Siyezin her aşaması coğrafi işaret alarak tescillendi. Daha önce tescillenen siyez bulguru ve siyez buğdayının ardından siyez unu da coğrafi işaret alarak tescillendi. Böylece ilimizde coğrafi işaret alan ürün sayısı 22’ye yükseldi.
Kastamonu Ticaret Odası’nın başvurusu ile Kastamonu Siyez Unu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret verilerek tescil edildi.
Siyez Unu’nun yapım aşaması:
“Hasat edilen Kastamonu Siyez Buğdayı selektörden geçirilerek yabancı maddelerinden ayrılır. Kabuk soyucudan geçirilerek kabuğu çıkarıldıktan sonra yıkanır. Açık havada, havanın şartlarına bağlı olarak (güneşte 1- 2 saat) buğdayın sarı olan rengi değişmeden alt üst edilerek buğday taneleri kurutulur. Taş değirmenden geçirilerek öğütülür. Kastamonu Siyez Buğdayı kepeği ayrılmadan tam buğday şeklinde öğütülür. Uygun öğütme, irmik büyüklüğünde tane yapısı kalmayacak şekilde alt ve üst değirmen taş aralıklarının ayarlanmasıyla sağlanır. Değirmende alt taş sabit, üst taş bir makara sistemi vasıtasıyla hareketlidir. Öğütme işleminin başlangıcında az miktarda buğday değirmene verilip, çıkan örnek elle kontrol edilir, iri granüller kaldıysa üst değirmen taşı yaklaştırılarak un yapısının inceltilmesi sağlanır. Değirmenin hızı ve taş aralıkları değirmene beslenecek siyez buğdayının akım hızına göre ayarlanır. Elde edilen Kastamonu Siyez Unu 25-50 kg’lık çuvallara doldurulduktan sonra, çuvallar ağızları hava alacak, ancak yabancı madde girmeyecek şekilde kapatılarak yan yana dizilir ve 1-2 gün dinlendirilir. Dinlendirme süresinin sonunda genellikle kraft ambalajla paketleme yapılır. Ancak farklı gramajlarda bez torba, çuval vb. ile de ambalajlanabilir. Kastamonu Siyez Unu tam buğday formunda öğütüldüğü, buğdayın ruşeym kısmını içerdiği ve yağ oranı yüksek olduğu için raf ömrü 3 ay gibi kısa bir süredir. Ambalajın güneş ışığı geçirmemesi, ayrıca çuval/paketli ürünlerin de direkt güneş ışığı almayan serin ortamda muhafaza edilmesi gereklidir.”
Kastamonu’da coğrafi işaret alan ürünlerin listesi ise şöyle:
“Azdavay Yöresel Giysileri, Cide Ceviz Helvası, Çatalzeytin Fındık Şekeri, Daday Etli Ekmeği, Devrekani Cırık Tatlısı, Devrekani Hindi Banduması, Evrenye Bıçağı, Kastamonu Pastırması, Kastamonu Simidi, Kastamonu Siyez Bulguru, Kastamonu Siyez Buğdayı, Kastamonu Siyez Unu, Kastamonu Taş Baskı Dokuması, Kastamonu Tiridi/Kastamonu Simit Tiridi, Kastamonu Çekme Helvası, Kastamonu Örme Fanilası/Kastamonu Fanilası, Pınarbaşı Kara Çorba, Taşköprü Kuyu Kebabı, Taşköprü Sarımsağı, Tosya Bıçkısı, Tosya Kıstısı, Tosya Pirinci.
İlimizle ilgili 13 adet ürüne de Coğrafi İşaret başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’nda incele aşamasında bulunmakta.