235 binden 400 bine
Kastamonu Şeker Fabrikası, geçen yılkini süre ve üretim olarak aşacak bir kampanyaya hazırlanıyor. İlimiz için verilen 250 bin tonluk pancar kotasının yanı sıra Ankara’dan da gelecek olan 150 bin tonla birlikte işlenecek pancar miktarı 400 bin tonu bulacak.
Çufadaroğlu sorunları hatırlattı
72 gün süren 2018 kampanyasında yalnızca 235 bin ton pancar işleyen fabrikada bu yılki sürenin100 günü bulması bekleniyor. Şeker-İş Temsilcisi Çufadaroğlu, pancar fiyatının hâlâ açıklanmayışı, ürüne gereken desteğin verilmeyişi ve işçi sayısındaki yetersizlik sorunlarına dikkat çekti.
Kastamonu Şeker Fabrikası, geçen yılkini süre ve üretim olarak aşacak bir kampanyaya hazırlanıyor.
İlimiz için verilen 250 bin tonluk pancar kotasının yanı sıra Ankara’dan da gelecek olan 150 bin tonla birlikte işlenecek pancar miktarı 400 bin tonu bulacak. Fabrika önceki yıllarda, işlenen pancar miktarında 470 bin tona kadar çıkmıştı.
72 gün süren 2018 kampanyasında yalnızca 235 bin ton pancar işleyen fabrikada bu yılki sürenin, aksaklık olmadığı taktirde, 100 günü bulması bekleniyor.
Kampanya süresinin ve üretim miktarındaki artış, Kastamonu ekonomisinin köşe taşlarından Şeker Fabrikası için olumlu bir gelişme olurken, bir yanda ise taban fiyat, işçi ve ilgi sorunları olumsuzluk olarak fabrikanın karşısında durmayı sürdürüyor.
“TABAN FİYAT HÂLÂ BELLİ DEĞİL”
Şeker-İş Sendikası Kastamonu Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, ilk kez bu yıl taban fiyatın açıklanmasının bu kadar geciktiğini, bunun da üreticiyi belirsizlik içerisinde bıraktığını söyledi.
Pancara uygulanacak fiyatın Nisan sonuna kadar açıklanmakta olduğunu hatırlatan Çufadaroğlu, “Fiyat ekim yapılmadan açıklanmalıydı. İki ay sonrasında söküm yapılacak ancak üretici hâlâ ürününün kaç para edeceğini bilmiyor. Fabrika çapa avansını, yeni fiyat açıklandığında farkı verilmek üzere geçen yılki fiyat üzerinden hesaplayıp verdi” diye konuştu.
“ŞEKER PANCARINA DEĞER VERİLMİYOR”
Bu noktada en önemli noktanın şeker pancarına verilen değer olduğunu vurgulayan Şeker-İş Kastamonu Temsilcisi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Parti ayrımı gözetmeden ve siyasi bir amaç taşımadan söylüyorum: Bütün siyasiler üretim diyor, yerli diyor, milli diyor ama şeker pancarına adeta nasıl yok ederiz diye bakılıyor. Şeker pancarına değer vermiyor, desteği tohumu İsrail’den gelen ve her yıl yeniden alınması gereken mısıra veriyoruz. Bu anlaşılabilir bir durum değil. Oysa şeker sanayii bütün ülkemizde en yerli, en milli, en geniş kesime hitap eden bir konumda…”
“KÖYLERDEN GÖÇE DİKKAT”
Çufadaroğlu, köylerdeki nüfus düşüşüne de işaret etti ve “Dağın başındaki adam bile artık köye kız vermiyor. Böyle giderse köylerde ekecek kimse de kalmayacak, ondan sonra değer versen ne, ilgi göstersen ne?” diye konuştu.
ÇALIŞAN SAYISINDAKİ SORUN
Şeker-İş İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, bu yıl daha uzun sürecek olan kampanya döneminde ihtiyacı karşılayacak işçi sayısı bakımından sıkıntı yaşanacağını da vurguladı.
Fabrikada şu anda 184’ü daimi, 89’u mevsimlik olmak üzere 253 işçi bulunduğunu belirten Çufadaroğlu, “Kapanan fabrikalardan gelen işçiler oldu ve sıkıntı bir ölçüde hafifletildi ama her ay 10 dolayında yetişmiş eleman, usta eleman emekli oluyor. Şeker fabrikalarının geleceğinde netlik göremedikleri için süreleri dolar dolmaz emekli olma yolunu seçiyorlar, bu da önemli sıkıntı yaratıyor. Nitekim bir sürü açık yer var. Genel Müdürlük diğer fabrikalardan işçi kaydırmalarla bu açıkları kapatmaya çalışacak. Kapatamaz, tamamlayamazsa da adam alacak” dedi.