Fikri Uçkan hocanın 90’lı yılların başında glayöl yetiştiriciliğiyle kesme çiçek alternatifini Kastamonu’ya sunduğu Talipler köyü, bu kez de bir başka eğitimcinin tarımda yükselen trend lavanta üretiminin Kastamonu’da yaygınlaşması yolunda adım attığı nokta oldu.
American Life Dil Kursu sahibi ve yöneticisi Ayşegül Karaahmet, bu yılın bahar aylarında Talipler köyünde diktiği lavanta bitkisinin ilk hasadını gerçekleştirdi.
Evren Karaahmet ve Serkan Acar’ın kurduğu Pazartesi Tarım Şirketi’ne ait bahçede Kastamonu iklimine ve toprak yapısına uygun, geleneksel tarım ürünlerine nazaran ekonomik değeri daha fazla olan bitkilerin üzerinde araştırma çalışmaları başlattıklarını belirten Ayşegül Karaahmet, ekonomik ömrünün uzunluğu, dünyada genişleyen pazarı ve ekoturizme uygunluğu nedeniyle önceliği lavanta bitkisine verdiklerini söyledi.
Ayşegül Karaahmet, alternatif ürün konusunda attıkları bu adımla ilgili şunları söyledi:
“Pandeminin yoğun olduğu ve işyerlerinin kapalı olduğu dönemde evdeki zamanımı verimli geçirmek amacıyla, geçmişten beri ilgi duyduğum tarım üzerine çalışmalar yaptım. Birçok eğitime katılıp araştırmalar yaptım. Sonrasında eşim Evren Karaahmet ve sevgili arkadaşımız Serkan’ın da destekleri ile bahçemizin boş olan 10 dekarlık kısmında deneme dikimleri yapmaya karar verdik. Nisan ayında toprak hazırlığı yaparak başladık. Tıbbi aromatik bitkilere olan ilgim nedeniyle önceliği yağ kalitesi bakımından tercih edilen ‘Lavandula Angustifolia’ya verdik. 3 dekarlık alanda 5 bin fide dikimi gerçekleştirdik. İlk hasadımızı da burada sevgili dostlarımızın katılımıyla gerçekleştirdik. Verimden ve ilgiden oldukça memnun olduğumuzu söyleyebilirim. Bu çabada en büyük yardımı da tam bir tarım insanı olan Hasan Karaosmanoğlu’ndan aldım. Amacımız, tıbbi aromatik bitkilerden lokal
uyum sağlayanları daha geniş alanlarda üreterek bölge ekonomisine katkı sağlamak. Zamanla bu konuya ilgi duyan çiftçilerimizle işbirliği içerisinde faydalı işler yapmak istiyoruz.”