Cumartesi sohbetlerinin 45. konuşmacısı olan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Şehir, İnsan ve Belediyecilik” konusundaki görüşlerini katılımcılarla paylaşırken, nasıl daha iyi bir şehirde yaşayabiliriz çabası içerisinde olduklarını belirtti ve “Belediyeciliğin ne gerekiyorsa onu yapmayı gerektirdiğini belirten Babaş, son yıllarda dengesiz bir göç aldıklarını belirterek, “İnsanlar doğduğu yerde doymalı. Bu sağlarsak, şehir daha düzenli gelişir” dedi.
Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı’nın her hafta düzenlediği İlim Hikmet Sofrası cumartesi sohbetleri etkinliğinin bu haftaki ve 45. konuğu Belediye Başkanı Tahsin Babaş oldu.
Başkan Babaş, Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, “Şehir, İnsan ve Belediyecilik” konusunadaki görüşlerinhi katılımcılarla paylaştı.
Sunumunu Belediye Başkanlığı Evlendirme Memuru İbrahim Erhan’ın yaptığı etkinlikte programın açılış konuşmasını yapan Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Avcı, “İlim, Hikmet Sohbetlerinin” tarihçesi hakkında geniş açıklama da bulundu ve 45’inci haftaya ulaştıklarını belirten Avcı, yaptıkları diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Şehir, İnsan ve Belediyecilik” adlı konferansında, şehircilik tecrübelerini ifade etmeye çalışacağını söyleyerek, belediyeciliğin genel tanımını yaptı.
Babaş, “İnsanlar ağladığı zaman ağlamayı, güldükleri zaman gülmeyi bilmektir belediyecilik. Bunları yaparken de şehri tanımalısın. İnsanları tanımalısın ona göre davranmalısın. Ben bu sokaklardan gelen bir insanım. Her taraftaki insanlarımızın bir derdine derman olmuştum. İnsanlarında ihtiyaçlarını bilip, ona göre hazırlamanız gerekiyor. Şehrimizi bir bütün olarak ele almalı. Şehirde son zamanlarda bir heyecan var. Bunu her kesime yaydığınızda şehri mutlu etmek mümkün. Şehri imar ederken, halkı da mutlu etmek lazım. Sadece fiziki yapılarla insanlar mutlu olmuyor. Sosyal belediyecilikle onlara yardım etmek, mutlu etmek lazım” dedi.
İnsan, şehir ve yöneticilik kavramlarının bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini söyleyen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Bu kavramdan herhangi birini yok sayarsanız, diğer ikisi içi doldurulmayacak bir hal alır. Belediyeler insanların yaşadıkları şehirlere hizmet etmek için var olmuştur. İnsanların mutlu hayatlarını idame etmelerini sağlamak için çok geniş görevleri vardır belediyelerin. Belediyeler ciddi vazifeler yerine getirmektedir. Her şey insanın var oluşuna dayanmaktadır” diyerek belediyecilik kavramı ve tarihçesi hakkında bilgi verdi.
Kastamonu’da yaşamış evliyalar sayan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, maneviyatı yüksek bir şehirde yaşadığımızı ifade ederek, “Bizim iyi gidebileceğimiz yol, Kastamonu’nun tarihi kültürlerini ayağa kaldırıp, kültürel turizmde yola devam etmeliyiz. Bende bu formülü uygulamaya çalışıyorum. Nasıl daha iyi bir şehirde yaşayabiliriz onun için çalışıyoruz. Yaklaşık bin 500 civarında Osmanlı’nın sivil mimarı örnekleri Kastamonu’da. Fakat zamanında bunlara sahip çıkmamışlar. Zamanında Kastamonu’da bir üniversite olsaydı bu hale gelmezdi. Daha çok korurduk bu tarihi dokuyu. Bundan sonra bizim vizyonumuz tarihi dokuyu açığa çıkarmak ve korumak. Kastamonu’nun geleceği burada” diye konuştu.
Şehirciliğin getirdiği sorunları da sıralayan Babaş, çevre temizliğinde Kastamonu’nun önde geldiğini söyleyerek, içmesuyu konusunda da büyük çalışmalar yaptıklarını belirtti. Belediyeciliğin ne gerekiyorsa onu yapmayı gerektirdiğini belirten Babaş, son yıllarda dengesiz bir göç aldıklarını belirterek, “İnsanlar doğduğu yerde doymalı. Bu sağlarsak, şehir daha düzenli gelişir. Onun için belediye yatırımların yanında, genel yatırımların da olması gerekiyor. Bu insanlık için de önemli. Her şeyden önce insan sağlığını düşünmek ona göre yatırımlar yapmak lazım” dedi.
Halkın belediyenin yaptıkları çalışmaları bilmesi gerektiğini söyleyerek yaptıkları çalışmaları anlatan Babaş, otopark çalışmalarının devam ettiğini ve tamamlandığında ildeki trafik sorununu büyük ölçüde çözeceklerini söyledi. Devlet Hastanesi’nin de Kuzeykent’e taşınacağını ifade eden Babaş, Olukbaşı’nı canlandırmak için düşündüklerini söyledi. Devam eden projeler hakkında detaylı bilgi veren Belediye Başkanı Tahsin Babaş, ilerleyen zamanlarda yapmayı planladığı projelerin ön çalışmalarında sürdüğünü ifade etti.
Konferansın sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Muharrem Avcı tarafından plaket verildi.
Düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve eşi Nebahat Babaş, Belediye Başkan Yardımcıları, Müdürleri ve diğer çalışanları, Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman, İl Kültür Müdürü Mehmet İshak, Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Avcı ve Yönetimi Belediye Meclisi ve bazı İGM üyeleri, Partililer, Kurum Müdürleri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
Program sonunda katılımcılara ikramlarda bulunuldu.
Cengiz MUHZİROĞLU