20-24 Ağustos 2018 tarihleri arasında arife dâhil idrak ettiğimiz beş günlük Kurban Bayramı, benim için çok verimli geçti. Uzun zamandan beri peşinde olduğum İnebolulu ünlü THM bağlama sanatçısı “Sarı” lakaplı Recep Güray’ın soyunu devam ettiren aile bireylerinden Tayfun Güray ve annesi Kâmuran Hanım’ı ziyaret, bayramlaşma fırsatını yakaladım. 23 Ağustos 2018 Perşembe günü gerçekleşen bu ziyaret sonrası benim için değeri ölçülemeyecek fotoğraf ve belgelere ulaştık. Yine bayramın ikinci günü İnebolulu Âli Osman Saatci/Kırksekizoğlu’nun yeğeni Prof.Dr.Âli Osman Saatci ve Prof.Dr. Mustafa Rahmi Saatci ile telefon görüşmeleri yapıp özgeçmişlerini gönderme sözünü aldık. Âli Osman Saatci Bey’inki geldi bile. Önümüzdeki haftalarda hemşehrimiz bu iki tıp profesörünü okuyucularımıza tanıtacağız. Gelelim Sarı Recep’le ilgili bilgilere.
TRT Türk Halk Müziği Repertuvarındaki Sarı Recep’ten derlenen türkülerin notalarını, kurumun THM Şube Müdürü dostum Kubilay Dökmetaş gönderdi. Söz konusu 13 türkünün özet bilgisi şöyledir:
- Altın Yüzük Var Benim (Yöre: Orta Anadolu, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, TRT THM Arşivi No: 318).
- Bağlamamın Düğümü(Yöre: Orta Anadolu, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, TRT THM Arşivi: 1855).
- Beyler Bahçesi(Yöre: Kastamonu, Derleyen ve Notaya Alan: Nida Tüfekçi, Derleme Tarihi: Mayıs 1959, TRT THM Arşivi No: 442).
- 4. Birini de Yavrum Birini/Ziller Havası(Yöre: Kastamonu İnebolu, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, TRT THM Arşivi No: 592).
- Çifte Çıkar Martinimin Dumanı/Sisli Kaya(Yöre: Kastamonu İnebolu, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, TRT THM Arşivi No: 454).
- Endim Dere Beklerim(Yöre: Kastamonu İnebolu, Derleyen ve Notaya Alan: Nida Tüfekçi, Derleme Tarihi: 1958, TRT THM Arşivi No: 9).
- Gemilerde Talim Var/Recep’im(Yöre: İstanbul, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, TRT THM Arşivi No: 252).
- Giresun Kayıkları(Yöre: Giresun, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, TRT THM Arşivi No: 1082, Kaynak Kişi: Sadullah Sarı Recep görülmektedir. İki kişi.)
- Hep Beraber Başlayalım/Gemici Türküsü (Yöre: Kastamonu İnebolu, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, Derleme Tarihi: 1942, TRT THM Arşivi No: 1807).
- Sayide’m Otur Yanıma/Sayide’m (Yöre: Kastamonu İnebolu, Derleyen: Kemal Karasüleymanoğlu, Notaya Alan: Yücel Paşmakçı, TRT THM Arşivi No: 2042).
- Şu Cide’nin Çeşmesi (Yöre: Kastamonu Cide, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, Derleme Tarihi: 1941, TRT THM Arşivi No: 1814).
- Uzun Kavak Ne Uzarsın (Yöre: Ordu-Giresun, Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen, Derleme Tarihi: 1949, TRT THM Arşivi No: 891).
- Üç Güzel Oturmuş İskambil Oynar(Yöre: Kastamonu, Derleyen: Azize Tözem Notaya Alan: Yücel Paşmakçı, Derleme Tarihi: 1961, TRT THM Arşivi No: 1851).
Sarı Recep’in İstanbul plakçılarıyla ilişkisi Ankara Radyosunda çalıp söylemesinden sonra (1938-39) başlamıştı. Azize Tözem, Hacer Buluş, Muzaffer Akgün gibi sanatçıların plaklarında çalmıştır. Yine Çukurovalı mahallî sanatçı “İboş” lakaplı Ali Boğaç Ağa’nın plak doldurmasına da aracılık etmiş hatta bazı plaklarında o da çalmıştır. Koleksiyon kataloglarından Sarı Recep’in plaklarının tam listesini elde etmeye çalışıyoruz. ilk planda Azize Tözem’le doldurduğu üç plağın bilgisine ulaştık. Bu üç plakta çaldığı türküler şunlardır:
Odeon/270426: KaraKuşu Vurdular, Azize Tözem-Sarı Recep
Kara Tavuk Tepeli, Azize Tözem-Sarı Recep
Odeon/270446: İstanbul’dan Ayva Gelir, Azize Tözem-Sarı Recep
Şu Cide’nin Çeşmesi, Azize Tözem-Sarı Recep
Odeon/270490: Ben de Bildim Bahtım, Azize Tözem-Sarı Recep
Uzun Kavak, Azize Tözem-Sarı Recep
Yani Sarı Recep’in bağlamasının sesini duyacak imkâna sahibiz. 27 Ağustos günü TRT THM Müdürü Kubilay Dökmetaş bir müjde daha verdi. Sarı Recep’in yönettiği Yurttan Sesler Topluluğunun doldurduğu oyun havaları plağının ellerinde olduğunu söyledi. Kopyasını vereceğini belirtti.
Yazımızda yayımladığımız fotoğraf, ailesinden alınmış olup ilk kez yayımlanmaktadır. Kâmuran Güray ve oğlu Tayfun Güray’a teşekkür ederiz…