Kitaba, 2024 yılının ilk haftasını izleyen günlerde satış platformları aracılığıyla ulaşılabilecek.
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Sanatçı Öğretim Görevlisi Taşköprü kökenli hemşehrimiz Süleyman Şenel, T.C. Cumhurbaşkanlığı ve UNESCO tarafından ilan edilen 2023 AŞIK VEYSEL YILI dolayısıyla çok değerli bir çalışmaya imza attı.
Şenel’in “ÂŞIK VEYSEL – akıl defteri – (Bir Küçük Dünyam Var İçimde Benim)” adını taşıyan kitabı KALAN Müzik tarafından yayınlandı.
Şenel kitabının yayınlanışıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“T.C. Cumhurbaşkanlığı ve UNESCO tarafından ilan edilen 2023 ÂŞIK VEYSEL YILI dolayısıyla, bundan tam 50 yıl evvel, kara toprağın bağrına sırlanan ÂŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU, ülkemizin hemen her köşesinde ve dünyanın hatırı sayılır şehirlerinde büyük bir saygı ve özlemle anıldı, hatırlatıldı, tanıtıldı. Çaldığı eserleri dinlenildi, şiirlerinin çok yönlü analizleri yapıldı ve bilhassa genç müzisyenler tarafından eserleri defalarca yorumlandı.
Bu anlamlı yıl dolayısıyla, kurumsal ve şahsî, birbirinden değerli basılı, sesli ve görsel pek çok yayın da yapıldı. Bilinmeyen belgeleri gün yüzüne çıkartıldı.
2023 ÂŞIK VEYSEL YILI’nın ortalarında kolektif birikim ve ortak emeklerle baskıya hazır hale getirdiğimiz, çeşitli ortamlarda dillendirdiğimiz, ancak umulmadık nedenlerle yayınını gerçekleştiremediğimiz “ÂŞIK VEYSEL / AKIL DEFTERİ” adlı kitap+CD çalışmamız da, 2023 yılının bu son mesai gününde, nihayet KALAN etiketiyle baskıdan çıktı…
AKIL DEFTERİ’nde Âşık Veysel, 32 şiirini kendi sesi ile okuyor, 15 tanesini, döşediği ezgi kalıpları ile beraber çalıp söylüyor ve 3 tanesinin de, yazılmasına vesile olan ilham kaynağını anlatıyor.
CD’lere eşlik eden kitapçık ise, fonetik alfabe ile çözümlenmiş güfteleri ve bir kısmı ilk kez gün yüzüne çıkan tarihi değeri yüksek çok sayıda fotoğrafı içeriyor.
Bu çalışmanın yayımlanması dolayısıyla sevincimi ve gurumu sizlerle paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, emeği geçen bütün dostlarıma/meslektaşlarıma, değerli Nilüfer Saltık’ın şahsında teşekkürlerimi iletiyorum.
Kitabımız 2024 yılının ilk haftasını takip eden günlerde, vitrinlere/satış platformlarına çıkmış olacaktır.”
Şenel’in Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yayınlanan “Altay Türküleri ve Musiki Folklorumuz” adlı bir başka eseri daha bulunuyor
Süleyman Şenel kimdir?
İstanbul’da doğdu [1963]. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu [1986]. İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Musiki Ana Sanat Dalı Türk Halk Musikisi Alanında “Yüksek Lisans” [1988] ve “Sanatta Yeterlik” eğitimini tamamladı [1992].
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda; 1986 yılından itibaren eğitimci olarak ortaöğrenim ve lisans; İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde lisansüstü düzey öğrencilerine: “Türk Halk Musikisi Bilgileri”, “Alan Araştırma Metotları”, “Analitik Türk Halk Müziği”, “Araştırma Yöntemleri”, “Etnomüzikolojiye Giriş”, “Folklor ve Etnografya”, “Geleneksel Drama Sanatı ve Müzik” gibi dersler başta olmak üzere; “Müzik Terminolojisi”, “Müzik Yayıncılığı”, “Türk Dünyası’nda Âşık Sanatı”, “Türk Dünyasında Müzik Gelenekleri”, “Türk Halk Müziği Literatürü”, “Eser Analizi” ve “Geleneksel Müziklerde Transkripsiyon” vb. gibi dersler verdi.
Müzikoloji Bölümü’nde Etnomüzikoloji ve Müzikoloji Anabilim Dalı Başkanlıkları görevlerini de üstlendi.
Ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, panel ve seminerlere katıldı, konferanslar verdi. Araştırmaları ve fikri yazıları yanında bir kısım makale/kitapları hakkında kritikler yayımlandı.
Ülkemizin çeşitli yörelerinde; ayrıca, Azerbaycan ve Kazakistan’da folklorik müzik derlemeleri yaptı. Saha araştırmalarında 2000’i aşkın ezgi ve folklorik/etnografik materyal derledi; bir kısmını notaya aktardı.
Anonim halk müziği/Âşık müziği, müzik materyalleri barındıran ses arşivleri ve genel müzik eğitim sistemleri üzerinde çalıştı.
Yurt içi ve yurt dışında çeşitli topluluklarla konserlere katıldı; kültürel amaçlı açıklamalı konserler ve kültür–sanat ağırlıklı programlar hazırlayıp sundu ve yönetti. “Yayıma hazırlayan”, “repertuvar seçici”, “müzik yönetmeni” ve “danışman” olarak müzik albümü çalışmalarında bulundu.
TRT’de, “Halk Müziğimiz” ve “Türkü Yazıları” adıyla açıklamalı radyo programlarını hazırladı ve sundu. Ayrıca “Bengi”, “Yöresel Müziğin Ustaları”, “ (Seymenler-Yârenler-Ahiler)”, “Sesler, Zamanlar, Şarkılar” ve “Virtüözler (Enstrümanın Ustaları)” başta olmak üzere pek çok televizyon programı ve belgesele danışmanlık yaptı.
Süleyman Şenel; 100’ü aşkın makalenin ve ayrıca “telif eser sahibi”/”yayına hazırlayan”/”hazırlayan” olarak 25 kitabın sahibidir.