11 Nisan 2018 tarihinde konağın restorasyonu sırasında “Gün yüzüne çıkarılan tarih” başlığı ile bir yazı kaleme almıştım. Gazetemizin internet sayfasından bu yazıya ulaşabilirsiniz.
Kastamonu’nun en güzel konaklarından birisi, yöremiz konaklarının özelliklerinden olan haremlik ve selamlık girişi olarak veya biri ev halkının devamlı kullandığı bir diğeri ise misafirlerin kabul edildiği iki kapısı bulunmaktadır.
Tarihi konak, şehir merkezinde Kastamonu Kalesi eteklerinde Kırk Direkli diye bilinen Atabey Cami’sinin hemen altında yer almaktadır.
1901 yılında dönemin Valisi Enis Paşa tarafından inşa ettirilen konak 2015 yılında Belediye tarafından satın alınmış ve gelecek nesillere miras bırakılmak üzere projelendirilerek restorasyonu yapılmış, harap durumdan kurtulan bina 2018 yılında Kastamonu’muzun “Türk Dünyası Başkenti” ünvanını alması ile koordinasyon merkezi olarak bir süre hizmet vermiştir.
Bazı kaynaklarda binada bahçe katında bulunan avludan giriş katına yemek taşıyan bir asansör olduğu yazılmakla beraber restorasyondan sonra birkaç defa gezme fırsatını bulduğum konakta asansör vb. bir şeye rastlayamadım, sadece haremlik ile selamlık arasında bir dolapta birbirlerini görmeden yemek servisi yapılabilen döner dolap bulunmakta.
Bu şekilde yemek servisi yapılabilen bir döner dolabın şu anda müze olarak kullanılan Liva Paşa Konağında bulunduğunu duymuştum ancak gezdiğim zaman restorasyon sırasında bu dolabın kaldırılarak geniş bir geçiş kapısı yapıldığını öğrendim.
Bahsetmiş olduğum konak Şeyhoğlu Konağı’dır, büyük bir bahçe içinde üç katlı olarak yer almakta ve hemen hemen Hükümet Konağının simetrisi gibi durmaktadır. Saat Kulesi tarafından konağa bakıldığında heybeti hemen belli olmaktadır.
Peki, bu bina “2018 Türk Dünyası Başkenti Kastamonu” koordinasyon merkezi olarak kullanıldıktan sonra ne oldu?
Bina boş kaldı, yine kendi kaderine terk edildi, satın alınırken harcanan paralar restorasyonu yapılırken harcanan paralar bu şekilde âtıl durumda kalmaya devam ederse boşa gidecek, en güzel konaklardan biri içinde hayat olmadığından kendiside yine harabe duruma gelecek ki bazı camlar kırılmış durumda kış geldi yağmur soğuk kar çamur derken bakmışsınız bina elden gitmiş hadi baştan restorasyon.
2019 yılı başlarında gazetelerde “Kastamonu Şeyhoğlu Konağı Otel Oluyor” şeklinde haberler çıkmıştı. Ne oldu? Neden devamı gelmedi? Neden vazgeçildi? Kastamonu turizmi adına yanıtsız ve olumsuz bir durum, tabii ki yetkililerimizde yanıtı vardır.
Kiraya verecek olanın teşvik edici olması lazım, hele ki bu geçirmekte olduğumuz zor dönemde bazı kolaylıklar tanınması lazım kiralayacaklar için. Kiraya verilir boş durmaktan kurtulursa bu konakta yeniden gelecek nesillere miras olarak kalabilsin. Zaten artık doğu tarafında bulunan bahçesinin kapısı olmadığından bahçe otopark olmuş durumda.
Fısıltı gazetesi haberlerine göre tasavvuf müzesi olması düşünülüyormuş.
Düşünmek zamanı çoktan geçti, artık icraat zamanı bu şekilde bulunan kültür varlıkları için.
Bülend Çadırcıoğlu