Yaşam sürecinde birçok faktör bedenimiz için stres kaynağı olabilmektedir. Stresin beslenme üzerinde olumsuz etkileri olabildiği gibi, beslenmenin ise stresi kontrol etmede olumlu etkileri mevcuttur. Kısacası stres ve beslenme birbirinden koparılamayan iki unsurdur.
Stres durumunda vücudumuzda artan kortizol, kişilerde acıkma hissini oluşturur. Sürekli yaşanan stres duygusu kortizol seviyesini yükselterek yağlı ve karbonhidratlı beslenme isteğine neden olur. Yapılan birçok araştırma stres anında kişilerin şekerli besinler tükettiğini göstermiştir. Bu da uzun vadede obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi çeşitli kronik rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Stres hali aynı zamanda kişilerde iştahın kesilmesine de neden olabilmektedir. Stres durumunda dengesiz ve yetersiz beslenme, kişilerde sağlıksız ve hızlı ağırlık kayıplarına yol açmaktadır.
Peki Stresle Baş Etmek İçin Hangi Besinleri Tüketmeliyiz?
- Stres anında vücudun bağışıklığı düşmektedir. Bunu toparlamak adına C vitamini içeriği zengin olan portakal, mandalina, limon, kivi, çilek, yeşil biber, maydanoz gibi sebze ve meyveler tüketilmelidir.
- Stres altındayken vücutta serotonin dediğimiz mutluluk hormonu seviyesi azalmaktadır. Serotonin ise triptofan aminoasidi kaynaklı bir hormondur. Serotonini artırmak için probiyotik ve prebiyotik olan fermente besinler, muz, tavuk, peynir, süt, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, ananas ve avokado tüketilebilir.
- Magnezyum kortizol seviyesini düzenleyen minerallerdendir. Rahatlamaya ve gevşemeye faydası vardır. Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kurubaklagiller, tam buğday, bulgur, çavdar, yulaf gibi tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta magnezyum ihtiyacını karşılayacaktır.
- Düzenli omega 3 tüketimi de stres azaltıcı etki göstermektedir. Omega 3 için haftada en az 2 kez yağlı balık tüketimi sağlanmalıdır.
- Az su tüketimi de strese neden olabilmektedir. Bu nedenle günde ortalama 2 litre su tüketmeye çalışılmalıdır.
- Yüksek kafein ve yüksek tuz tüketimi stres ve tansiyonu artırmaktadır. Bu nedenle günde 2 fincan kahveden ve günde 6 gram tuzdan fazlasını tüketmemeye dikkat edilmelidir.
- Bunlara ek olarak düzenli fiziksel aktivite de sinir sistemini iyileştirerek stresi azaltan etmenlerdendir.
Bu bilgiler ışığında hepinize stresten uzak, sağlıklı günler dilerim. Daha fazla bilgi almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU