2020 yılını uğurladığımız şu günlerde 2021 yılının tüm dünya insanlarına sağlık, mutluluk, barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum.
Uğurlamak kelimesi 2020 yılı için çok masumane kalır zira geçtiğimiz yıl bütün kötülükleri içinde barındıran birçok kötülüklerin insanlık adına gerçekleştiği hatırlamak istemeyeceğimiz bir yıl olarak maalesef anılarımızda yerini aldı.
Sadece insanlık için değil diğer canlılar içinde çok kötü bir yıl oldu ki birçok orman yangınlarını düşündüğümüzde dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar 2020’nin kötü etkilerinden maalesef etkilendiler.
Covid-19 adı verilen virüsün pandemi olarak dünyayı sarması ile tüm alışkanlıklarımız normal dışına çıktı ki bunun adına da yeni normal denildi.
Yeni normalde hepimizin bildiği kısıtlamalar sosyal yaşamımızdaki yerini aldı.
Bu kısıtlamalarda çoğunlukla sokağa çıkamama evde kalma gibi etkenlerden dolayı internet üzerinden sosyal medya denilen olayın içinde fazlaca vakit geçirmek zorunda kaldık.
Aslında kitap okuma gibi bir alışkanlık bizim toplumumuzda fazlaca gelişmediğinden bilgisayar veya telefonlar ile internet üzerinden sosyal medyada boy göstermeyi bir gelişmişlik ifadesi olarak algılamaya başladık.
Paylaşılan bir objenin, manzaranın, yediğimiz yemeğin veya yaptığımız bir işin paylaşılmasından ve bu paylaşımların beğenilmesi ile egomuzun tatmininden keyif alır duruma geldik hatta öyle bir hale geldi ki bu durum kim nerede ne yapıyor, ne yemekler yiyor, kaç kişi paylaşımımı beğenmiş, kimler beğenmemiş diyerek adeta istatistik tutar duruma geldik.
Peki, bu paylaşımları yaptığımız zaman bunu gören insanların duygusu nedir? Gerçekten beğeniyorlar mı? Laf olsun diye, paylaşım yapan arkadaşım kırılmasın diye mi beğeni yapıyoruz.
Sosyal medyada hangi paylaşımlardan hoşlanmıyoruz? Diyerek bende onlarca kişiye bu soruyu sordum ve en çok fikir birliği olarak alınan cevapları sıraladım.
- Yenilen yemek sırasında yemeklerin de gösterildiği paylaşımlar.
- Pandemi döneminde tüm konuların doğru mu yanlış mı olduğunu bilmeden paylaşım yapılması herkesin kendince bir korunma yöntemi oluşturup bunların yalan yanlış paylaşılması.
- Bir konu paylaşıldığında haberiniz olmadan etiketlenmek.
- Cinsiyetçi paylaşımlar,
- Çocukların reklam amaçlı kullanımı,
- Bir dua yazıp amin yazın şeklindeki paylaşımlar.
- Yaptığı ibadet sırasında selfie yaparak camide olduğunu belirten, adeta bak ben ibadetimi yapıyorum şeklindeki paylaşımlar.
- Silahlı fotoğraf veya silah fotoğrafı paylaşımları.
- “Hanemize hayırlı olsun” yazısıyla bir arabanın yanında verilen poz.
- Eşlerin yan yana oldukları halde birbirlerinin doğum günlerini sosyal medyadan kutlamaları.
- Hastanedeyim fotoğrafları.
- Cuma mesajları.
Sosyal medya, dileyen kişilerin dilediği şekilde paylaşma yapmasına olanak veren bir mecra, bu yüzden neden sen böyle bir paylaşma yaptın şeklinde kimseye laf edemeyiz, sadece en çok hangi paylaşımlar insanları sinir ediyor şeklindeki soruya verilen cevaplar arasında en çok dile getirilenleri paylaştım.
Bülend Çadırcıoğlu