer almaktadır. Bu bileşenler vücuda zarar veren serbest radikallerin birikimini önleyerek hastalıklara karşı korur.
- Zengin antioksidan içeriği sayesinde Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyucudur.
- Hafızayı güçlendirir ve çevreye olan bilişsel duyarlılığı artırır.
- Kanser hücreleriyle savaşır, kansere yakalanma riskini azaltır.
- Kas ağrısı, adet ağrısı, mide ağrıları ve yaşlanmaya bağlı ağrıları azaltıcı etkiye sahiptir.
- Bakteri, virüs, mantar ve parazitlere bağlı oluşan enfeksiyonlarla savaşır.
- Yüksek kan kolesterolünü düşürücü etki gösterir ve kan basıncını dengede tutar. Bu şekilde kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Hipertansiyon hastalarında kan basıncını dengede tutar.
- İnsülin direnci gelişimini önler.
- Kan şekerini düşürür (Düşük kan şekeri problemi olan bireyler bu maddeye dikkat etmelidir).
Tarçın Nasıl Tüketilebilir?
Tatlılarda, meyvelerin üzerinde ya da yemeklerde lezzet artırıcı olarak kullanılabilir. Bunlara ek olarak;
- Günde 1 su bardağı ılık süte yarım çay kaşığı toz tarçın ekleyip karıştırarak herhangi bir ara öğünde tercih edilebilir. Bu tarifle tokluk hissi de sağlanacaktır.
- Günde 1 su bardağı sıcak suya çubuk tarçın ekledikten sonra 5-6 dakika demlenmesi beklenip, ılıdığında tüketilebilir. Tadını artırmak amacıyla içerisine karanfil de eklenebilir.
Tarçın tüketilirken tıpkı tüm besinler ve baharatlardaki gibi aşırıya kaçılmamalıdır. Tüketimi esnasında herhangi bir yan etki görülürse diyetisyen ve hekime başvurulmalıdır. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU