Haftanın ortasından, biraz da koyu bir günden selamlar. Eskilerden bir hava durumu sunucusun dediği gibi “havalar nasıl olursa olsun sizin havanız iyi olsun”.
Birkaç yazı önce kendimce icat ettiğim bir hediyemi yazmıştım ama o bir şekilde soyut bir hediye olduğu için somut birtakım fikirler de vermemi istedi bir dostum. Aynen dediğini aktarıyorum: “Madem az para ile çok sonuç alan hediye fikirlerin var söyle bakalım” dedi.
Havamızı iyi yapan şeylerden biri de hediye alıp vermek biliyorsunuz. Malum bir yılı daha bitirmek üzereyken bir kısmımız hediye satın alma sürecine girdi, bir kısmımız düşünüyor, bir kısmımız da ne gereği var diyor.
Elbette muhtelif günleri kutlamak tamamen kişisel tercih benim için. O günün bir şey amacına icat edilmiş olması illa kutlanmasını gerekli kılmıyor. Aklıma yatarsa kutluyorum. Doğum günleri, yıldönümleri ve doğal olarak yeni yıllar benim için önemli. Çünkü bu günler bir dönemi bitirip bir dönemi başlatırken aynı zamanda yaşama dair sağlama yapma imkanını da sunuyor bize. Bu yüzden de bu yıl başı işine de böyle ilgi gösteriyorum. Yeni bir başlangıcı kutlamak çok iyi hissettiriyor.
Öncelikle dostuma hayatımda en ciddiye aldığım, belki de mensubuyum dediğim tek “izm”den söz ettim. FİLANTROPİZM. En basit anlamı ile insan türüne duyulan sevgi anlamını taşıyor.
Günümüz dünyasına doğru basamakları çıktığımızda kelimenin modern anlamı şu şekilde karşımıza çıkıyor: “Birinin, zamanını, uzmanlığını veya varlıklarını sosyal fayda yaratmak için gönüllü olarak vermesidir.” Kısaca, filantropinin gönlünüzle büyük bir bağı var. Sizinle filantropi yani stratejik bağışçılık konusunda uzun bir yolculuğa çıkmak istiyoruz. Bunu yaparken de temelleri sağlam atalım istiyoruz. Umarız bu yolculuğun sonunda içinizdeki stratejik bağışçıyı bulacak, zaten vermeye hazır olduğunuz şeyleri, planlı ve stratejik bir şekilde verdiğinizde yaşanacak değişimi öngörebileceksiniz.
Mitolojiye göre Prometheus, insan türünü balçıktan yaratır. Onun yaratıları başlangıçta pek etkileyici olmaz. Hiçbir bilgisi ve yeteneği olmadan, mağaralarda, karanlıkta ve korku içinde yaşarlar. Bu durum Zeus’un pek hoşuna gitmez ve tüm insanları ortadan kaldırmak üzere bir hazırlığa başlar. Fakat insanları seven Prometheus, onları Zeus’un gazabından kurtarmak için kendi sonunu getireceğini bile bile Zeus’tan çaldığı ateşi ve iyimserliği insanlarına verir. Ateş; bilgi, sanat, bilim teknoloji ve pratik becerileri kapsar. İyimserlik ise insanları şartlarını iyileştirebilmeleri için ateşi kullanmaya iter. Böylece mağara içinde saklananlar, insanlıklarına kavuşur. Yani, filantropi mitolojik dünyada insan potansiyelini gerçekleştirme ve bu gelişimi önemseme anlamında kullanılıyor. Sizin de gelişiminizi önemsediğinizi düşünerek, planlı iyiliğin ve stratejik bağışın faydalarına geçebiliriz. (kaynak: https://degisimicinbagis.org)
Yani filantropi’ye gönül vermiş bir birey olarak doğal olarak insanlığın yararına olabilecek her çalışma, her emek ve her çaba benim için en güzel hediyedir. Ayrıca hem somut hem de insanı kendini iyi hissettirecek hediyelerin başında kesinlikle dünyamız için yapacağınız bağışlar geliyor. Doğa için başta TEMA olmak üzere harika vakıf ve dernekler var dünyaya katkı sağlamak için çalışan bunların herhangi birine ağaç bağışı harika olur diye düşünüyorum. Özellikle de 2021 yılında hem Kastamonu’muzun hem de diğer tabiat harikası bölgelerimizin yaşadığı felaketler sonrası dikilecek bir ağaç bile çok büyük fark yaratır.
Hangi dernek veya vakfa bağış yapacağınızı söylemek epeyce güç olsa da hiç tereddüt etmeden bağış yapığım bazı kurumların ismini vermek isterim.
