Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, Ankara’da düzenlenen Oda ve Borsa Başkanları İstişare Toplantısı’nın ardından, TOBB olarak son dönemde dile getirdikleri talepler doğrultusunda hayata geçirilen reformlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Şirket kuruluş işlemleri, İcra İflas Mevzuatı, inşaat izinleri ve tapu işlemleri, ticari davalar, dış ticaret işlemleri, finansmana erişim ile vergi beyannamelerinin birleştirilmesi konularında getirilen tüm yeniliklerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin payının büyük olduğunu belirten Selçuk Arslan, ekonominin ilerleyebilmesi için Kastamonu olarak üzerlerine düşeni yapmaya gayret ettiklerini de kaydetti.
“1 SAATTE ŞİRKET KURULACAK”
Tek Durak Ofis’le bundan böyle şirket kuruluşlarıyla ticaret sicil harçlarının tahsili işlemlerinin de Ticaret ve Sanayi Odalarında yapılacağını belirten Başkan Arslan, şirket kuruluşlarında üyelerin, tescil işlemlerini banka ve notere gitmeden Oda’da yapma olanağına kavuşacaklarının müjdesini verdi ve “1 saatte şirket kurulabilecek” dedi.
Selçuk Arslan, “Şirket kuruluşunda izlenmesi gereken 7 prosedür 1’e indirilmiştir. Ticaret Sicil Müdürü artık ana sözleşme ve imza beyannamesi tasdiklerini cüzi bir bedelle yapabilecek. Ayrıca hisse devir tescilinden alınan 341 TL’lik harç bedeli de kalkmıştır. Öte yandan TOBB ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen Harç Takip Sistemi yazılımı ile vergi daireleri tarafından alınan Ticaret Sicil Harçları da bundan sonra Ticaret Odaları tarafından tahsil edilecek. Şirket kuruluşlarındaki emek ve vakit kaybı ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca limited şirketlerde yüzde 25 sermaye blokajı kalkıyor. Maliye aartık her şirkete yoklamaya gitmeyecek. Oda dan ticaret sicil kaydı yapılan her kim olursa olsun fatura kesebilecek. SGK kaydı da otomatik olarak gerçekleşecek” dedi.
İFLAS ERTELEME KALKIYOR
İcra-İflas Mevzuatı’nda da çok ciddi değişiklikler olduğunu söyleyen Selçuk Arslan, “İflas erteleme kalkıyor. Yeni konkordato kurtarma anlaşması olarak düzenlendi. Alacaklının alacaklarını koruyan daha adil bir sistem devrede olacak. Bu sistem şirketin devamlılığını esas alacak. Şirket devam etmiyorsa hızlıca tasfiye edilecek. 6 yada 7 sene alabilen süreç yeni sistemle 23 ay ile sınırlandırılacak” diye konuştu.
İNŞAAT İZİNLERİ
İnşaat izinlerinde mevcut durumdaki 18 prosedürün 6’ya indiğini, Yapı Denetim Kanunu’ndaki değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısının ise 18’den 1’e düştüğünün altını çizen Selçuk Arslan, 100 bin TL altındaki ticari yargılamaların da basit yargılama usulüne tabi olacağını kaydetti. Davaların tek hakimle görüleceğini, hızlıca karara bağlanacağını belirten Arslan, ticari uyuşmazlıkların arabuluculuk ile çözülmesi halinde mahkeme harçlarının iade edileceğini söyledi. Arslan, küçük tutarlı ticari uyuşmazlıkların zorunlu arabuluculuğa tabi tutulmasına ilişkin bir çalışmanın ise halen devam ettiğini kaydetti.
Taşınır rehinin kapsamının genişletilceğini, faiz, sigorta gibi hukuki getiriler, doğal ürün, ikame ürün, nihai ürün alacakların rehin edilebileceğini belirten Selçuk Arslan, kredi kullanırken verilen ipotek satış şerhi gibi işlemlerin artık elektronik ortamda gerçekleştirileceğini açıkladı.
