- Coğrafi işaretli bir marka ürün olan Kastamonu sarımsağının geleceği, üretimin kalbi olan Taşköprü’de tartışıldı. Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında gerçekleşen toplantıda sarımsak ekim sürecinden pazarlama ve tesisleşerek işlenme yöntemlerine kadar birçok değerlendirmede bulunuldu.
- Taşköprü sarımsağının maruz kaldığı risklerin de konuşulduğu toplantıda iyi tarım uygulamasına geçişin önemine dikkat çekildi. Yerli tohumlukların korunması için alınacak tedbirler ile tarım arazilerinin aşırı ilaçlanmasının önüne geçecek alternatif ürünler konusunda da çalışma yapılmasına karar verildi.
- Özellikle Alatarla Sarımsak Pazarı’nın modernize edilmesi, yöreye ait olmayan yabancı menşeli sarımsakların pazarda haksız rekabet etmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sorunların çözümü için Kaymakamı başkanlığında bir alt komisyon kurularak, 15 Ocak’a kadar bir eylem planı hazırlanmasına karar verildi.
Sarımsağın geleceği, anavatanı Taşköprü’de tartışıldı. Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında gerçekleşen toplantıda sarımsak ekim sürecinden pazarlama ve tesisleşerek işlenme yöntemlerine kadar bir çok değerlendirmelerde bulunuldu.
Taşköprü Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Balcıoğlu, Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, Taşköprü İlçe Tarım ve Orman MüdürüMesut Şallı,Taşköprü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Alev Taşkın, sarımsakentegre tesisi işletmecileri, daire amirlerive STK temsilcileri katıldı.
Gerçekleşen toplantıda ilçenin hem ana gelir kaynağı, hem de doğal antibiyotik olan Taşköprü sarımsağı hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yaşar Karadeniz, “Taşköprü’de başka tohumların ekilmesini önlemek zorundayız. Döllenme açısından Taşköprü sarımsağının sıkıntıya düşmesini engellemeliyiz. Diğer bir sorun pazarlama örneği. Diğer menşeli sarımsakların Taşköprü sarımsağı diye satılması. İşlenmesi ve muhafazası da önemli bir husus. Taşköprü’de güzel gelişmeler var. Sarımsak entegretesisleri var. Kırsal kalkınmamın yeni bir hibe programı açılıyor. Böyle bir yatırımı yapmak isteyene devlet bu tarz imkânlar vermekte” dedi.
Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet ise “Taşköprü sarımsağı göğsümüzü kabartan bir ürün. Üretim az fakat fiyatların bu yıl yüksek olması sevindirici. Üretim bu yıl 18 bin ton civarında. Ayrıca Sarımsak piyasasının kalbi Alatarlabölgemizde atıyor. Oradaki pazarın peyzajını da düzenleyerek daha fazla kurumsallaşmasının önünü açmalıyız” dedi.
Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal da, “Taşköprü Sarımsağı çıkmadan ilçemizde Çin sarımsağı yada başka tohum menşeli sarımsaklar satılıyor. Bu yüzde 70 derde deva olan Taşköprü Sarımsağımız da maddi ve manevi sorunları beraberinde getiriyor. Pazar yerlerinde alıcıya sunulan Taşköprü Sarımsağı yada başka bir tohumdan elde edilen sarımsakları pazara girmeden ayırmamız gerekiyor. Ayrıca dışarıdan gelen alıcıların bilinçli olmaları gerekmektedir. Bu sebepten dolayı Taşköprü sarımsağı pazara girerken görevliler tarafından etiket yapıştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Balcıoğlu,TSO olarak sarımsağın ilçeye ekonomik girdisini önemsediklerini belirterek, “18 bin ton sarımsak 20 TL ortalama ile ilçeye 360 milyon TL gibi bir girdi sağlıyor. Bu gelir Taşköprü için çok önemli bir gelir. Tohumumuzu kaybetmememiz gerekiyor. Ayrıca TSO olarak Valilik ve Belediyemizin de destekleriyle OSB’de de önümüzdeki yaz aylarında yer tahsisi yapmaya başlayacağız” dedi.
Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik ise Valilik nezdinde yapılan bu girişimleri önemsedikleri ve her zaman üreticinin ve STK’ların da yanında olmasından dolayı Vali Yaşar Karadeniz’e teşekkür etti. Çelik ayrıca “Önemli bir diğer husus ise soğuk hava deposu vede borsaya ihtiyacımız var. Bu sene sarımsağımızda ciddi sıkıntı oldu. Yabancı tohumdan dolayı %30-40 soğuma oldu” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem ise şunları kaydetti:
“Biz Taşköprü Sarımsağı ve diğerleri diye ayırıyoruz. Tıbbi anlamda selenyum maddesi önem taşıyor. Taşköprü sarımsağı diğer sarımsaklara göre dayanıklılık süresi ve taşıdığı diğer faydalı maddeler ise de ön plana çıkıyor. Taşköprü sarımsağı 8-10 ay dayanabiliyor.”
Hamza Sefa YILMAZ