Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, son günlerde basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile ilgili milyonlarca kişiye sahte tebligat gönderildiği ve mağduriyet oluştuğu iddialarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “İdari para cezalarının katlanması, yükseltilmesi veya geç yapılması gibi bir durum söz konusu değildir” denildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, son günlerde basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile ilgili milyonlarca kişiye sahte tebligat gönderildiği ve mağduriyet oluştuğu iddialarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “HGS’den kaçak geçişlerden kaynaklanan cezaların tebligatların yapılması yasal bir zorunluluk olması sebebiyle, Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda belirtilen ve idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer.’ hükmüne uygun olarak yapılmaktadır. İhlalli geçiş yapan araç sahiplerine yapılan tebligatların 2 yıla kadar bekletilmesi gibi bir uygulama söz konusu değildir. Tebligatların toplu halde gönderilmesi vatandaşın ilk ihlalden itibaren cezasını bir hafta içinde cezasız ödemesi mümkündür. Yapılan her ihlalli geçiş birbirinden bağımsız işlemlerdir. İhlalli geçiş yapan bir araç sahibine idari para cezası uygulansa bile, aynı araç sahibi ücret toplama sistemlerine abone olarak veya var olan hesabına bakiye yüklemesi yaparak yeni geçişlerinde cezalı duruma düşmez. Sürücülerin elektronik posta, SMS gibi iletişim araçlarıyla ve ihlalli geçiş yaptıkları anda OGS ve HGS geçiş gişelerinde gerekli uyarılar sesli ve görsel olarak yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Araç sahiplerinin yasal süresi içerisinde ücret toplama sistemlerine abone olmaması veya abone olsa dahi hesaplarında geçiş ücretlerini karşılayacak yeterli bakiye bulundurmamaları nedeniyle idari para cezası uygulanmaktadır. Yüksek meblağlı tebligatlar başta olmak üzere, tüm ihlalli geçişlerden doğan idari para cezaları araç sahiplerinin gerekli özeni göstermemesinden kaynaklanmaktadır. Bunların dışında, ücret toplama sistemlerinden kaynaklı herhangi bir hatalı işlem tespit edilmesi durumunda gerekli düzeltmeler en kısa sürede yapılarak vatandaşlarımızın mağdur olmaları önlenmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü, yasalar çerçevesinde görev yapmakta olup, otoyollar ve boğaz köprülerinden geçiş yapan araç sahiplerine yapılan uygulamalar kanunlarda açıkça belirtilmektedir. İdari para cezalarının katlanması, yükseltilmesi veya geç yapılması gibi bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımızdan alınan şikayetler yasalar çerçevesinde incelenerek ilgilisine gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.” İHA