SANAYİ YATIRIMLARINA TEŞVİK
Yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getirildiğini belirten Selçuk Arslan, “bu noktada yatırım teşvik belgesi aranmayacak. Ayrıca mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadar daha kısa sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilecek. OSB ve küçük sanayi sitelerince yapılan veya yaptırılan, alt yapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerince işyeri yapımına yönelik kendilerine yapılacak. Mal teslimi ve hizmet ifalarına KDV istisnası tanınacak” dedi.
Selçuk Arslan devreden KDV’nin önünün açılması için de önemli adımlar atıldığını belirtti. KDV iade başvurularının artık 3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırılması yönündeki taleplerinin olumlu karşılandığını belirtti.
NEFES KREDİSİ YENİDEN GELİYOR
2017 yılında Türkiye genelinde 681 bin firmaya 234 milyar TL, Kastamonu merkezde ise 150’nin üzerinde firmaya 10 milyon TL destek sağladıkları Nefes Kredisi uygulamasına 2018 yılında da devam edeceklerini söyleyen KATSO Başkanı Selçuk Arslan, “Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank ve Vakıfbank’la anlaşma sağladık. 12 ay eşit taksitle aylık yüzde 1.09 faizle azami 200 bin TL destek sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İSTAHDAM SEFERBERLİĞİ DEVAM EDECEK
İstihdam seferberliğinin 2018 yılında da süreceğini belirten Selçuk Arslan, “2017 yılında Kastamonu olarak hedefimizi 4 bin 500 olarak belirlemiştik. İş Kur rakamlarına göre ek istihdamda 10 bine ulaştık. 2018 yılında da istihdam seferberliğimiz sürecek. 100 TL Asgari Ücret Desteği bu senede devam edecek. 3 yıl boyunca her bir istihdam için 1 yıl süreyle tüm vergiler ve SGK primleri ödenmeyecek. Teşvik miktarı bir işçi için aylık 887TL’ye denk gelecek. İş veren sadece net asgari ücreti ödeyecek. İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerleri için teşvik miktarı daha da yükselecek. Aylık 2 bin 29 TL olacak” dedi.
OTOMOBİL FABRİKASINA TALİP OLMAYAN YOK
TOBB’un önderliğinde üyelerin de fikirleri alınarak Yerli Otomobil Fabrikası için girişimlerin başladığını dile getiren Selçuk Arslan, şunları söyledi:
“2019 yılında boğaz köprüsünden geçirileceği ve elektrikli olacağı söylenen yerli otomobilin üretileceği yer konusunda 81 ilin tamamı talip. Dün yine konusu geçti. Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu da ‘Hepiniz haklısın, hepiniz istiyorsunuz, herkes dosyalarla geliyor 81 il de kendine göre haklı’ diyor. 81 ilin dışında 160 tane de ilçenin talip olduğunu söylüyor. Biz de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Rıfat bey geldiğinde bir dosya hazırlayıp sunmuştuk. Ama bizim yaptığımızı bütün iller yapıyor.”
“30 ODA’DAN BİRİYİZ”
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın akreditasyonda A Grubu’na yükseldiğini, hiç kimseden destek almadan bu noktaya geldiğini belirten Selçuk Arslan, “Dijital ortamda bizim odamız diğer odalara nazarın ortanın üzerindedir. Büyük odalar ile yarışabilecek hale geldik. Biz akreditasyonda A Grubu’na yükseldik. Türkiye’de A Grubu’nda yer alan 30 oda arasına girdik. Bu konuda hiç mütevazilik yapamayacağım. 365 odanın arasında yüzde 10’a girdik. Bu benim yönetimimin, personelimizin ve odamızın başarısıdır. Hiç kimseden destek alamadan bu noktaya geldik. Sadece akreditasyon almak önemli değil. Akreditasyonu aldığınız zaman hayata geçirmeniz lazım. Fuara gidiyorsan, gerçekten katılacaksın. Yönetim kurulu yapacaksa, gerçek anlamda yapacaksın. Yer aldığın yönetim kurullarında da bilgini ve becerini aktaracaksın. Bizim her komisyonda görevimiz var. 25 yönetim kurulu arkadaşımız artı 6 tanede üst düzey yöneticimizin görevleri vardır. Her yerde görev alıyoruz” dedi.
