“Eski milletvekili, eski siyasetçi”demeye vicdanım razı olmuyor. Çünkü, hâlen yüreği, beyni Kastamonu’nun mevcut sosyal, kültürel, ekonomik sorunlarına çözüm üretmekle meşgul. 16. (1977-1980) ve 20. (1995-1999) Dönem Kastamonu Milletvekilimiz Fethi Acar’dan (d.1942 Araç Çay köyü) söz ettiğimi anlamışsınızdır hemencecik. Korona karantinasının ilk günlerinde Darbelerden Kesitler-Yokuşa Sürülen Millî İrade adlı iki ciltlik siyaset anılarını yayımlamış, biz de Kastamonu gazetemizdeki bir köşe yazımızda (24 Mart 2020) tanıtımını zevkle yapmıştık. Sayın Acar, bu çalışmasında milletvekilliği döneminde Kastamonu’ya hangi hizmetlerin gelmesi için çalıştığını da belgeleriyle açıklamış, bir bakıma kendisine oy atanlara hesap vermiştir.
Koronavirüs karantinası sonrasında, her yıl en az iki defa yaptığımız sohbetlerin ilkini 13 Temmuz 2020 Pazartesi günü öğle üzeri Ankara’nın 150 yıllık tarihî dönercisi Süha’nın Esat Caddesi’nin başındaki yeni mekânında yaptık. Süha, Hacı Bayram Camii çevre düzenlemesinden önce, Ulus Hali’nden camiye çıkan yolun soyundaydı. Yıllardır iki çeşit yemek üretir. Döner kebap (yaprak döner denilen hakiki döner) ve köfte. Tabii yanında; piyaz, turşu, domates ezmesi de var. Sohbet yemeğinde; ikimizin dışında Sayın Acar’ın yeğeni E Bnb. Ertuğrul Acar ve kitabını yayımlayan ajansın kurucusu E. KTB Daire Başkanı, hâlen Ankara Valiliği Turizm Kurulu Üyesi yazar Hayrettin İvgin de bulundu.
Yaklaşık bir buçuk saat süren yemekli sohbetin tamamına yakını Kastamonu üzerineydi. Önce vali değişikliği gündeme geldi. Nüfusumuzun yaklaşık 1.100.000’i bulmasına rağmen hâlen Kastamonu idari yapımızda küçük iller sınıfında değerlendirildiğinden yakın yıllarda hep ilk valilik deneyimini yaşayan kişilerin ilimize atandığı tespitinde bulunduk. Biz bu durumun; avantaj olabileceği, yeter ki valinin iyi bir kadro kurup ilin beyni, yüreği kişilerin, STK’lerin ve tüm partilerin sesine kulak vermesi görüşünü belirttik. Yeni vali, mesleğinde başarılı olup elbet büyük illerde valilik yapmak isteyecektir. Yeni valimizin parti ayrımı yapmadan bütün eski milletvekillerini bir araya getirip dinlemesi gerektiği görüşünde birleştik.
Ardından Sayın Acar, son 1,5 yılda üzerinde durduğu bazı Kastamonu projelerinden söz etti. Görüşlerimizi sordu. Bunlardan önemli gördüklerimizi çok kısa şöyle özetlemek istiyoruz.
- İnşaat Mühendisi (1966) olarak yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra Kastamonu Karayolları teşkilatında uzun yıllar görev alıp (1969-1976) başarılı çalışmaları üzerinde milletvekili seçilen Sayın Acar, sahile ve turistik mekânlara ulaşımın yeterince sağlanamadığı görüşünde. Yol olmayınca, hiçbir alanda istenilen sonucun alınamayacağını söyledi hep. İstiklal Yolu düşüncesini ortaya attıktan sonra yaşadığı bazı olayları anlattı.
- 31 Mart 1919 Mahallî İdareler Seçimi’nden sonra seçilen 20 Kastamonu belediye başkanına bir mektup yazıp başarılar diledikten sonra başarılı olmaları için bazı önerilerde bulunmuş. Bu mektup Yeni İnebolu gazetesinin 12 Nisan 2019 tarihli 1300. sayısında yayımlanmış. Mektup, belediye başkanlarının eline Sayın Acar’ın gayretiyle ulaşmış. Çünkü, özel kalem görevlilerince başkana gösterilmeyip dosyaya konmuş genellikle. Mektupta, belediyelerinde gıda üretimine önem vermeleri, beyaz petrol (süt) üretmeleri istenmiştir. Köy boşalması sonucu, belediyelere bu görev de düşmüştür.
- Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Japonya’ya yaptığı ziyaret sırasında eşiyle birlikte gezip gördüğü, hayran kaldığı Kadın/Kadınlar Üniversitesinin Türkiye’de de kurulması için YÖK’e verdiği talimatı gazetelerde okuyunca Cumhurbaşkanına bir mektup göndermiş. Yeniİnebolu gazetesinin 5 Temmuz 2019 tarih ve 1248 sayılı baskısındaki haberde ele alınan mektubunda Sayın Acar; Kastamonulu kadınların İstiklal Savaşı’ndaki çalışmalarını, ildeki kadın eğitim kurumlarının eskiliğini, çokluğunu göz önüne alarak YÖK’ün söz konusu üniversiteyi Kastamonu’da, eski Göl İlköğretmen Okulu ve yanındaki fidanlık arazisi üzerinde kurması gerektiğini anlatmış.
- Sayın Acar, Kastamonu gazetesi dâhil ilimizdeki bütün yerel gazetelere abone olarak il merkezi ve ilçelerdeki gelişmeleri gün gün takip ediyor. Mustafa Afacan dostumuzun, Kastamonu Devlet Hastanesi yeni KÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bazı branşlardaki 15 günlük muayene randevularından yakınan yazılara çok üzüldüğünü söyledi. Kastamonulu hastaların Karabük, Ankara yollarında yaşadıkları çilenin ne zaman biteceğini tartıştık. KÜ Tıp Fakültesinin sonbaharda ilimizde eski ve yeni öğrencileriyle öğretime başlaması hâlinde bu sorunun çözüleceğini söyledim. “İnşallah!” dedi.
- Sohbet sırasında TBMM memur, görevli sayısının 1970’li yıllardan sonra nasıl kat be kat artıp eski ve yeni milletvekili sayısını nasıl katladığını da konuştuk. Avrupa’nın zengin devletlerinde bile parlamento giderlerinin asgari düzeyde tutulduğunu dile getirdik. Ben, 1971 yılında Kültür Bakanlığı kurulduğunda merkez teşkilatında 200’e yakın kişinin çalıştığını, o dönemdeki teknolojiyle Türkiye’nin 73 iline hizmetleri aksamadan götürmeye çalıştığımızı anlattım. Genel Müdürlüklerde 1 Genel Müdür, 1 Genel Müdür Yardımcısı ve 3 Şube Müdürü vardı.
Sohbette gördük ki Sayın Acar, 78 yaşına rağmen bizim gibi Kastamonu sevdasıyla dolu… Yemek boyunca ağzından en az 200 Kastamonu ve 50 kadar Araç sözünü duyduk. Yeni Valimize görevinde üstün başarılar diliyoruz. Tez zamanda Sayın Acar’ı ve diğer milletvekillerini toplayıp görüşlerini almasında yarar görüyoruz…
NAİL TAN