Siyez unundan çekme helva da üretildi. Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak anılan siyez buğdayı, Kastamonu’nun coğrafi işaret belgesine sahip çekme helvada yeniden hayat buldu.
Kastamonu’nun iki coğrafi işaret belgesine sahip ürünü olan siyez unu ve çekme helvanın tek bir lezzette birleştirilmesi tüketiciler tarafından da beğenildi. Raflarda yerini alan siyezli çekme helva rağmen görmeye devam ediyor. Siyez unundan çekme helva üretimi yapan firma sahibi Adem Bodur, “Siyez buğdayından yapılan çekme helvamız, gerçekten damağa çok hoş bir lezzet veren, daha besleyici, daha sağlıklı ve daha doğal bir ürün olarak sizlerin hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Siyez buğdayımız, genetiği değiştirilmemiş doğal bir buğday olduğu için sindirilmesi daha kolay, daha sağlıklı ve daha doğal bir ürün olduğu için bizde bunu çekme helvamızda birleştirdik ve ortaya çok harika, çok güzel, çok doğal bir lezzet çıktı. Çekle helva zaten Kastamonu’ya özgü patentli bir ürün. Kastamonu’nun gözbebeği bir üründür. Bizlerde bu ürünü siyez buğdayıyla birleştirerek çok sağlıklı, çok doğal, yenilebilir çok güzel bir ürün oldu diye düşünüyoruz” diye konuştu.
“Siyezli çekme helva, hem sağlıklı hem de lezzetli oldu”
Siyezli çekme helvanın hem sağlık açısından hem de lezzet açısından farlı bir ürün olduğunu vurgulayan Gıda Mühendisi Bağdagül Kaplan ise şunları kaydetti:
“Buğdayın atası olan siyez, Kastamonu yöresine ait coğrafi işareti olan bir buğday çeşidimizdir. Siyez buğdayı, normal bir buğdaya göre A, E ve D vitaminleri açısından çok daha zengindir. Ayrıca lifli bir yapısı olduğu için bağırsak sisteminde ve sindirim sisteminde daha kolay sindirilmeyi sağlar. Kolon kanserine karşı vücudumuza faydası vardır. Vücudumuzdaki şeker oranının yükselmesinde daha az bir şekilde seyretmesini sağladığı için düşük bir seviyeye sahiptir. Türkiye’deki insanların bir çoğunda şeker ile alakalı hastalıklar olduğu için bu açıdan da çok yararlı bir üründür. Siyezi, çekme helvamızla buluşturarak yeni bir ürün sağlayarak daha faydalı olacağını düşündüğümüz fonksiyonel bir ürün ortaya çıkarmaya çalıştık. Afiyetle yenilmesini tavsiye ederiz.” (İHA)