Budama ve aşılama eğitimi de verilecek
- Slow Food Kastamonu tarafından yarın Daday Balabanağa Çiftliği’nde Budama, Aşılama Eğitimi ve Tohum Takas Şenliği düzenlenecek. Slow Food Kastamonu Başkanı Gülser Kırbaş, “Şenliğe, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden uzmanlar iştirak edecek ve katılımcılara eğitim verilecek. Eğitimlerin ardından, katılımcılar; etkinliğe getirdikleri tohumları birbiriyle takaslayacak ve çeşitlilik sağlanacak. Belediye’nin tahsis ettiği midibüsler 23 Mart Çarşamba sabahı saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndan hareket edecek. Etkinliğimiz herkese açıktır” dedi.
Slow Food Kastamonu tarafından yarın Daday Balabanağa Çiftliği’nde Budama, Aşılama Eğitimi ve Tohum Takas Şenliği düzenlenecek.
Şenliğe, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden uzmanlar iştirak edecek ve katılımcılara eğitim verilecek. Eğitimlerin ardından, katılımcılar; etkinliğe getirdikleri tohumları birbiriyle takaslayacak ve çeşitlilik sağlanacak.
Merkezi İtalya’nın Torino kentinde bulunan Dünya Slowfood (yavaş gıda) Birliği, tüm dünyada 1989’dan beri örgütlenmekte ve her geçen gün pek çok ülkede yeni yerel birliklerle büyümeye devam ediyor.
Slowfood ağına, 2020’de Türkiye’den Kastamonu’da dahil olmuştu. 34’ncü birlik olarak katılan Kastamonu’dan sonra bu sayı artarak şimdilerde 40’a yaklaştı. Fastfood’a karşı gelişen slowfood hareketinin temel felsefesi, “İyi, Temiz, Adil Gıda” ilkesine dayanıyor ve dünya genelinde temiz, sağlıklı yapılan tarımı, sağlıklı ürünlerin herkese adilce ulaşmasını, gıdada tarımsal biyoçeşitliliği ve tarımsal kültürel kimliklerin sürdürülebilirliğini savunuyor.
Kastamonu’da 2019 yılında düzenlenen Gastronomi Festivali “Kastrofest” sırasında ve sonrasında iyi, temiz ve adil gıdadan yana olan ve Kastamonu’nun binlerce yıllık tarım ve gıda geleneklerini koruyarak yaşatmak isteyen bir grup gönüllü, 2019 yılının sonundan başlayarak, kuruluş için gerekli adımları attı.
Kısa sürede organize olan kurucular grubu, birliğin amacı, kuruluş deklarasyonu ve bir yıllık eylem planını İtalya’daki Uluslararası Birlik merkezine sundu. Sonuç olarak da 9 Eylül 2020 günü Kastamonu Slowfood Birliği’nin kuruluşu İtalya tarafından onaylandı.
Birlik üyeleri kendi aralarında seçim yaparak bir Yürütme Kurulu ve başkan seçtiler. Birliğin fikir önderi olan turizmci Gülsen Kırbaş oybirliğiyle kurucu başkan seçildi. 2021’de tekrarlanan seçimlerde tekrar göreve getirilen Kırbaş, 10 kişilik yönetim kuruluyla birlikte çalışmalarını sürdürüyor.
Gülsen Kırbaş, birliğin amacını ve görevlerini ise şöyle açıkladı:
“SlowFood Kastamonu Birliği’nin kurucuları ve üyeleri, Kastamonu’nun merkezinde ve ilçelerinde yaşamakta olan çiftçi, üretici, turizmci, serbest meslek sahibi, öğretim üyesi, sivil toplum kuruluşu üyesi gibi farklı meslek ve ilgi gruplarından bireylerdir. Ortak noktaları, Kastamonu’da iyi, temiz, adil gıda yolunda çaba göstermek, biyoçeşitliliğin korunması ve yerel mutfak kültürünün bozulmadan sürdürülmesi için çalışmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda bir yıllık periyodlar için etkinlik takvimi oluşturulur ve 12 ay boyunca her ay bir etkinlik yapılır. Bu güne kadar, hasat etkinlikleri, yerel mutfağı tüm dünyada tanıtmak amaçlı video çekimleri ve canlı yayın etkinlikleri, ilkokul çocuklarında biyoçeşitliliği koruma bilinci yaratmak için Çocuk Şenliği gibi etkinlikler yapılmıştır. 2022 yılı için de başta Kastamonu Gastronomi Festivali Kastrofest ve İzmir’de Eylül ayında yapılacak olan uluslararası TerraMadre (Toprak Ana) Gıda Festivali gibi birçok önemli etkinlik başta olmak üzere, birçok etkinlik planlanmaktadır. Baharın uyanmasıyla birlikte doğru aşılama-budama eğitimi ve tohum takas şenliği planlandı. 23 Mart Çarşamba günü Daday’daki Balabanağa Çiftliği’nde yapılacak olan etkinliğe, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden bir uzman eğitmen katılacak ve katılımcılara budama ve aşılama konusunda eğitim verecektir. Ardından katılımcılar yanlarında getirdikleri tohumları takas edeceklerdir ve bu tohumlar baharda toprakla buluşacaktır. Daha sonra katılımcılara doğal ve yerele gıdalarla hazırlanan yemek ikramı yapılacak ve müzik dinletisi olacaktır. Yerel tarım ürünlerinin özgünlüğünün, saflığının güvence altına alınıp, bozulmadan gelecek nesillere aktarılması felsefesinden yola çıkılarak kurgulanan benzer etkinlikler yılboyu devam edecektir. Eğitim ve etkinlik katılmak isteyen herkese açıktır. Daday’a ulaşım için Kastamonu Belediyesi 2 adet midibüs tahsis etmiştir. Araçlar 23 Mart Çarşamba sabahı saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndan kalkacaktır.”