Dün konu ettiğim İl Özel İdaresi yerleşkeleri ile Maliye arasındaki arsa takası mevzusu ile ilgili olarak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan ile görüştüm…
Karahasan’dan aldığım bilgiler yüreğime su serpti, takas yoluyla atılacak adımda önceliğin memleket faydası olduğunu duymam yetti de arttı.
Arsa takası mevzusunu açıklığa kavuşturayım önce…
Şehrimizde okulların üzerinde bulunduğu arsalar İl Özel İdaresi’nin malı, üstündeki okullar ise Maliye’nin. Buna karşın İl Özel İdaresi’nin bulunduğu iki yerleşkenin üstündeki binalar İl Özel İdaresi’nin, arsaları ise Maliye’nin. Takas fikrine göre İl Özel İdaresi, mülkiyetindeki okul arsalarını Maliye’ye verecek, bunun karşılığında binalarının oturduğu yerleşke alanlarının tapusunu alacak.
Son derece mantıklı bir adım…
Sonuçta hem İl Özel İdaresi yerleşkeleri hem de okul alanları “iki kocalı” olmaktan kurtulacak.
Her ne kadar AK Parti İl Başkanı söz konusu takas işleminde kurumlar arasında bir ilerleme kaydedilmediği ileri sürerek bunun nedenini “tembellik” ifadesiyle nitelese de…
İl Özel İdaresi takas işlemlerini tamamladı, dosya Maliye’ye sunuldu.
Bu durumda tembellik yok…
İl yönetimi namına iletişim kopukluğu yahut süreci takip etmeme ya da yanlış anlama var.
Takas yapıldıktan sonra İl Özel İdaresi’nin eski sanayi çıkışında yer alan ek binasındaki idari üniteler Sunta kavşağındaki ana yerleşkeye taşınacak…
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan’ın ifadesine göre ana yerleşkenin asla ve asla satılması söz konusu değil. Aksine birimlerin tek bünyede toplanması söz konusu.
Eski sanayi çıkışındaki ek bina alanına gelince…
İdari binaların olduğu alan kesinlikle ve kesinlikle memleket faydasına dair Kastamonu’ya katkı sağlayacak bir projede kullanılacak. “Katkı sağlayacak proje” ifadesinin içine eğitim, sağlık, sosyal bir kamu binasından söz ediyoruz haliyle.
Arka tarafta kalan lojman alanlarının ise satılıp satılmaması konusunda kesin bir görüş belirtmedi İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Karahasan, “Bugünden bir şey söylemek mümkün değil” dedi…
Gönlünün bu alanın da satılmasından yana olmadığını “Satma meraklısı değil, yapma meraklısıyım” sözünden anladım.
“Satmak” o kadar da kolay değil zaten…
İl Özel İdaresi mülkünün satılabilmesi için Genel Sekreter önerge verecek, Vali imza atacak, İl Genel Meclisi onaylayacak.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Karahasan’dan aldığım ana yerleşkenin asla satılmayacağı, lojmanların ileriki süreçte değerlendirileceği, ek binanın olduğu alanın memlekete katkı sağlayacak bir kamu projesinde kullanılacağı bilgisi…
Takas işleminin akıllı bir adım olduğunu gösteriyor.
Ki İl Başkanı’nın ifade ettiği üzere öyle 50 milyon TL’li bir gelir elde edilmesi mümkün değil…
Lojmanlar satılsa bile etse etse 10 milyon TL ancak eder çünkü.
Arsa takası mevzusunun aslı astarı bu işte…
Takas yolunda, konut yok, kamu yararı var.
- ••
Not:
İl Özel İdaresi’nin mülklerini kendi üstüne almasının ve elinde tutmasının ne gibi bir önemi ve değeri var biliyor musunuz?..
Üzerine okul, hastane, spor alanı, yol terki gibi sosyal yatırımlar yapılabiliyor hem de “bedava”.
Misal…
Sunta kavşağında en son yapılan 24’şer derslikli iki okul binasının yapıldığı alan İl Özel İdaresi’nindi. Okul yapılması için Taşköprü kavşağında yıkılan lojmanlar da İl Özel İdaresi’nindi. Keza şehirdeki diğer okul binaların bulunduğu alanlar da.
Devam edelim…
İl Özel İdaresi kendi arsasından 70 dönüm devlet hastanesine, 20 dönüm tıp fakültesi için Kastamonu Üniversitesi’ne, 10 dönüm yine devlet hastanesine ulaşımı sağlayan yola, 11 dönüm sunta kavşağı yolu için verdi. 111 dönüm; bedelsiz.
Doğa ve Kültür Köyü’ne futbol sahası ve spor salonu yapıyor İl Özel İdaresi…
Yaban Hayatı Parkı yapacak ayrıyeten.
İl Özel İdaresi arsa yönünden ne kadar zengin olursa…
Kamu menfaati o kadar çok ve güçlü olur.