Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen, her mevsim aynı besin değerine sahip kültür balıklarının en güvenilir hayvansal protein kaynaklarından biri olduğunu söyledi.
Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alabalık, çipura, levrek ve somon gibi havuz ortamında üretilen kültür balıklarının tercih edilen türler olarak tezgahları süslediğini belirtti.
Kültür balıklarının her mevsim aynı besin değerine sahip olduğunu aktaran Bilen, “Her balığın kendine göre bir dönemi var, besin değerinin, yağ oranının ve lezzetinin arttığı ancak kültür balıkları yılın her döneminde aynı lezzet ve besin değerine sahip. Özellikle trol ve gırgırla yapılan yoğun avcılıkla mevcut türlerin azalması, kültür balıklarının değerini artırıyor” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Bilen, birçok tüketicinin kültür balıklarına karşı ön yargı ile yaklaştığını ancak bunun yanlış bir tutum olduğunu ifade etti.
Kültür balıklarının endişe duymadan güvenle tüketebileceğini belirten Bilen, şunları kaydetti:
”Bu konuda toplumda birtakım olumsuz algılar var. Kültür balıkları, Türkiye’de içiniz rahat bir şekilde tüketebileceğiz balık çeşitleridir. Günümüzde, modern yöntemlerle tamamen steril ortamlarda yetiştiriciliği yapılan kültür balıkları, her daim lezzetlidir ve zengin besin değerine sahiptir. Halkımıza kültür balıklarını huzurla ve afiyetle tüketmelerini öneriyoruz.”
Bilen, ön yargıların gölgesinde kalan kültür balıklarının, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç ettiği tek hayvansal gıda olduğunu söyledi.
Kültür balıklarının sicili temiz ürünler olduğuna dikkati çeken Bilen, “Bugün, ülkemizde yetiştirilen kültür balıkları, birçok AB ülkesinde sofraları süslüyor. AB’nin, gıda konusundaki hassasiyetlerini göz önüne aldığımızda Türkiye’de yetiştirilen kültür balıkları, son derece güvenilir ürünlerdir” dedi.