Vali Yaşar Karadeniz ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın canlı yayın konuğu olduğu ve Gökay Otyam’ın Kastamonu’yla ilgili sorularını cevaplayıp ilimizin sahip olduğu özellikleri ayrıntılı biçimde anlatma imkanı buldukları “Dünyanın Turizmi” programında, Berlin Fuarı’ndaki Kastamonu standından görüntüler, Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ve KUZKA Genel Sekreter V. Serkan Doğru’nun değerlendirmeleri eşliğinde ekrana getirildi.
Haber kanalı NTV, Kastamonu adına çok değerli bir tanıtıma imza attı.
Gökay Otyam’ın hazırlayıp sunduğu “Dünyanın Turizmi” programında dün, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan ve Berlin Turizm Fuarı’nda bu unvanıyla öne çıkarılan Kastamonu konu edildi.
Vali Yaşar Karadeniz ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın canlı yayın konuğu olduğu ve Gökay Otyam’ın Kastamonu’yla ilgili sorularını cevaplayıp ilimizin sahip olduğu özellikleri ayrıntılı biçimde anlatma imkanı buldukları programda, Berlin Fuarı’ndaki Kastamonu standından görüntüler, Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ve KUZKA Genel Sekreter V. Serkan Doğru’nun değerlendirmeleri eşliğinde ekrana getirildi.
Otyam’ın, “Kastamonu’yu kültür başkenti yapan özellikleri nedir?” sorusunu yanıtlayan Karadeniz, ilimizin Osmanlı’da bir yönetim merkezi ve buna bağlı olarak gelişmiş bir kültürel birikimi olduğunu, ulaşım konusunda son döneme kadar sorun yaşadığı için korunan kent kültürünün şimdi gün yüzüne çıkmaya başladığını belirterek cevapladı.
“Kastamonu”nun nasıl bir çekiciliğe sahip olduğu” yolundaki soruyu cevaplayan Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, Kastamonu’nun bir müze kent olma özelliği taşıdığını, gastronomi konusundakiiddiasını Berlin Fuarıyla da ortaya koyduğunu, tarihi konaklarıyla, Şeyh Şaban-ı Velisiyle öne çıktığını vurguladı.
Vali Karadeniz, Kastamonu’nun büyük kentlere ulaşımının çok kolaylaştığını, konaklama tesisi konusunda bir sıkıntı bulunmadığını ve bunların sayısının her geçen gün arttığını vurgularken, Belediye Başkanı Tahsin Babaş da öncelikli edeflerinin Kastamonu’yu UNESCO’nun dünya kültür mirası ve yaratıcı şehirler listelerine sokabilmek olduğunu söyledi.
Programda Vali Karadeniz, izleyicilere, 21 Mart’taki açılış programı başta olmak üzere yıl boyu sürecek kültür başkenti etkinliklerine katılım çağrısı yaparken şunları dile getirdi:
“2000’in üzerinde yatak kapasitemize her yıl yenileri ekleniyor. Çünkü son yıllarda zaten Kastamonu’da bir turizm hareketi başlamış durumda. Yaz mevsiminde özellikle doğaseverler ve Gastronomi amaçlı gelenler ve Sonbaharda da fotoğraf sanatçılarının akınına uğramaya başladı Kastamonu, Kışın Ilgaz’da özellikle bulunduğumuz sezon tüm tesislerin hepsi % 80 ‘in üzerinde dolulukla geçirdiler. Hafta sonu zaten yer bulma şansınız yok oradaki tesisleri geliştirmeye yönelik çalışmalarda var. Turizm hareketi ile beraber turizm tesislerinde de önemli gelişmeler var. İki tane milli parkımızdan, Ilgaz bunlardan sadece birisi, diğer Küre Dağları milli parkı, özellikle Pınarbaşı ve Azdavay ilçelerimizin olduğu bölgelerde bulunan 3 tane kanyon, 1 şelale özellikle son zamanlarda hem doğa turizmini sevenler, hemde sporu sevenler tarafından tercih ediliyor. Horma Kanyonu’nun bir ucundan girip öbür ucundan çıkmak maceraperestlerin 3 gününü alıyor. Şehir merkezi ise il merkezi daha çok konak turizmi dediğimiz turizm dalı artı evliyalar şehri olması sebebi ile Şeyh Şaban-ı Veli türbesinin Kastamonu merkezde bulunmasından dolayı özellikle inanç turizmi açısında da ayrı bir güzelliği var.
Türk Dünyası Kültür Başkenti olduktan sonra yıl boyunca bir çok etkinliğimiz olacak, 100’ün üzerinde etkinlikten birincisi 21 Mart tarihinde Türk Dünyası Kültür Başkent’inin açılışını yapacağız. Nevruz günü yapacağız çünkü Türk tarihinde Nevruz özellikle Orta Asya’ daki Türk Cumhuriyetlerinde bayram olarak kutlanan bir gün ve bundan dolayı da diğer ülkelerde de Türk Dünyası Kültür Başkentinin açılış günleri hep 21 Mart’ta yapılmış, böyle bir gelenek oluşmuş biz de bu geleneğe uyarak önce sabah Kastamonu’nun tarihini hükümet binalarının bulunduğu meydanda bir nevruz kutlaması yapacağız daha sonra o günkü etkinliklere Türk Dünyası’ndan gelen sanat grupları ile bir kortejimiz olacak, akşam da açılış törenimiz icra edilecek. İkinci önemli etkinliğimiz Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyaları Anma Haftası bu zaten Kastamonu’da her yıl yapılan düzenli bir etkinlikti, fakat ilk kez bu yıl Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’unda talimatıyla Kültür Bakanlığının etkinlik takvimine alındı. Tıpkı Konya’da ki Şeb-i Aruz törenleri gibi, Nevşehir de ki Hacı Bektaş’ı Veli gibi törenleri gibi artık Şeyh Şaban-ı Veli etkinlikleri de ulusal düzeyde kutlanacak ve bu yılda 5 Mayıs tarihinde bu etkinliğimiz olacak. Kastamonu için özellikle Kastamonu el sanatları açısından olmazsa olmaz kalemlerinden birisi ahşaptır. Ahşap Fuarımız 3 Ekim tarihinde yapılacak.”