Eski Rektör Yardımcısından “Elazığ’da üretilebiliyor” iddiası
Tohumu tamam da toprağı nerede?
Kastamonu Üniversitesi’nin eski Rektör Yardımcısı, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Atalar, Taşköprü sarımsağını Elazığ’da yetiştirip, “olmaz denileni başardığını, Taşköprü Sarımsağı üretiminin artık Elazığ’da da yapıldığını” iddia etti.
Tüm özelliğini Taşköprü bölgesinin toprağından alan AB tescilli, patent sahibi Taşköprü sarımsağının tohumu kullanılarak başka bölgede yetiştirilmesi ve çıkan ürünün de “Taşköprü Sarımsağı” olarak lanse edilmesinin beyaz altınımız için sıkıntı yaratacağı ortada.
Elazığ Fırat gazetesine açıklamalarda bulunan Ömer Atalar, söz konusu fikrin ve gelinen süreçteki aşamaları şöyle anlattı:
“Hem kendi memleketimde en faydalı ne yetiştirebilirim düşüncesiyle hem insanlara nasıl örnek olabilirim hem istihdamı nasıl arttırabilirim hem de bu potansiyeli bizim elimizde olan cevheri kendimiz tutup başka yerlerde de bu ürünü yetiştirebilir miyiz düşüncesiyle Taşköprü sarımsağını Elazığ’da denedik. ‘Olmaz’ dediler, Taşköprü’deki insanlar dahi öyle dediler. ‘Bizim Taşköprü Sarımsağı başka yerde yetişmiyor, yetişmez’ dediler. Ama oldu. Çok titiz ve uğraşı veren bir süreç geçirdik. İnternetten, yurtdışı makalelerden, hem de Taşköprü ‘deki çiftçilerden, ziraat mühendislerinden vs bilgiler aldım. İnanın Taşköprü ile Elazığ’ın iklimsel değişikliklerinden nem oranına, rüzgarından gece- gündüz ısı farkına kadar; toprak analizlerine kadar incelemeler yaptım. 6 ay kadar projenin üzerinde çalıştıktan, istişareler yaptıktan ve çalışmalarım sonrasında tohum istettim. Zaten daha önceki yıllarda 2 yıl Kastamonu Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı görevinde bulunmuştum. Dolayısıyla bu 2 yıllık süreçte Taşköprü Sarımsağı, Tosya Pirinci, Siyez Bulguru gibi Kastamonu’nun yöresel ürünlerini tanıma imkânım oldu. Kastamonu’nun endemik tıbbi aromatik bitki yoğunluğu çok yüksek. Ancak şöyle bir sıkıntıları var; aynı hataya biz de düşmeyelim diye belirtmek istiyorum; tohum olarak üretimini sarfiyatını yapıyorlar. Benim asıl amacım tohum yaygınlaştıktan sonra işlem noktasında projelendirme yapmak. Bu anlamda da bakanlık ile istişarelerimiz devam ediyor”
Taşköprü sarımsağının da taklitlerinden sakınmak gerektiğini aktaran Atalar, “Ata tohumu bulduk,Taşköprü’nün Kırha denilen bir köyünden temin ettim. Bozulma olmasın istedim. Çünkü oralarda dahi bozulma ve hibritasyon var maalesef. Oradaki dostlarımızın görüşlerini değerlendirdik. Ucuz mu değil, olmamalı da bence. O da ayrı bir konu. Taşköprü sarımsağının da taklitlerinden sakınmak, ata tohumunu muhafaza etmek ve bu ilacın hakkını korumak durumundayız diye düşünüyorum. Hem fiyat konusunda hem hibrit tohum konusunda Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal da çok titizlikle davranıyor; bu da çok sevindirici bir durum” dedi.
Taşköprü Sarımsağını yetiştirme amacının insanlara örnek olabilmek olduğunu kaydeden Ömer Atalar, “Zaten buradaki en büyük amaçlarımdan bir tanesi; örnek olabilmekti. Çünkü Elazığ’da tarım; hep buğday, arpa gibi bilinen ürünler üzerine yoğunlaşmış durumda. Böylesi stratejik anlamda ekonomik önemi yüksek olan bitkiler; Elazığ’da olmaz gözüyle bakılıyor, cesaret edilememiş; alışılagelen geleneksel düzeyde tarımla, insanlar iktifa etmişler. Yani onunla yetinmeye çalışmışlar. Üniversiteden bir öğretim üyesinin, bir profesörün bahçesinde hem kendi uğraşıyla hem de işçilerle birlikte bir şeyler yapması örnek oldu. Ben onlara bir çalışma örneği olması hasebiyle temsil olsun istedim” diye konuştu.