KATSO OLARAK HERYERDEYİZ
KATSO olarak Kastamonu’nun tanıtımı konusunda her türlü görevi seve seve üstlendiklerini, 2018 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerine de bütçeleri yettiği kadar destek vereceklerini belirten Selçuk Arslan, “Kültür Başkentliği programı emeğimizle oldu. Biz oda olarak üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Bütçemizin yettiği kadar her yerde varız. 2 tane arkadaşımızı bu iş için görevlendirdik. Berlin Fuarı var oraya katılmak için bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bizim katılmadığımız hiçbir fuar yok. Kastamonu Günleri’ne gideriz, Başkentte Kastamonu Günleri, İstanbul’da Kastamonu Günleri, Bursa’da Kastamonu Günleri, Ahşap Fuarı, EMİTT Fuarı, Yörex Fuarı, Travel Turkey Fuarı, yılda bir defada olsa yurt dışı fuarlarına ve Coğrafi İşaretler Fuarı gibi fuarların hepsine katılım sağlıyoruz. Bunların hepsi hem bütçe hem de mesai isteyen işler. En son İzmir’de gastronomi konusunda şov yaptık. Başta Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş olmak üzere herkes bizi tebrik etti. Sadece fuarlara katılmakla olmuyor. Tanıtımı yapmanız gerekiyor. Sadece bizim gayretlerimizle olmuyor. Bunun birazda hükümet ayağının, İstanbul ve Ankara ayağının olması gerekiyor. Biz zaten birbirimizi biliyoruz. Hepimiz birbirimizin kapasitesini de biliyoruz. Kültür Başkentliği ve Ahşap Fuarı için çalışmaya başladık. 7-11 Mart’ta Almanya’nın Berlin kentinde yapılacak olan dünyanın en büyük turizm fuarında ilimizin gastronomi alanında tanıtımını yapacağız. Kastamonu Valiliği, Kastamonu Belediyesi ve KATSO olarak çalışıyoruz. Geçen sene İsveç’ten bir heyet gelmişti. Orada gençlik federasyonu kurmuşlar. Çokta güzel çalışmalara imza atıyorlar. Bu sene bu yıl 22-23 Nisan’da Stockholm’de çok büyük bir şenlik yapılacağını söylediler. Bizden sadece tanıtım için materyaller ve birkaç kişi istediklerini söylediler. Biz oda olarak Stockholm’de çadır kiralayacağız. Oradaki iş adamları masraflarımızı karşılayacaklar. Bize fazla yük olmayacak. Stockholm’de Kastamonu’nun tanıtımını yapacağız” diye konuştu.
OSMANLI SARAYI’NA TAŞINMA KARARI ALDIK
KATSO olarak Osmanlı Sarayı’na taşınma kararı aldıklarını, mevcut binaya ise KOSGEB’in talipli olduğunu belirten Selçuk Arslan, “Osmanlı Sarayı ile ilgili bizim bir girişimimiz vardı. Belediye ile sözde anlaştık. Onlarda karar alarak binayı ihaleye çıkarttılar. Biz meclis olarak binamızı Osmanlı Sarayı’na taşıma kararı aldık. Belediye Meclisi’nden 20 yıllığına kiralayacağız. Biz oraya geçmek için bütün gayreti göstereceğiz. Orası Anıtlar Kurulu’na gidecek. Otel oradan kaldırılarak eski haline dönüştürülecek. Biz iç dizaynı ve arka bahçesine 200-250 kişilik dokuyu bozmayacak toplantı salonu yapacağız. Bu binamızın da atıl vaziyette kalmaması için KOSGEB’e vereceğiz. Onlar buraya gelmek istiyorlar.” dedi.