- Artan maliyetler ve akaryakıt zamları karşısında adeta çaresiz kalan servisçiler ilerleyen dönemde çok daha büyük sıkıntıların kapıda olduğuna dikkat çekti. Güven Tur Başkanı Faruk İslamoğlu, “Ay sonuna kadar bile dayanacak gücümüz kalmadı. Çözüm üretilmezse, çaresizlikten dolayı almış olduğumuz servis ihalelerini yarım bırakmak zorunda kalacağımızı üzülerek belirtmek zorundayım” dedi.
Artan maliyetler ve akaryakıt zamları karşısında adeta çaresiz kalan servisçiler ilerleyen dönemde çok daha büyük sıkıntıların kapıda olduğuna dikkat çekti.
Güven Tur Başkanı Faruk İslamoğlu, yaşadıkları sıkıntılarla ilgili dün bir yazılı açıklamada bulundu.
Kazançlarının her geçen gün eridiğini ve eksilere indiğini belirten Faruk İslamoğlu, şunları söyledi:
“Ülke genelinde yaşanmakta olan başta akaryakıt, yedek parça ve araç fiyatlarında ki anormal artışlar Ağustos 2021’de almış olduğumuz taşımalı eğitim ihalelerindeki rakamlarımızı tamamen eritmiş, yok etmiş durumda diyebiliriz. Zaten zamlar öncesindeki ihale edilen rakamlar dahi bu sektörün arıza ve amortisman giderleri hesap edildiğinde esnaf kar bırakacak oranda değilken, günümüz itibariyle bizleri tamamen zararına iş yapar duruma getirmiştir. Meclis’te ihale bedellerinin iyileştirilmesiyle ilgili gündem maddesi onaylanmış olmasına rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gelen bir bilgi, olası yansımanın tarihi, miktarı, süresi ile ilgili herhangi bir bilgi gelmediği gibi, biz servisçi esnafının endişeli beklentisi devam etmektedir. Diğer tüm giderler bir tarafa en azından akaryakıt ve zaruri giderlerimizi karşılayacak oranda bir iyileştirme beklentisi içindeyiz. Bu yıl ve önümüzdeki yıllar için servis sektörünün maliyet giderlerinin doğru tespit edilip, doğru yansımaların ihale sözleşmelerine eklenmediği sürece, önümüzdeki yıl taşımalı eğitimde çok ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı şimdiden yetkililerimize duyurmak istiyorum. Örneğin; – Araç değişikliklerinin yapılamaması, – Bağ kur primlerinin ödenemiyor olması sebebiyle ihalelere katılım sağlanamaması, – Kullanılan araçlarda model, lastik, konfor vb. özelliklerin hizmet kalitesini düşüreceği ve olası kazalara davetiye çıkarması, – İhale edilemeyen hatlardaki öğrencileri mağduriyet yaşaması, – Geç ihale edilmesi dahi öğrenciler eğitme geç başlayacağı gibi birçok durumlar hem servis sektörünü hem de eğitim sektörünü çok ciddi sıkıntılara sokması kaçınılmaz bir durum haline gelecektir. Bizler devletimize güvenerek girmiş olduğumuz ihalelerdeki kayıplarımızın karşılanması kadar, önümüzdeki yıllar içinde taşımalı eğitim sektöründe çok ciddi bir çalışma yapılarak, bu sektörde ciddi yatırımlar yapmış servisçi esnafımızın mağduriyetlerinin kalıcı olarak giderilmesini istiyoruz. Bu sıkıntıların sadece Kastamonu’ya özel bir durum olmadığı ülke genelindeki tüm sektörün sıkıntıları olduğunu belirtmekle birlikte, komşu illerimizle de irtibat halinde olarak konuyu bakanlık düzeyine tekrardan iletmek amacında olduğumuzu ve konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluş yetkililerin ve yine siyasi parti yetkililerimizden destek beklediğimizi belirtmek istiyoruz. Şayet acil olarak konu ele alınıp çözüme kavuşturulmazsa ay sonuna kadar bile dayanacak gücümüz kalmadığını çaresizlikten dolayı almış olduğumuz ihaleleri yarım bırakmak zorunda kalacağımızın da göz önünde bulundurulmasını önemle ve üzülerek belirtmek zorunda olduğumuzun bilinmesini istiyorum.”