Dünya’yı sarsan pandemi, ülkeler arası savaşlar, küresel şartlarda ve yerelde yaşanan ekonomik kriz insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Kimi gün hüzünlerimizin, kimi gün mutluluğumuzun, kimi gün çaresizliğimizin, kimi gün de umutlarımızın çoğaldığı karmaşık bir çağda yaşıyoruz.
Gri renkli betonların arasında can çekişen tozlu kentlere uzak, yeşille sarmalanmış Kastamonu; Orta Doğu Ticaret Fuarı TRADE’F ile ekonomisinin ritmini yükseltmek istiyor.
Kendinden çıkıp, kendine dönerek turlamanın dışına çıkıp, yeni pazarların kapısını aralamayı, geniş bir ticaret ve ihracat ağına dahil olmayı amaçlıyor. TRADE’F; mevsimsiz esen sımsıcak rüzgar gibi, umutsuzluğu uzaklara savurup, bir ışık gibi sızıyor yüreklere.
Değişimlere açık bir dönemde yaşamımızı sürdürürken, eski fuar geleneklerinin de değişime uğradığını gözlemliyoruz. Genel fuarlar açmak yerine 3-4 gün süren sektörel fuarlar ile hedef kitleye ulaşmak amaçlanıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye 2021’de toplam ihracatının %17’sini Yakın ve Orta Doğu ülkelerine gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulunca; İstamonu Fuarcılık tarafından organize edilen TRADE’F, dikkat çekiyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından onaylanan 5 genel fuar arasında yer alan TRADE’F, Orta Doğu ülkelerinden gelecek satın almacılar ile Türk firmalarını Kastamonu’da bir araya getirecek.
Fuarlar; zihin açıcı odalar olarak da tanımlanıyor. Son teknolojik gelişmeleri görmek, başka ülkeleri izlemek her zaman ilgi çekicidir. Üretici, satıcı veya alıcı olmak fark etmeksizin ufkumuzu genişletir. Gördüklerimizin izdüşümü bize artı değer katacaktır.
Üreticiler ile tüketicileri, alıcılarla satıcıları bir araya getiren ticaret fuarları, yüz yüze bir ilişki kurulmasını sağlıyor. Firmalar böylece tanıtımlarını araya başka bir kişi girmeksizin bizzat müşterilerine gerçekleştirebiliyor. Bunun yanı sıra fuarların çok sayıdaki firmayı bir araya getirmesi; onları yakından gözlemleme fırsatı sunuyor. Böylece rakiplerin ulaştıkları mevcut durumu görme, gelişmelerini takip etme olanağı da sağlıyor.
Batı Karadeniz’de uluslararası katılımcıların olacağı ilk karma ticaret fuarı olan TRADE’F, Orta Doğu Ülkeleri’nden gelen iş adamlarının yanı sıra bakan ve bakan yardımcılarına da ev sahipliği yapıyor. Kastamonu’da 5 bin metrekare büyüklüğündeki alanda düzenlenecek fuarda, 106 kurum, kuruluş ve şirket yer alıyor.
Kurulacak ticari ilişkilerin buluşma noktası olan ticaret fuarları, ülkeleri bir araya getiren kocaman birer vitrin olarak görülüyor. Ürünlerin sergilenip, tanıtıldığı, müşterilerle tanışılan, ticari ilişkilerin kurulduğu, sektörel bilgi alışverişlerinin yapıldığı ticaret fuarları iyi düzenlenirse, ekonominin canlanmasında etkin rol oynuyor.
Behçet Aysan’ın dizeleri aklıma düşüyor:
“O, böyle bir akşam
böyle bir trene bineceğini düşler
Ben, böyle bir akşam
böyle bir trenden ineceğimi”
Şair, bu cümlelerle anlatmış, sevdiğiyle olan farklı beklentilerini…
Sevdiğimiz, değerlimiz Kastamonu ise; böyle bir mevsimde ihracat kapılarının açılacağını, ekonomisinin gelişeceğini düşler, kentimizde gerçekleşen TRADE’F Fuarı ile….
Fırsat iyi değerlendirilebilirse gelecek yıllarda katılımcılar artacak ve bunun yanı sıra Kastamonu da kendini anlatma, tanıtma olanağı bulacak. TRADE’F ile firmaların ürünleriyle ve Kastamonu’nun tüm özellikleriyle önce Ortadoğu, ardından da Dünya Pazarı’nda hak ettiği değere ulaşmasını dilerken, emeği geçenleri kutluyorum.
Mine Akçakoca Özgür