- AFAD Başkanlığı, dün kentimizde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında “baskın” olarak da adlandırılabilecek sürpriz bir deprem sonrası “Kriz Afet Tatbikatı” gerçekleştirdi.
- Kurumun Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen başkanlığında Kastamonu’ya gelen AFAD ekibi, 7.3 büyüklüğünde olası bir deprem sonrasında afet yönetimindeki koordinasyonu test etti.
- Oluşturulan kriz masasına başkanlık eden Vali Avni Çakır, “Canlı bir olay yaşandı. 30 dakika toplanma bizi mutlu etti ancak amacımız bu süreyi 15 dakikalara indirmek” diye konuştu.
- Taşdelen ise, “Sayın Valimizin liderliğinde oldukça başarılı, hızlı bir toplanmayı gerçekleştirmiş oldu. Kıyaslayacak olursam bu anlamda da ileride sayılabilecek illerden bir tanesi” dedi.
AFAD’dan gerçeği aratmayan bir deprem tatbikatı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) dün sabah kentimize gelen ekibin koordinasyonunda, Vali Avni Çakır’ın başkanlığında gerçeği aratmayan bir deprem sonrası kriz afet tatbikatı gerçekleştirildi.
İl Genel Meclisi salonunda oluşturulan kriz masasına başkanlık eden Vali Avni, Çakır, “Öncelikle şunu ifade ediyorum bu bir afet ve acil durum tatbikatıdır. Arkadaşlarımız İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan ilimize geldiler. Şu an malumunuz olduğu üzere, ülkemizin dört bir yanında deprem, su baskını, patlama ve çeşitli nedenlerden dolayı doğal afetler meydana geldi. Bunların planlamasını, ihtiyaç halinde tamamıyla uygulanabilir olmasını sağlanabilmesi açısından arkadaşlarımız ilimize habersiz bir şekilde geldiler. Arkadaşlarımızın vermiş olduğu ihbarla Kriz Afet Tatbikatı’nı başlattık. Şu anda Kastamonu’nun İl Afet Acil Koordinasyon Toplantısı’nı düzenliyoruz” dedi ve 7.3 büyüklüğünde bir deprem gerçekten yaşanmışçasına şu bilgi paylaşımlarında bulundu:
“Çankırı, Kastamonu ve Ilgaz mıntıkasını etkileyen saat 11.20 sularında 7.3 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu depremde başta Araç ve İhsangazi ilçelerimiz olmak üzere buna bağlı 30’a yakın köyümüz ciddi şekilde depremi hissetti. Bunların yanında il merkezimiz ve bağlı ilçeler Araç ve İhsangazi kadar olmasa bile depremi ciddi anlamda hissetti. Afet ve acil durum planlaması kapsamında Valiliğimizce ve AFAD İl Müdürlüğümüzce Koordinasyon Merkezimizde Acil Durum Yönetimi’nde görevli tüm birimler acil koduyla toplantıya çağrıldı. Çok kısa sürede toplantı merkezi olarak tayin ettiğimiz İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’na intikal ettiler. AFAD Başkanlığı’nda gelen arkadaşlarımızın bize verdiği depreme ilişkin ve hasara ilişkin bilgiler doğrultusunda gerçekçi olarak afete müdahale faaliyetlerimiz şu anda başkanlığımda sevk ve idare edilmektedir.”
Tatbikat gereği yaşanan depremin boyutları hakkında da bilgi veren Vali Çakır, “Şu an itibariyle ilk tespitlerimize göre, İhsangazi Hükümet Konağı’mızda ağır hasar mevcut olup, bina henüz yıkılmadı, ayakta. Bize henüz intikal eden can ve mal kaybı söz konusu değil. Bunun yanında Emniyet Müdürlüğü hizmet binasında ciddi bir hasar söz konusu. Buna ilaveten ilk tespitlerimize göre Araç ilçemizde YİBO ve sağlık merkezimiz hasar görmüş durumda. Şu an duruma hakim bir vaziyetteyiz. Lütfen sosyal medyada verilen açıklamalara itibar etmeyin. Şu anda elimizdeki verilere göre can kaybımız yok, yaralılarımız söz konusu. Bununla ilgili gelişmeler oldukça halkımız bilgilendirilecektir. AFAD ve Kızılayımızın stokları şu an için yeterli. Ekiplerimiz hazır ve teyakkuzda bekliyor. Şu an İhsangazi ve Araç’a ağırlıklı olarak çadır sevk ettik. AFAD Başkanlığımızı da bilgilendirdik. Şu anda elimizde ekipman ve personel yeterli. İhtiyaç olursa da yönlendireceğiz. Şu anda vatandaşımızda destek noktasında bir talebimiz söz konusu değil” diye konuştu.
Vali Çakır, tatbikatın geneli hakkında bilgi verirken de şu ifadeleri kullandı:
“Eksiklerimiz varsa, bu tatbikatın sonunda göreceğiz. Özeleştirimizi yapacağız. Eksikliklerimizi gidereceğiz. Vatandaşlarımızdan da beklentilerimizi bu süreç sonunda paylaşacağız. Bu tatbikat şu ana kadar yapılan en gerçekçi tatbikat. Bununla alakalı da başta Valilik olarak, kurumlarımız, arkadaşların tavsiyelerini alacağız. Umarım böyle bir olay olmaz ama böyle bir olay yaşanırsa da herhangi afet için hazırlıklı olacağız. Tekrar söylüyorum bu şu an bir tatbikat.”
