- Vali Yaşar Karadeniz, Daday’ın turizmde önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, “Daday’da Slow City unvanına yakışır bir çalışma yapılmalı. Bu çalışmayı belediyemizin yürütmesi gerekiyor. Bu konuda da bize ne düşüyorsa her türlü desteği vermeye hazırız. Slow City konusunu burada mutlaka uygulamaya koymamız lazım”
Vali Yaşar Karadeniz’in başkanlığında Daday’da halk toplantısı düzenlendi. İlçe halkı ve muhtarların katıldığı toplantıda istek ve şikayetler birinci ağızdan ilgili kurum müdürlerine aktarıldı.
Toplantı sonrasında bir değerlendirmede bulunan Vali Yaşar Karadeniz şunları söyledi:
“Notu alınan konular, kurum müdürlerimiz tarafından gerekli incelemeler yapılarak neticelendirilecek. Çözüm geliştirilebilecek olanlar, mutlaka çözüme kavuşturulacak. Gelen talepler de önümüzdeki yılın yatırım programında mutlaka değerlendirmeye alınmalı”
“KAYNAKLAR İYİ KULLANILMALI”
“Şuanda İl Genel Meclisi’nde görüşülen bütçe geçen yılla aynı rakama sahip. Türkiye’de en fazla kaynak yani KÖYDES’ten 73 Milyon TL Kastamonu’ya ayrılıyor ama parçalı yapı ve yerleşimden dolayı bunu ilçelere, tüm köylere, hatta mahallelere böldüğümüzde çok cüzi rakamlara dönüşüyor. Onun için önceliklerimizi iyi belirlemek, elimizdeki kaynağı iyi kullanmak ve bu kaynakla mümkün olduğu kadar fazla kişiye hizmet getirebilmek durumundayız. Hem İl Özel İdaresi hem de Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin bu çerçevede önümüzdeki yıl yapılacak işleri şimdiden planlayarak bir çalışma yapmalarında fayda var. Diğer yatırımcı kuruluşlarımızın da burada acil olan ihtiyaçları mutlaka giderecek şekilde çalışmalarını planlamaları gerekiyor”
“DADAY TURİZMDE ÖNEMLİ BİR İLÇEMİZ”
“Daday bizim için turizm yönünden önemli bir ilçemiz. Eflani yolu bitti. Aynı şekilde Araç yolu da yapılırsa, Araç – Daday, Daday’dan Selalmaz yolu üzerinden Suğla yaylasına oradan da Pınarbaşı üzerinden Cide ilçesine giden bir turizm hattı oluşturmak Kastamonu’nun hedefi ve ideali olmalı. Tüm kurumlarda bu turizm güzergâhının rotasını dikkate alarak güzergâhtaki yollara öncelik vermeli. Onun için özellikle Selalmaz- Suğla yaylası arasındaki yolun turizme hizmet verebilecek duruma getirilebilmesi için Özel İdaresi’nin bir çalışma yapması gerektiği kanaatindeyim. Her ilçenin farklı turizm çeşidi söz konusu. Burada amaçlanan durum Araç ilçesinde yayla turizmi, Daday’da zaten mevcut olan atlı turizm var bunun yanında Slow City unvanına yakışır bir çalışma yapılmalı. Bu çalışmayı belediyemizin yürütmesi gerekiyor. Bu konuda da bize ne düşüyorsa her türlü desteği vermeye hazırız. Daday turizmi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Slow City konusunu burada mutlaka uygulamaya koymamız lazım. Daday turizmi açısından bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Atlı Terapi Merkezi de zaten bu planın Kastamonu turizm eylem planının tamamlayıcısı olarak ek bir proje olarak burada kaymakamlığımız tarafından hazırlandı. Biz de Özel İdare olarak kendi payımız neyse onu eksiksiz olarak aktaracağız. İnşallah ihale süreçleri de sağlıklı bir şekilde yürür ve düzgün bir şekilde yapılarak Daday turizmine kazandırılır. Ben bu tesisin buradaki Meslek Yüksek Okulu’nun eğitim faaliyetlerine de önemli katkı sunacağına da inanıyorum. O yönden de projeyi önemsiyorum”
SLOW CİTY NEDİR?
Günümüz teknoloji ve standartları açısından bakıldığında yavaş şehir (Slow City), hızlı yaşam alışkanlıklarının sebep olduğu yok olma ve bozulmalara karşı, bir koruma mekanizması olarak ortaya çıkmıştır. Yavaş şehir (SlowCity) ile şehirlerin dokusunun, sakinleri ve yaşam tarzının standartlaştırmasının ve yerel özelliklerinin ortadan kaldırılmasını engellemek amaçlanmıştır. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, el değmemiş kırsal alan kültürü, özgün bir siluete sahip, sakin ve huzurlu dokusu ile bu anlamda yola çıkılabilecek bağlamda çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite teknolojileri ve tesisleri, yerel üretim, farkındalık, misafirperverlik gibi kriterlerin gerçekleştirilmesini gerektiren süreç, potansiyel değerleri ve mevcut çevre ve altyapı koşulları boyutunda değerlendirmeler ortaya koymaktadır. Yavaş şehirler, ekoloji ve sürdürülebilirlik alanında bilimin son buluşlarından da faydalanarak, kentsel öğeleri koruma odaklı olmalıdır. Yavaş şehirlerde gürültü kirliliğini ve trafiği kesmek, yeşil alanları ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkan ve lokantaları desteklemek ve yerel estetik öğeleri korumak gibi faktörler kullanılabilir.