Kuruluşunun 16. Yılını kutlayan Kastamonu Üniversitesi’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107. Yıl Dönümü’nde resim sergisi, konferans ve oratoryo gösterisi gerçekleştirildi.
Eğitim Fakültesi tarafından Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliklerde ilk olarak Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Bin Nesil” adlı resim sergisinin açılışı yapıldı.
Serginin açılışının ardından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın konuşmacı olarak iştirak ettiği “Emperyalizme Direniş Bilinci: Çanakkale ve Akif” konulu konferansa geçildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar yaptı. Prof. Dr. Kaçar konuşmalarında, Çanakkale Zaferi’nin önemi hakkında bilgiler verdi.
Açılış konuşmalarının ardından konferanslarını gerçekleştiren FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Türk milletinin tarihinde çok savaş vardır. Biz savaşı bol bir tarihe sahibiz. Ama bu savaşların özellikle üç tanesi vardır ki; bu coğrafyada yaşayan bizler olarak, Türk milletinin Anadolu coğrafyasında yaşayan kesimi olarak, bizleri çok yakından ilgilendirir. Bunlardan ilki Malazgirt, ikincisi İstanbul’un fethi, üçüncüsü de Çanakkale savaşıdır” dedi.
Çanakkale savaşı bağımsız bir savaş olmadığını belirten Prof. Dr. Andı, “Birinci Dünya Savaşı’nın içindeki belki de en önemli cephelerinden birisidir. Savaşın kaderini belirlemiştir. Kaynaklar bu savaş için ‘topyekûn savaş’ ifadesini kullanır. Birinci Dünya Savaşlarında, savaş teknolojisi öyle bir ivme kazandı ki, tamamen değişti. Kitle imha savaşları ilk kez Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılmıştır. Yine İkinci Dünya Savaşı başta İngilizler olmak üzere Almanya, Fransa gibi milletlerin paylaşım savaşı olarak görülür. Birinci Dünya Savaşı’ndan zararlı çıkan Almanya’nın pastadan yeterli payı almadığını düşünmesiyle çıkarılmıştır. Bu yüzden İkinci Dünya Savaşı bazı siyaset bilimciler tarafından ‘II. Büyük Paylaşım Savaşı’ olarak nitelendirilir. Paylaşımdan kasıt batılı olmayan ülkelerin sömürgeleştirme çabasıdır. Onun için Kıta Avrupa ülkeleri arasında vuku bulmuştur. Kendi askerlerinden daha çok sömürgeleştirdikleri askerleri ön cephelere yollamışlar, getirip Çanakkale’de bizlerle savaştırmışlardır” diye söyledi.
Konuşmasının devamında Prof. Dr. Andı, “Akif’in ‘Çanakkale Şehirlerine’ şiirini sindire sindire okumalı ve iyi anlamalıyız. Akif’in şiirlerinde bunlara dair çok fazla ima vardır. Örneğin Akif bu durum için; ‘Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk; Sâde bir hâdise var ortada: Vahşetler denk. Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ…Hani, tâ’ûna da züldür bu rezîl istîlâ!’ demiştir“ ifadelerini kullandı.
Konferansın ardından Doç. Dr. İlhan Özgül yönetiminde Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Çok Sesli Korosu tarafından “18 Mart Çanakkale Oratoryosu” gerçekleştirildi.
Programa Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, İdare Mahkemesi Başkanı Mahmut Taşçı ve kamu kurum ve kuruluşların müdür ve temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Program, misafir Rektör Prof. Dr. Fatih Andı’ya Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu.