- Siyezin katma değerli ürün haline dönüşmesini sağlayacak kooperatif ve entegre tesislerin bu sene İhsangazi’de hizmet vermeye başlayacağını bildiren Belediye Başkanı Hayati Sağlık, siyez borsası oluşturulacağına işaret etti.
İhsangazi’de ‘Tohumdan Geleceğe’ projesi kapsamında siyez buğdayının güvence altına alınarak işlenmesi, üretilmesi, standartlaştırılması ve pazarlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Proje sayesinde hem istihdam kapısının oluşturulacağını hem de siyez buğdayının korunarak gelecek nesillere aktarılacağını belirten İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, “Kooperatifimiz şu anda yaklaşık 20 kişiye istihdam sağlıyor. Bir nevi istihdam çemberi oluşturduk. Tesis tam kapasite çalışır hale geldiğinde ilçenin tamamını ilgilendiren bir denge oluşturulacak. Bugünkü değeri 4 milyon lira olan tesis en geç bir ay içinde hazır hale gelecek.” dedi.
Siyez borsası oluşturulacağına işaret eden Hayati Sağlık, üreticinin kazançlı hale gelmesinin sağlanacağını bildirerek “Verimi düşük olduğu için üretici siyez üretiminden kaçınıyor. Siyezi üreticiden doğrudan satın alacağız, yerinde işleyeceğiz. Çiftçi ürün pazarlama endişesi duymadan ekim yapabilecek. Değer tespiti konusunda da bir standart getireceğiz, taban fiyatı belirleyeceğiz. Oluşturulacak piyasa ile belli bir ücretin altında satış engellenecek.” diye konuştu.
Sağlık, şöyle devam etti:
“İhsangazi Siyez buğdayı 12 bin yıldır genetiği değiştirilmemiş, geçmiş kuşaklardan bugüne kadar kendi özelliğini koruyabilmiş özel bir buğday türü. Tohumdan Geleceğe projesi ile siyezin tesiste hem bulgur hem de un yapılması sağlanacak. Mutfak vasıtasıyla da katma değerli ürünler elde edilip piyasaya sunulacak. Bu yapılırken de mümkün olduğunca kadınlarımızın istihdama katılması, üreticilerimizin ürettiği ürünleri pazarlayabilmesi noktasında kendilerini daha güvenli hissedebilecekleri bir sistemi tesis etmeye çalışıyoruz.”
İhsangazi Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Tohumdan Geleceğe’ projesi için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 1 milyon lira destek sağlandı.
Projeden İhsangazi’de siyez tarımıyla uğraşan yaklaşık 150 çiftçinin yanı sıra, siyez unu üretim tesisleri, siyez bulguru üretim tesisleri, siyez ürünleri paketleme tesisleri, siyez kooperatifi işletmesi, siyez unundan simit, poğaça gibi unlu mamullerin üretimini yapan tesisler faydalanacak.