Canınız bir şeyler yemek istediğinde hemen gidip onu yiyor musunuz? Yoksa durup düşünüyor musunuz? Durup düşündüğünüz noktada dikkatli yeme tekniği devreye giriyor. Dikkatli yemek, yeme alışkanlıklarının üzerinde kontrol sahibi olmaya yardımcı bir tekniktir. Aşırı yemenin önüne geçmeye yardımcıdır. Kilo vermeye teşvik eder ve daha iyi hissettirir. Dikkatli yemek; yeme bozuklukları, depresyon, anksiyete ve besinlerle ilgili farklı davranışlar dahil olmak üzere birçok durumu tedavi etmek için kullanılır. Bu da farkındalıklı beslenmeyi oluşturur.
Farkındalıklı beslenme hayata nasıl geçirilir?
- Yemek yiyeceğiniz zaman direkt yeme eylemine geçmeyin, kendinize 1 dakika verin. Açlığınızı sorgulayın. Stresli ya da üzgün müsünüz? Yoksa gerçekten aç mısınız? Bu durumu sorgulayın. Eğer bulunduğunuz psikolojik durumu geçiştirmek için yemek yiyeceğinizi fark ediyorsanız, size iyi gelecek başka aktivitelere yönelmeyi deneyin.
- Yemek yediğiniz süreye dikkat edin. Beynimize tokluk sinyalinin gitmesi yaklaşık 20 dakikayı bulur. Bu nedenle yemekleri yavaş tüketin ve doyduğunuzu hissedin.
- Gerçekten açsanız, dikkatinizi dağıtacak ve daha çok yemenize neden olacak telefon, bilgisayar, televizyon gibi uyarıcılardan uzak durarak beslenin. Sadece yemeğinize odaklanın.
- Tüketeceğiniz besinleri küçük parçalara ayırın. Her lokmadan sonra yavaşça çiğneyin ve ne yediğinizin farkında olun. Her lokmanızın vücudunuzdaki etkisini hissetmeye çalışın.
- Doydunuz mu? Daha fazla yemek yemeye ihtiyacınız var mı? Yoksa durmalı mısınız? Bunları sorgulayarak yemeye devam edin.
Bunlara dikkat ettiğinizde hayatınızda neler olacak?
- Gerçekten aç hissetmediğiniz zamanlarda, duygusal yemeyi engellemiş olursunuz.
- Gereğinden fazla yemediğinizi fark edersiniz.
- Yemek yerken daha çok zevk alırsınız.
- Kilo verme süreciniz desteklenir.
- Genel sağlık durumunuzu desteklemiş olursunuz.
- Gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu fark edersiniz.
- Sağlığınıza iyi gelecek besinleri seçersiniz.
- Olumsuz beslenme alışkanlıklarından uzaklaşırsınız.
Ne yediğinizin farkında olursanız pişmanlık hissetmezsiniz, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU