“Kanallarda 24 saat nöbet tutamayız”
- Kastamonu Sulama Birliği Başkanı Sebahattin Tiftik, sulama dönemlerinde kanallarda meydana gelebilecek kazalara karşın çiftçilerin kurallara riayet etmesi gerektiğini hatırlattı ve tarla içlerinde yapılacak her türlü çalışmadan birliklerin haberdar edilmesini istedi.
- Kanallarda 24 saat nöbet tutma gibi bir imkanlarının olmadığını ancak buna karşın her türlü olumsuzlukta kendilerinin sorumlu tutulduğunu da söyleyen Tiftik, her sulama döneminde gerekli uyarıları yaptıklarını belirtirken, bu hususta çiftçilerin de kendilerine yardımcı olmalarını beklediklerini söyledi.
Kastamonu Sulama Birliği Başkanı Sebahattin Tiftik, sulama dönemlerinde kanallarda meydana gelebilecek kazalara karşın çiftçilerin kurallara riayet etmesi gerektiğini ve tarla içlerinde yapacakları her türlü çalışmadan birliklerini haberdar etmelerini istedi.
Kanallarda 24 saat nöbet tutma gibi bir imkanlarının olmadığını ancak buna karşın her türlü olumsuzlukta kendilerinin sorumlu tutulduğunu ifade eden Tiftik, her sulama döneminde gerekli uyarıları yaptıklarını belirtti ve çiftçilerin de bu hususta kendilerine yardımcı olmalarını beklediklerini söyledi.
Kastamonu Sulama Birliği 19’u Taşköprü’de olmak üzere toplamda 46 muhtarlığa hizmet verdiğini söyleyen Sebahattin Tiftik, kurumlarının kamu tüzel kişiliğine sahip olduğuna dikkat çekerek, “Kastamonu Sulama Birliği, Şubat 2019’da Bakanlık onayı sonrasında Hasköy, Karaçomak ve Germeçtepe sulama birliklerinin birleştirilmesiyle oluştu. Yapılan yeni düzenlemenin ardından bakanlık kamudan bir kişiyi sulama birliklerinin başına atadı. Kastamonu Sulama Birliği, Kamu Tüzel Kişiliği’ne sahip. Tamamen devlete ait bir kurum değil. Gelirler devletten değil. Çiftçinin sulama parasıyla hizmet veriyor. Merkezi bütçeden herhangi bir ödenek gelmiyor. Ticari bir amacı ve kaygısı yoktur. Denk bütçeyle çalışmaktadır” dedi.
Sulama ücretlerinin de devlet tarafından belirlendiğine dikkat çeken Tiftik, “Bakanlığın belirlediği tarifeyi uyguluyoruz. Bunun altına düşme şansımız yok” diye konuştu.
“SULAMA KANALLARINDA 24 SAAT NÖBET TUTMA ŞANSIMIZ YOK”
Sebahattin Tiftik, sulama kanallarıyla ilgili de çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Tiftik, bu konuda şöyle konuştu:
“Sulama kanallarında meydana gelebilecek boğulma ve araç devrilmesi gibi kazalarda sorumlu biz oluyoruz. Çiftçinin kendi tarlası içerisinde yapacağı çalışmalardan her zaman haberimiz olmuyor. Su arklarında kendi başlarına herhangi bir çalışma yapmamalıdır. Kendi tarlalarının içerisinde yapacakları büz döşeme gibi işlerde de birliğimizi bilgilendirsinler. Sulama kanallarına zorunlu olmadıkta yaklaşılmaması gerekiyor. Vatandaşların uyarı levhalarına uyması gerekiyor. Olumsuz bir durum görüldüğü takdirde birliğimize ve kolluk kuvvetlerine haber verilmesi gerekmektedir. Ayrıca servis yolları da zorunlu ve birliğimizin haberi olmadan kullanılmamalıdır. Olumsuz ve üzücü kazaların önüne geçebilmemiz için çiftçimizin bizlere yardımcı olması gerekmektedir. En ufak bir olumsuzlukta sorumlu olarak biz tutuluyoruz. Sulama kanallarında 24 saat nöbet tutmamız imkansız. Çiftçinin kendi tarlasının içerisinde yapacağı çalışmalardan her zaman haberimiz olmayabiliyor. Bizler sulama dönemlerinde muhtarlıklara ve çiftçilerimize gereken uyarıları her zaman yapıyoruz.”
“İŞKUR TYP DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Çiftçinin ödediği sulama ücretleri ile ayakta duran bir kurum oldukları için personel konusunda ciddi sıkıntılar çektiklerini ve çözümün İş-Kur TYP programı olduğunu da söyleyen Sebahattin Tiftik, “Sulama Birliği olarak İŞ-KUR’un Toplum Yararına Programı’ndan da yararlanmak istiyoruz. Geçen dönemde bundan yararlanamadık. Personel konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Çiftçimize daha iyi ve sağlıklı fayda sağlayabilmemiz için bu programdan yararlanmak istiyoruz. Yeniden başvurumuzu yapacağız. Umarım bu sefer olumlu bir dönüş alırız” dedi.
“İCRA TAKİBİNİ SON SAFHAYA KADAR BEKLETİYORUZ”
İcra takibindeki çiftçilerle ilgili de konuşan Tiftik, “Çiftçimizin şu anda ekonomik bir darboğazda olduğunu biliyoruz. Sulama ücretlerini ödemede zaman zaman sıkıntılar çekiyorlar. Biz birlik olarak icra takiplerini en son safhaya kadar bekletiyoruz. Ancak kanunlar çerçevesinde belli bir süre sonra bu ücretleri tahsil etmemiz için icra takibi başlatmak mecburiyetindeyiz. Şu anda 200 civarında icra takibinde dosya bulunuyor. Biz çiftçimize elimizden gelen kolaylığı sağlıyoruz” dedi.
DSİ’YE TEŞEKKÜR
Sebahattin Tiftik, DSİ’ye de teşekkür ettiği açıklamasında, “Faaliyetlerimizde en büyük desteği ise DSİ 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal ve İşletme Müdürü Osman Tepe’den görüyoruz. Bize büyük destekler veriyor. Çiftçimiz ve birliğimiz adına yaptığı çalışmalarda dolayı bölge müdürümüze ve DSİ personeline de teşekkürlerimizi iletiriz” şeklinde konuştu.