Sıfır Atık Projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik poşet kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalarına destek vermek amacıyla Kastamonu Belediyesi, 50 bin bez alışveriş torbası dağıtacak.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, bez alışveriş torbası dağıtımının startını Salı Pazarı’ndan başlattı. AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Özdemir, İl Gençlik Kolları Başkanı Musa Kalafat ve İl Kadın Kolları Başkanı Eda Şen’in de yer aldığı Pazar ziyaretinde esnaf ve vatandaşlarla konuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, hem sıfır atık projesi hem de Salı Pazarı’yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Sıfır Atık projesinin önemine değinen Belediye Başkanı Tahsin Babaş yaptığı açıklamada temiz bir çevre için yapılan projelerle ilgili de rakamsal bilgiler verdi.
Yaz aylarında Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın ‘Kastamonu’yu Temizliyoruz Projesiyle’ mesire alanlarını 30 ton çöpten arındıran Kastamonu Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik poşet kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalarına da destek vermek için kolları sıvadı.
“50 BİN BEZ ALIŞVERİŞ TOPBASI DAĞITILACAK”
Plastik poşetlerin doğaya ciddi zararlar verdiğinin altını çizen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Türkiye’nin en temiz şehriyiz. Bu sorumlulukla gelecek nesillerimize temiz ve güzel bir Kastamonu bırakmak için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın plastik poşet kullanımını azaltmak üzere başlatmış olduğu kampanyaya destek vermek istiyoruz. Bu doğrultuda hemşehrilerimize yaklaşık 50 bin bez alışveriş torbası dağıtacağız. Bu uygulamayı Salı Pazarı’ndan başlatmış bulunuyoruz. İnşallah bez alışveriş torbalarımızı en kısa sürede vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Çevreye verdiği zarardan ötürü tüm dünyada plastik poşet kullanımı sınırlandırıldı. Daha temiz bir dünya için hepimiz daha duyarlı olmalıyız.” ifadelerini kullandı.
“GERİ DÖNÜŞÜM PROJELERİMİZ İLE
İLİMİZ KAZANDI ÜLKEMİZ KAZANDI”
Sıfır Atık Projesi kapsamında Atık Pil toplama, Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Yerinde Ayrıştırma projeleriyle topyekun bir harekat içerisinde olunduğunun da altını çizen Başkan Babaş, ‘Hayata geçirdiğimiz çevreci projelerimiz kapsamında 2014-2018 yılları arasında 7,3 ton atık pil, 10.561 ton kağıt-karton, 2477 ton plastik, 74 ton metal, 2,8 ton cam atığı, yaklaşık 80 ton bitkisel atık yağ, yaklaşık 75 ton atık motor yağını topladık. Toplanan atıklar sayesinde 179.537 ağacın kesilmesi önlenmiş, 130.956.400 m3 sera gazı salınımı azaltılmış, 25.346 m3 atık depolama alanından tasarruf edilmiş, 280 litre petrol tasarrufu sağlanmıştır. 1 ton plastik atığın geri dönüşümü ile % 95 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampul 20 saat çalışmaktadır. Alüminyum atıklar geri kazanıldığında % 99 oranında kirletici baca gazı emisyonu azalmaktadır. 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir. 1 Litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir. Bu bilinçle çevremize daha duyarlı olmalı ve yerinde ayrıştırmaya önem göstermeliyiz. Plastik poşet kullanımının azalmasını doğaya ve ekonomiye ne denli katkılar sağlayacağı burada net şekilde gözükmektedir” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından Salı Pazarı’nda bez alış veriş torbalarının dağıtımının startı verildi. Yaklaşık 5 bin bez alışveriş torbasının dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtılan bez alışveriş torbalarında Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerine vurgu yapıldığı gibi çevrenin önemine değinen sloganlar da yer aldı.
“SALI PAZARI BURADA KALACAK”
Salı pazarında vatandaşları pazarın yeriyle ilgili soruları üzerine konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Bizim gündemimizde hiçbir zaman Salı Pazarı’nı taşımak gibi bir durum olmadı. Ben burada olduğum sürece Salı Pazarı’nın yeri değişmeyecektir. Böyle bir durum bizlerin gündeminde hiçbir zaman olmamıştır, olmayacaktır” ifadelerini kullandı