Kastamonu-Çankırı Tabip Odası Başkanı Dr. Halil Kaygusuz, Tıp Bayramı töreninde yaptığı basın açıklamasında, Oda olarak Sağlık Bakanlığı’ndan 4 talepte bulundu.
Kaygusuz, Oda olarak, Görevden ihraç edilen hekimlerden masum olanlarının görevlerine iadesini, hastaya muayene için yeterli zaman ayrılmasını sağlayacak düzenlemelere gidilmesini, hekimlere çalışırken ve emeklilikte yeterli ücretin verilmesini, sağlık çalışanlarına şiddete karşı Ceza Kanunu’na bir madde eklenmesini istediklerini belirtti.
Kastamonu-Çankırı Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Sağlık bakanlığı’ndan dört talepte bulundu.
Oda yönetimi, Tıp Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk koyup saygı duruşunda bulunurken, burada günle ilgili basın açıklamasını okuyan Oda Başkanı Dr. Halil Kaygusuz, “Tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı kutlu osun” diye başladığı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“14 Mart’ta Sağlık Bakanlığı’ndan 4 talebimiz var.
OHAL sürecinde şu ana kadar 2 bin 761 hekim ihraç edilmiştir.
1- Bunların içinde gerekli araştırmaların yapılarak masum olanların göreve iade edilmeleri sağlanması…
2- Hastaya yeterli süre ayrılması. Poliklinik sayılarından acil başvuruların ameliyatlardan BT-MR çekimlerine kadar her parametride Sağlık Bakanlığının istatistiklerine de yansıyan rekor artışlar gerçekleşti. Ancak tüm bu artışların yanında hiç artmayan, aksine giderek azalan bir parametrenin olduğunu görüyoruz. Hastaya ayrılan süre. Oysa biliyoruz ki bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan doğru tanı koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değildir.
3- Çalışırken ve emeklilikte insanca ücret ve yıpranma hakkımızı istiyoruz. Yıllardır talep etmemize rağmen ve sayın Sağlık Bakanımız da bu konuda zaman zaman çalışmalar yapılacağını söylemesine rağmen çalışırken ve emeklilikte yeterli ücret konusunda bir gelişme sağlanamadı. Mesleğimizi uygularken karşılaştığımız riskler bilinmesine rağmen 5510 sayılı kanunda yalnızca radyasyonla ilgili işlerde çalışanlar yıpranma hakkından yararlanabilmektedir.
4- Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik yapılacak bir düzenleme önleyicilik ve koruyuculuk işlevinin sağlanabilmesi için sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı yerleşmesine olanak sağlanmalıdır. Bu amaç TTB olarak Türk Ceza Kanununa bir madde eklenmesi önerisinde bulunuyoruz.”
Bakanlıktan olan taleplerini böyle sıralayan Dr. Kaygusuz, Oda yönetiminin açıklamasını Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın, 1 Aralık 2016 Dolmabahçe faciası sonrasında hekim ve sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarına işaret eden,
“… Gerçekten bizim çağrımız bile olmadan hastanelere koşan, yaralılarımıza canla başla müdahale eden , onların başından bir an bile ayrılmayan, üstün gayret gösteren doktorlarımıza ve bütün sağlık çalışanlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum…” şeklindeki sözlerini hatırlatarak sürdürdü ve şöyle dedi:
“Sayın Bakanımız; biz de hakkımızdaki bu düşüncelerinize teşekkür ediyor ve tTıp Bayramında elinizi bize uzatmanızı bekliyoruz. 130 bin meslektaşınız…
14 Mart’ın tüm kötülüklere ve haksızlıklara karşın, iyilik, dostluk ve dayanışmanın gelecek güzel günler ve barış içinde bir yaşam için yeni bir başlangıcın ilk adımı olmasını diliyoruz.”
Tabip Odası’nın kutlama programına Oda Başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Altıkulaç ve yönetimi de katıldı.
Oda Başkanı ve yönetimi çelenk koyma töreninin ardından Vali Vekili Yaşar Karadeniz’i makamında ziyaret etti.