KASMİB Meclis toplantısında konuşan Vali Karadeniz, “Sokak hayvanları sorunu gittiğim her yerde karşıma çıkan bir sorun. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Mobil kısırlaştırma aracı alırsak, bir an önce bu süreci başlatabiliriz” dedi.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Meclis toplantısı Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında İl Genel Meclisi salonunda yapıldı.
Meclis’te Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi ile ilgili iş ve işlemlerinin devam etmesi, mevcut katı atık toplama işlemlerinin devam etmesi, sokak hayvanları yönündeki çalışmaların devam etmesi, çöp gaz, LPG, elektrik üretimine yönelik desteklerin devam etmesi, tıbbi atık tesisinin denetimine devam etmesi ve diğer faaliyetlerin sürdürülmesi yönündeki 2020 yılı Çalışma Programı oy birliğiyle kabul edildi.
KASMİB’in 2020 yılı tahmini geliri 4 milyon TL, tahmini gideri de 4 milyon TL olarak üyelerin bilgisine sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.
KASMİB’in Ambalaj Atıkları Yönetimi (Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması, Taşınması, Ayrıştırılması ve Katı Atık Ön İşlem Tesisi Kurularak İşletilmesi) ihalesi hakkında açıklama yapan KASMİB Müdürü Adnan Tot, “Yeni bir dönem başlatıyoruz. İşi daha sıkı tutacağız. Katı atıkları daha sık şekilde toplayacağız. Belediyelerden aldığımız talepler doğrultusunda şartname hazırladık. Araç sayımızı 6’ya yükselteceğiz. Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde Ön İşlem Tesisi yapılacak. Çalışmalar daha kaliteli bir şekilde yürüyecek. Yeni dönemde atık biriktirme ekipmanları daha modern ve sağlıklı olacak” diye konuştu.
Vali Yaşar Karadeniz de sokak hayvanları hakkında konuşarak, “Sokak hayvanları sorunu gittiğim her yerde karşıma çıkan bir sorun. Sokak hayvanları sorununu çözmemiz gerekiyor. Fakat bunları çözmek de Meclis üyelerinin elinde. Şu anda KASMİB olarak 1 milyon TL’nin üzerinde borcumuz var. KASMİB olarak 4 milyon TL’den fazla alacağımız var. Eğer mobil kısırlaştırma aracı alırsak, bir an önce bu süreci başlatabiliriz. Buna bir an önce el atalım. Bazı köylerde gördüğüm sokak köpekleri uyuz olmuş. Sağlıklı sokak köpeği neredeyse kalmamış. Kısırlaştırmanın ötesinde çalışmalar yapmamız lazım. Bu noktada belediyelerimizin desteklerini bekliyoruz. KASMİB’e Cide Belediyesi’nin 513 bin TL, Kastamonu Belediyesi’nin 1 milyon TL’nin üzerinde, Devrekâni Belediyesi’nin 331 bin TL borcu var. Belediyeler bu konuda gayret gösterirse, toparlanmış olacağız. Taksitle dahi olsa bir mobil kısırlaştırma aracı alalım. Bir ekip oluşturalım. Çünkü bu hem sizin hem de bizim sorunumuz” dedi.
Cengiz MUHZİROĞLU