Tosya Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı İhsan Koçgözlü, “Amerika’da kar suyunun pirinç lzzetini artırdığı bilimsel olarak ıspatlandı. da Devrez vadisinde yetişen bütün pirinçlerin kalite açısından yüksek olduğu, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Tosya’da yaptığı bilimsel çalışmayla ortaya kondu” derken bölgenin gözde ürünü “sarıkılçık” pirincine öncelik verdi.
Tosya pirinci 3,5 lira ile 5,5 lira arasında alıcı buluyor.
Tosya Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı İhsan Koçgözlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tosya pirincinin hem ulusal hem de uluslararası platformda aranılan markalar arasında yer aldığını söyledi.
Tosya’da yetişen her cins pirincin kendine has bir lezzete sahip olduğunu ifade eden Koçgözlü, şöyle konuştu:
“Amerika’da yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde kar suyunun depolanarak çeltik üretiminde kullanılmasıyla yüksek oranda kaliteye ulaştıkları ispatlanmıştı. Bu çalışmalar ışığında, Devrez Çayı’na, Ilgaz Dağı’nın kar sularının karışmasından dolayı da Devrez vadisinde yetişen bütün pirinçlerin kalite açısından yüksek olduğu, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Tosya’da yaptığı bilimsel çalışmayla ortaya kondu. Tosya Devrez vadisinde yetişen pirinçlerden özellikle yerli ırk olan Sarıkılçık pirinciyle pişen pilavı yiyenler bu eşsiz lezzeti kolay kolay unutamazlar. Binlerce çiftçinin geçim kaynağı olan pirinç, pazarda yoğun talep görmektedir.”
Koçgözlü, Sarıkılçık pirincinin kilogramının 5,5 liraya, diğer pirinç çeşitlerinin de 3,5-4 lira arasında satışa sunulduğunu kaydetti. AA