SlowFood Kastamonu Birliği, birinci kuruluş yıldönümünü Daday’da ilkokul öğrencileri için düzenlediği anlamlı bir etkinlikle taçlandırdı.
Daday İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve SlowFood Kastamonu Şubesi işbirliğinde, Atatürk ve Miralay Halit Bey İlkokulu 3.sınıf öğrencilerinin katıldığı etkinlik, Daday İksir ResortTown bahçesinde yapıldı.
Orijinal lezzetlerin korunmasını, yerel yemeklerin yerel malzemelerle pişirilmesini amaçlayanSlowFood felsefesi hakkında bilgilendirme; İyi-Temiz-Adil Gıda hakkında bilinç uyandırma, biyoçeşitlilik, iyi tarım ve yaşanabilir bir dünya konusunda heyecan yaratma, bu yolda verilen çabaların bir parçası olmaları için katılım ve ilgi yaratma hedefi taşıyan etkinliğe 50 öğrenci ve öğretmen katıldı.
SlowFood Kastamonu Şubesi Başkanı Gülsen Kırbaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte bgençSlowFood üyeleri, öğrencilere temiz gıda, toprak ve su konularında farkındalık oluşturacak çalışmalar yaptırdı. Eğitici oyunlarla devam edenetkinlik sonunda Daday İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin SlowFood Kastamonu Şubesi Başkanı ve üyelerine, ayrıca katılım gösteren öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.
Öğrencilerin etkinlikte oynadığı oyunlardan biri de “Arıların Çiçektozu (Polen) Taşıma Oyunu” oldu.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kurtulmak için nelerin yapılması gerektiği hakkında çocuklara bilinç kazandırılması ve arıların tozlaşma üzerindeki etkilerini vurgulamak için “Arıların Polen Taşıma Oyunu” bütün çocukların katılımı ile dramatize edildi. Çocukların biri kraliçe arı, bazıları işçi arı, bazıları kız çiçek, bazıları erkek çiçek rolüne girdiler. Bu oyun için daha önce SlowFood Kastamonu tarafından hazırlanmış olan rengarenk maskeleri takan çocuklar keyifli anlar yaşadı ve harika bir performans sergilediler. Oyundan sonra, daha önceden hazırlayıp kurumaya bıraktıkları arı toplarını, büyük bir keyif ve enerji ile doğaya attılar ve bitkilerin üremesine katkıda bulundular.
“Küçük Çiftçiler İşbaşında” bölümünde ise yine SlowFood Kastamonu tarafından hazırlanan saksılara çeşitli tohumlar dikerek evlerine götürdüler.
Etkinlik alanına gerilen beyaz boyama tuvallerine özgürce resimler yaptılar, etkinliklere eşlik eden çocuk şarkıları ve müzik eşliğinde dans ederek eğlendiler. Sağlıklı ürünlerden oluşan menüyle öğle yemeği de yiyerek, sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirildiler.
SlowFood Kastamonu Birliği Başkanı Gülsen Kırbaş, etkinliğin başarısından, Dadaylı öğrencilerin coşkulu katılımından çok mutlu olduklarını ve bu etkinlikleri Kastamonu’nun farklı ilçelerinde daha çok çocuğa ulaşmak için tekrarlamaya hazır olduklarını ifade etti ve işbirliğinden dolayı Daday İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin’e teşekkür etti.
SlowFood Nedir?
“Yavaş Gıda” anlamına gelen SlowFood hareketi, 1986’da İtalya’da ortaya çıkmıştır. Fastfood ve benzeri hızlı tüketilen ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına karşı, doğal, zehirsiz ve sağlıklı gıdayı savunur ve destekler. Tüm dünyada 120 ülkede, 100.000’den fazla üyesi olan uluslararası bir gıda hareketidir. Sloganı, “İyi, Temiz, Adil Gıda”dır. “İyi”, taze ve lezzetli mevsimlik beslenmeyi, “Temiz”, çevreye, hayvanların ve insanların sağlığına zarar vermeyen temiz gıda üretimi ve tüketimini, “Adil” ise, tüketiciler için adil ve erişilebilir fiyatlar ile küçük üreticiler için adil şartlar ve ücretleri ifade eder.
SlowFood hareketi, biyoçeşitliliği savunur ve korumak için çabalar. SlowFood Kastamonu Birliği 9 Eylül 2020’de kurulmuştur ve İyi, Temiz, Adil gıdayı savunan Kastamonu’lu gönüllülerden oluşmaktadır. Yerel ürünlerimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılması ve biyoçeşitliliğin korunması için projeler üretir.
Gerek kendi üyeleri, gerekse Kastamonu halkı ve özellikle çocuklar ve gençler için sağlıklı ve doğal beslenme konusunda bilinç yaratmak için proje ve etkinlikler yapar.