Çiftçisinin ‘Beyaz altın’ olarak adlandırdığı ve dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen Uluslararası Coğrafi İşaretli ürün olan Taşköprü sarımsağının ekimi başladı. Geçtiğimiz yıl dolu ve sel baskınları nedeniyle rekoltesi düşen Taşköprü sarımsağında bu yıl 35 bin ton sarımsak rekoltesi bekleniyor.
‘Beyaz altın’ olarak adlandırılan ve dünyanın en kaliteli sarımsağı unvanına sahip Uluslararası Coğrafi İşaretli ürün olan Taşköprü sarımsağının bu yılki mahsulünün ekimine başlandı. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının yüzde 25’lik kısmının karşılandığı Taşköprü’de sarımsaklar toprakla buluşuyor. Geçtiğimiz yıl dolu ve sel baskınları nedeniyle rekoltesinde yüzde 40’a yakın düşüş yaşanan ve kilosu 80 liraya kadar yükselen Taşköprü sarımsağında bu yıl 35 bin ton sarımsak rekoltesi bekleniyor. 4 binden fazla ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl ise havaların erken ısınmasından dolayı Şubat ayı içerisinde ekilmeye başlandı.
Kükürt oranı yüksek, kansere karşı etkili selenyum maddesini yüksek oranda barındıran Taşköprü sarımsağı, ilk olarak dişlerin kalitesine göre ayrılarak tamamen elle toprağa dikiliyor. Nisan ayı gibi yabani otları tek tek çapa yapılarak ayrılan sarımsakta sonra sulama sürecine geçiliyor. Sarımsak hasadına ise Temmuz ayının ilk haftasında başlanıyor.
Yaklaşık 26 kadın, Taşköprü ilçesine bağlı Çördük köyünde geleneksel usullerle sarımsak ekimine başladı.
“4 binden fazla aile sarımsak dikerek geçimini sağlıyor”
Taşköprü’de 4 binden fazla ailenin sarımsak dikerek geçimini sağladığını belirten Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Serpil Durgut, Taşköprü’nün meşhur olan sarımsağının dikim aşamasını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Durgut, “Kooperatif olarak üreten kadınların destek verdiğimiz için şu anda üyelerimizden Semra Durgut’un tarlasında üretim yapan hanımlarımızın yanındayız. Onların her daim destekçisiyiz. Taşköprü’de 4 binden fazla aile sarımsak dikimi yaparak yaşamını sürdürüyor. Bu ailelerin büyük çoğunluğu sarımsak üretiminden gelirini karşılıyor. Bu sayede evlerine ekmek götürüyorlar. Hanımlarımız bu sayede kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabiliyor. Bu da bizim için çok büyük bir mutluluk” dedi.