Dünya Slow Food (yavaş gıda) Birliği’ne bağlı olarak 2020 yılında kurulan “Slow Food Kastamonu Birliği”, kuruluşundan bu yana, hareketin “İyi, Temiz ve Adil Gıda” felsefesine uygun olarak, gerçekleştirdiği etkinliklere bir yenisini ekliyor.
Birlik, Dünya’da 10 Aralık’ta kutlanan “Terra Madre” (Toprak Ana) günü dolayısıyla, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile birlikte, “Topraktan Sofraya Kadim Besin Tarhana” başlığıyla bir panel düzenliyor.
12 Aralık Pazartesi günü fakültenin konferans salonunda gerçekleşecek ve Slow Food’un Türkiye’deki kurucularından biri olan, gıda ve gastronomi uzmanı, mimar Alin Öney Tan’ın konuşmacı olacağı panelin ardından 13 Aralık Salı günü de Nasrullah Meydanı’nda halka tarhana ikramı yapılacak.
Dünya Slow Food (yavaş gıda) Birliği’ne bağlı olarak 2020 yılında kurulan “Slow Food Kastamonu Birliği”, 2022’nin son etkinliği olarak Turizm Fakültesi ile birlikte “Topraktan Sofraya Kadim Besin Tarhana” konulu panel düzenliyor.
Birliğin kurucu başkanı Gülsen Kırbaş konuya ilişkin şunları söyledi:
“2020 yılının Eylül ayında Kastamonu’da Slow Food ‘Yavaş Gıda’ birliğini kurduk. Slow Food, İtalya’da kurulup, beş kıtaya yayılan ve dünya üzerinde 165 ülkede 100 binden fazla insanın üye olduğu bir ‘yavaş gıda’ hareketi. Biz de ‘Kastamonu’nun sahip olduğu zengin doğal ve tarımsal mirasın, bunlara bağlı olarak gelişmiş olan ve tarihi çok eskiye giden beslenme alışkanlıklarının, geleneklerin, ürünlerin, yerel tatların ve mutfak kültürünün korunması, yaşatılması, tanıtılması ve Kastamonu’nun sosyal ve ekonomik gelişimi yararına değerlendirilmesi; yerel tarım ürünlerinin temizliğinin, özgünlüğünün, güvence altına alınıp gelecek nesillere aktarılması, Kastamonu slow food gönüllülerinin genel amacıdır’ diyerek yola çıktık. Bu ilkeler doğrultusunda her yıl 12 aya yayılan bir dizi etkinlik yapıyoruz. Bu yılın son etkinliği, Uluslararası Terra Madre (Toprak Ana) kutlamalarının yereldeki etkinliği olan ‘Topraktan Sofraya Kadim Besin Tarhana’ etkinliği.
Terra Madre, Slow Food’un eylem alanlarından biri ve Slow Food’un 1989’da kuruluş manifestosunun imzalandığı gün olan 10 Aralık günü, tüm dünyada Terra Madre (Toprak Ana) günü olarak kutlanıyor. Biz de Toprak Ana’nın bize bahşettiği en kadim gıdalardan biri olan Tarhana’yı odağına alan bir etkinlik yapıyoruz. Değerli panelistlerin katılımıyla bir Tarhana paneli düzenliyoruz. 10 Aralık Kastamonu’muz için çok önemli olan Kadın Mitingi’nin kutlama günü olduğu için, etkinliği 12 Aralık günü yapıyoruz.
Slow Food Kastamonu Birliği ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile işbirliği içinde, Turizm Fakültemiz İstiklal Yolu Konferans salonunda düzenlenecek olan panele, Slow Food’un Türkiye’deki ilk kurucularından biri olan, gıda ve gastronomi uzmanı, mimar Alin Öney Tan konuşmacı olarak katılacak ve tarhanayı bize farklı yönleriyle anlatacak.
Ankara’dan gelecek olan Executive Şef Uğur Gömeç, yöresel ürünlerin ve tarhananın ticari mutfaklarda kullanımını anlatacak. Toplantı sonrası Turizm fakültesinde tarhana ikramı yapılacak.
Etkinliklerimiz kapsamında 13 Aralık Salı günü ise, Nasrullah meydanında Slow Food Kastamonu Birliği üyeleri tarafından halkımıza tarhana ikramı ve yerel beslenme ile ilgili bilinçlendirme yapılacak. İlerleyen aylarda, temiz ve sağlıklı beslenmenin, öncelikle yerel beslenmekle çok ilgili olduğunu ve yerel mutfağımızın değerini ve önemini anlatacağımız başka etkinliklerimiz de olacak. Etkinliklerimize tüm Kastamonuluları bekliyoruz.
Panel: 12 Aralık Pazartesi: 13.37 / Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi İstiklal Yolu Konferans Salonu
Tarhana ikramı: 13 Aralık Salı: 12.00-13.00 / Nasrullah Meydanı