- TEMA: Elbette ilk akla gelen kurum TEMA. Klasik reklamcı esprisi ile söyleyeyim yaptıkları yapacaklarının teminatıdır.(www.tema.org.tr)
- GELECEĞE NEFES: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen proje ile ciddi bir ağaçlandırma çalışması yapılıyor. Hatta bağışlarınızı e-devlet’ten sorgulayıp sertifikalandırabiliyorsunuz. (www.gelecegenefes.com)
- EGE ORMAN VAKFI: İsminde Ege geçtiğine bakmayın ülkemizin ağaçlandırılması için muazzam çalışmaları var. Bir kısmına bizzat katılma şansım da olmuştu. (www.egeorman.org.tr)
- ÇEKUD: Birkaç defa bağış yaptığım bir kurum. Ciddi çalışmaları var yine ilgi ve güvenle takip ediyorum. Harika da bir kampanyaları var “Dikili Ağacım Var” İnternet sitelerine (www.dikiliagacimvar.com) adresinden ulaşabilirsiniz.
- ÇEKÜL: Çekül’ün “Herkese 7 Ağaç” Kampanyası da güzel bir organizasyon. Bir insanın bir yıl boyunca ortalama 7 ağaç tüketimine sebep olduğu istatistiği üzerinden yola çıkarak geliştirdikleri bir kampanya. (www.cekuldukkan.org)
- DOĞAL HAYATI KORUMA VAKFI (WWF): Yıllardır düzenli bağışçısı olduğum muazzam bir kuruluş. Özellikle soyu tükenmekte olan hayvanlar için evlat edinme projeleri çok güzel. Birkaç defa anneme, halama ve birkaç dostuma oradan “Kutup Ayısı” evlat edinmiştim. Çok sevimli bir sertifika ve yanında pelüş bir oyuncak da yolluyorlar. Ayrıca “Türkiye’nin Canlarını Yaşatalım” kampanyaları da çok anlamlı. (www.wwf.org.tr)
- LÖSEV: Farklı bir alanda bağış yapmak istiyorsanız Lösev, lösemili ve kan hastası çocukların sağlık masraflarını, eğitim ihtiyaçlarını ve diğer tüm ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş bir kuruluştur. Buraya da gönül rahatlığıyla bağış yapabilirsiniz.
- DARÜŞŞAFAKA: Maddi durumu kötü, yetim ve öksüz çocuklara parasız ve yatılı bir eğitim imkanı sunmaktadır. Bağış yapmak için güzel bir tercih olabilir.
- UNİCEF: Birleşmiş Milletlerin çatısı altında bulunan bu kurum ülkemizde de çok harika işlere imza atıyorlar. Ben buranın da düzenli bağışçısıyım.
Siz sormadan söyleyeyim hayır o kadar zengin falan değilim. Sadece yaşamın bana verdiklerine şükrederek elimdeki bilgiyi, zamanı, bir kısım da bütçeyi paylaşıyorum. Daha doğrusu paylaşamaya çalışıyorum. İyilik yapmak ve hayır severlik biraz farklı olgular. Bunu da daha sonra anlatayım.
Bu arada kendimce Kastamonu Gazetemizi okuyan çok değerli üniversite öğrencisi kardeşlerime de naçizane bir hediye vermek isterim: “UZAKTAN YARATICI YAZARLIK EĞİTİMİ”. Ben de yazmak isterdim ama bir türlü başlayamıyorum diyen 10 kardeşime 2022 yılı boyunca hafta bir gün 2 saat “online” yaratıcılık dersi vereceğim. Tamamen ücretsiz. Yüzde yüz hediye…
KATILMAK İSTERSENİZ: Kendinizi kısaca tanıtan bir yazınız ve istediğiniz herhangi bir konudaki yazınızı bana gönderin. Ne zamana kadar? 31.12.2021 saat:23:59’a kadar. Ocak ayının 15’inde de çalışmalara başlarız. Öncelik Kastamonu Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesindeki kardeşlerimin. Ancak gazetemizin ulaştığı her yerden müracaat edebilirsiniz. Önemli olan üniversite öğrencisi olmanız. (Lisans – Yüksek Lisans ve Doktora)
YAZILAR NEREYE GÖNDERİLECEK: [email protected]
Hediyenin koşulu olur mu demeyin ama doğal olarak koşullarım var.
- Kendimi yazmaktan başka türlü ifade edemeyeceğimi düşünüyorum diyorsanız.
- Başlayıp iki gün sonra bırakmayacaksınız.
- Okumalı ve yazmalı ödevleri yapacaksınız.
- Devamsızlık şansınız yok. (Çok aşırı gerçekçi bir mazeret olmadığı sürece. Bu mazeret de dersten sonra değil önce gelmeli doğal olarak)
Bugünlük de bu kadar dostlar. Azıcık uzun oldu kusura bakmayın. Bu “filantropizm” işleri olunca duramıyorum. Cumartesi günü tekrar görüşmek dileği ile. Esen kalın…
EKİ GÜRDAL KARAOĞLU