Hamza Taşdelen
Ankara’dan gelen ekibe başkanlık eden AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ise şunları söyledi:
“Tatbikatları yapmaktaki amacımız hem kendi eksiklerimizin farkına varmak, eğer eksikliğimiz varsa afet olayı gerçekleşmeden önce bunların giderilmesini sağlamak. Hem kendi birimlerimizin hayatı normale döndürecek ekiplerin gözden geçirilmesi, hem de vatandaş nezdinde farkındalığı arttırmak için yapıyoruz. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla geçen yıl habersiz tatbikatlara başladık. Aslında tüm illerde yılda 2 sefer rutin olarak tatbikat yapılıyor. Ancak habersiz tatbikat idari birimlerin hiç haberi yokken aniden gelip önlerine bir senaryo konup, gerçek zamanlı olaylara müdahale etme zamanları dikkate alınarak plansız şekilde gerçekleştiriliyor. Bu hazırlık durumumuzu gerçek anlamda ortaya çıkardığı için çok faydasını görüyoruz. İnşallah Kastamonu için çok faydası olur. Allah vermesin başımıza bir afet geldiğinde en üst düzeyde hazırlıklarımızı tamamlamak için elimizden gelen her şeyi yapmak durumundayız.”
Taşdelen, tatbikat bitiminde ise şu değerlendirmeleri yaptı:
“26 çalışma grubu var. Bu çalışma grubun her birinin kendi planı var. Bu işlerin gözden geçirilmesi ve toplanma sürelerini ele alıyoruz. Kastamonu Sayın Valimizin liderliğinde oldukça başarılı, hızlı bir toplanmayı gerçekleştirmiş oldu. Kıyaslayacak olursam bu anlamda da ileride sayılabilecek illerden bir tanesi. Plansız tatbikatlar çat kapı kimsenin haberi yokken senaryoyu ortaya koyduğumuz tatbikatlar. Arkadaşlarımızdan bir tanesi Ankara’da burada değil. O burada yokken de tatbikat gerçekleşebilir. Hatta bazı illerde Sayın Valimizin şehirde olmadığı zamanlarda oldu. Bizim için önemli olan hayatın normale dönmesini sağlayacak olan buradaki birimlerdir. Hayati normalleştirecek olan ekiplerin planı ezbere bilip bilmediğine bakıyoruz. Refleks gibi olması lazım. Kimse bir şey düşünmemeli. Eğer düşünce olursa bocalama olur.”
VALİ ÇAKIR’DAN DEĞERLENDİRME
Taşdelen’in konuşmasının ardından yeniden söz alan Vali Avni Çakır, AFAD Başkanlığı’nın afet durumlarında yapılması gerekenlerin belirtildiği defter olduğunu vurgulayarak; “Bu defteri her mülki idare amiri ezberinde olmalı. Afetler meydana geldiğini zaman yapmamız gereken faaliyet hem bizlere hem de tüm personele tebliğ edilmiştir. İl Emniyet Asayiş Toplantısı’na girmeye hazırlanırken, arkadaşlarımızın geldiğini söylediler. Mıntıkamızı etkileyen 7.3 şiddetinde bir deprem meydana geldi, fakat bu bir tatbikat. Basına bilgilendirme de olması gereken etkinlikti. Bu depreme, afete müdahale kapsamındaki durumdu. Vatandaşımız burada süreçten doğru bilgilendirilmesi ve varsa ihtiyaçları ulaştırması gerekiyor. Tamamıyla gerçek, tamamıyla plansız Ankara’da Bakanımızın takip ettiği tatbikattır” dedi.
Vali Çakır, tatbikatı değerlendirirken de şöyle dedi:
“Bu heyecanın verilmesi isabet oldu. Tatbikatın başarısını arttırdı ve olumlu göstergesi oldu. Arkadaşlarımız bizi panikletmek için ‘Sayın Cumhurbaşkanımız arayacak, Sayın Bakanımız yola çıktı’ dediler. Bunlar gerçekte oluyor, faaliyetlerin hepsi kayda alınmış faaliyetlerdir. Kimse kimseye bir şey sormak zorunda kalmayacak sırasıyla kendisiyle alakalı faaliyetleri ortaya koyacak. Biz bunu şu an Başkanlık düzeyine de ilettik. 7.3 şiddetinde deprem olur ise, o heyecanı o kontrolü yakalamış olduk. İnşallah da başarılı olduk. En son elemanımız 25-30 dakikada burada olacak şekilde toplantımızı sağladık. Canlı bir olay yaşandı. 30 dakika toplanma bizi mutlu etti ancak amacımız 15 dakikalara çevirmek, inşallah ilerleyen süreçlerde yapacağımız tatbikatlarda bunu yapacağız.”
Cengiz MUHZİROĞLU